Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 ianuarie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua și An Nou fericit!

Începem noul an punându-ne sub privirea maternă și iubitoare a Preasfintei Maria, pe care liturgia de astăzi o celebrează ca Născătoare de Dumnezeu. Reluăm astfel drumul de-a lungul cărărilor timpului, încredințând angoasele noastre și chinurile noastre celei care poate totul. Maria ne privește cu duioșie maternă așa cum îl privea pe Fiul său Isus. Și dacă noi privim ieslea [se întoarce spre ieslea pregătită în sală], vedem că Isus nu este în leagăn, și îmi spun alții că Sfânta Fecioară Maria a spus: "Mă lăsați să-l țin un pic în brațe pe acest copil al meu?". Și așa face Sfânta Fecioară Maria cu noi: vrea să ne țină în brațe, pentru a ne păzi așa cum l-a păzit și l-a iubit pe Fiul său. Privirea asiguratoare și mângâietoare a Sfintei Fecioare este o încurajare de a face în așa fel încât acest timp, dăruit nouă de Domnul, să fie dedicat pentru creșterea noastră umană și spirituală, să fie timp pentru a aplana urile și dezbinările - există multe - să fie timp pentru a ne simți cu toții mai frați, să fie timp de a construi și nu de a distruge, îngrijindu-ne unii de alții și de creație. Un timp pentru a face să crească, un timp de pace.

Tocmai îngrijirii aproapelui și a creației este dedicată tema Zilei Mondiale a Păcii, pe care o celebrăm astăzi: Cultura îngrijirii ca o cale a păcii. Evenimentele dureroase care au marcat drumul omenirii în anul trecut, în special pandemia, ne învață cât este de necesar să ne interesăm de problemele celorlalți și să împărtășim preocupările lor. Această atitudine reprezintă drumul care conduce la pace, pentru că favorizează construirea unei societăți întemeiate pe raporturi de fraternitate. Fiecare dintre noi, bărbați și femei din acest timp, este chemat să realizeze pacea: fiecare dintre noi, să nu fim indiferenți față de acest lucru. Noi toți suntem chemați să realizăm pacea și s-o realizăm în fiecare zi și în fiecare ambient al vieții, întinzând mâna spre fratele care are nevoie de un cuvânt de încurajare, de un gest de duioșie, de un ajutor solidar. Și asta pentru noi este o misiune dată de Dumnezeu. Domnul ne dă misiunea de a fi făcători de pace.

Și pacea se poate construi dacă vom începe să fim în pace cu noi înșine - în pace înăuntru, în inimă - și cu acela care este lângă noi, eliminând obstacolele care împiedică să ne îngrijim de cei care se află în nevoie și în lipsuri. Este vorba de a dezvolta o mentalitate și o cultură a "îngrijirii", cu scopul de a înfrânge indiferența, de a înfrânge rebutarea și rivalitatea - indiferență, rebutare, rivalitate - care prevalează din păcate. A elimina aceste atitudini. Și astfel pacea nu este numai lipsă a războiului. Pacea nu este niciodată aseptică, nu, nu există pacea lui quirofano [spaniolă: "sală de operație"]. Pacea este în viață: nu este numai lipsă a războiului, ci este viață bogată de sens, structurată și trăită în realizarea personală și în împărtășirea fraternă cu alții. Atunci acea pace atât de râvnită și mereu pusă în pericol de violență, de egoism, de răutate, acea pace pusă în pericol devine posibilă și realizabilă dacă eu o iau ca misiune dată mie de Dumnezeu.

Fecioara Maria, care l-a născut pe "Principele păcii" (Is 9,6) și care-l alintă astfel, cu atâta duioșie, în brațele sale, să ne dobândească din cer binele prețios al păcii, care numai cu forțele umane nu se reușește să se urmărească în plinătate. Numai forțele umane nu sunt suficiente, pentru că pacea este înainte de toate dar, un dar al lui Dumnezeu; trebuie implorat cu rugăciune neîncetată, susținută cu un dialog răbdător și respectuos, construită cu o colaborare deschisă la adevăr și la dreptate și mereu atentă la aspirațiile legitime ale persoanelor și ale popoarelor. Dorința mea este ca să domnească pacea în inima oamenilor și în familii; în locurile de muncă și de distracție; în comunități și în națiuni. În familii, în locurile de muncă, în națiuni: pace, pace. Și dacă ne gândim că astăzi viața este aranjată de războaie, de dușmănii, de atâtea lucruri care distrug... Vrem pace. Și aceasta este un dar.

În pragul acestui început, adresez tuturor urarea mea cordială de un an 2021 fericit și senin. Fiecare dintre noi să încerce să facă în așa fel încât să fie un an de solidaritate fraternă și de pace pentru toți; un an încărcat de așteptare încrezătoare și de speranțe, pe care le încredințăm ocrotirii Mariei, mama lui Dumnezeu și mama noastră.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vouă tuturor, conectați prin media, adresez urările mele de pace și de seninătate pentru noul an.

Îi mulțumesc președintelui Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, pentru gândurile de urare pe care mi le-a adresat aseară în Mesajul său de sfârșit de an, și i le adresez și eu cordial.

Sunt recunoscător celor care, în toate părțile lumii, respectând restricțiile impuse de pandemie, au promovat momente de rugăciune și de reflecție cu ocazia acestei Zile Mondiale a Păcii. Mă gândesc, îndeosebi, la marșul virtual de aseară, organizat de episcopatul italian, Pax Christi, Caritas și Acțiunea Catolică; precum și la cel de azi dimineață, promovat de Comunitatea "Sfântul Egidiu" în conectare streaming mondială. Mulțumesc tuturor pentru aceste și atâtea alte inițiative în favoarea reconcilierii și a înțelegerii între popoare.

În acest context, exprim durere și preocupare față de înăsprirea ulterioară a violențelor în Yemen care provoacă numeroase victime nevinovate, și mă rog pentru ca să se găsească soluții care să permită întoarcerea păcii pentru acele populații martirizate. Frați și surori, să ne gândim la copiii din Yemen! Fără educație, fără medicamente, înfometați. Să ne rugăm împreună pentru Yemen.

În afară de asta, vă invit să vă uniți cu rugăciunea Arhidiecezei de Owerri în Nigeria pentru episcop, Monseniorul Moses Chikwe, și pentru șoferul său, răpiți în zilele trecute. Să cerem Domnului ca ei și toți cei care sunt victime ale unor asemenea acte în Nigeria să se întoarcă nevătămați în libertate și ca acea iubită țară să regăsească siguranță, înțelegere și pace.

Adrese un salut special celor de la Sternsinger, "Cântătorii Stelei", copii și adolescenți care în Germania și Austria, deși nu pot vizita familiile în case, au găsit modul pentru a le duce vestea bună a Crăciunului și de a aduna donații pentru nevoiașii de vârsta lor.

Urez tuturor un an de pace și de speranță, cu ocrotirea Mariei, Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 744.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat