Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Enigmatica "Adorație a magilor" de Gentile da Fabriano

Vrei să te joci?

De Giovanni Cesare Pagazzi

Trei oameni distinși sau un personaj unic? Aceasta este enigma din Adorația magilor de Gentile da Fabriano. Înțelepții veniți din Răsărit sunt trei persoane diferite: un tânăr, unul la jumătatea vârstei și un bătrân; ca și cum ar semnifica diferitele perioade ale vieții, toate capabile să-l recunoască și să-l cinstească pe Dumnezeul prunc. Și totuși, un detaliu sugerează o altă lectură posibilă: piciorul drept al tânărului calcă peste mantia celorlalți doi, ca și cum ar fi centrul unui sfert de roată care-i are ca raze pe cei trei magi. Nu numai atât: ei apar ca fotograme ale unei singure mișcări care pornește de la postura dreaptă a tânărului, trece prin cea înclinată a adultului pentru a ajunge la prosternarea bătrânului. Suntem în fața arcului unei vieți unice, desenat grație a trei întâlniri emblematice cu Dumnezeul prunc.

Tânărul pare un comentariu la Psalmul 8, atribuit de psaltire lui David. La întrebarea "Ce este omul?" se răspunde "Un rege!", "încoronat cu glorie și cinste". Cu coroana pe cap, fără barbă crescută, elegant, stând în picioare, conștient de propria frumusețe și vitalitate, având viitorul înainte, servit și respectat: un servitor este îngenuncheat la picioarele sale pentru a-i scoate pintenii (el nu-l învrednicește cu o privire). Ține bine ridicat darul pe care-l oferă, prezentând atât cât poate, atât cât are și, mai ales, atât cât dă.

Cel la jumătatea vârstei este aplecat. Barba a crescut. Povara vieții i-a gârbovit statura. Desigur, încă este un rege, însă își dă jos coroana. Deși este mai înaltă și bogată decât cea tinerească, pare un însemn nepotrivit pentru doliile și pentru pierderile suferite, pentru urcușurile și coborâșurile de succese și retrageri, de proiecte și dezamăgiri, manii și melancolii. Cu alte cuvinte: moartea a început deja să bată la ușa sa și acel "toc-toc" este tot mai insistent. În Psalmul 144, David își pune aceeași întrebare: "Ce este omul?". Însă răspunsul se schimbă: "Omul este ca o suflare, zilele lui sunt ca umbra care trece". Spre deosebire de odinioară, nu mai este convins de valoarea a ceea ce aduce și dăruiește; probabil că nu este așa de important așa cum credea, așa încât darul său este în poziție mai discretă, ascunsă. Atenție la cel la jumătatea vârstei!

Ca bătrân a depus de acum coroana, revelând chelia sa. Emblema regalității este așezată pe pământ, ca genunchii săi și mâinile sale; din acel pământ a fost luat și în el urmează să se întoarcă. Darul său prețios a dispărut, redus la obiect de comentariu a două femei, dar nu este luat în considerare de Sfânta Familie. Pruncul pare dezinteresat de dovada de generozitate a regelui. Vrea numai să se joace; și se joacă, plin de simpatică ironie, cu chelia bătrânului. Când era tânăr, regele era servit în genunchi. Acum el este îngenuncheat. Mai mult: este în "patru labe", "de-a bușilea", exact cum merge un copil foarte mic. Este mișcarea corectă! Gestul unui adult care vrea să se joace cu un prunc, pentru a se bucura de bucuria pe care o emană. Ori devenim ca pruncii ori este imposibil să ne jucăm cu pruncii: este necesar să ne mișcăm ca și ei, să vorbim ca și ei, să ne supunem regulilor lor și fanteziei lor. Altminteri stăm cu ei, dar nu ne distrăm grație lor. Și bucuria pleacă. Pruncul se distrează, atingând capul chel al bătrânului și acesta îl răsplătește sărutându-i piciorușele. În sfârșit, la capătul vieții, a înțeles că merită să se joace. Și cu cine.

(După L'Osservatore Romano, 5 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1000.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat