Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Catehezele PS Iosif Păuleț: Educarea speranței

Considerând timpul pe care îl trăim la nivel personal și global, de multe ori impregnat de frică, nesiguranță și deznădejde, episcopul Diecezei de Iași a ținut să-și arate solidaritatea și apropierea față de credincioși propunând, pentru fiecare zi de miercuri din Adventul 2020, o cateheză pe tema speranței.

Altfel decât catehezele despre Sfânta Liturghie, acestea au avut loc în patru biserici parohiale diferite din Iași, deoarece parohia trebuie să fie un laborator al speranței. Episcopul a celebrat mai întâi Euharistia în mijlocul comunității, apoi a expus conținutul catehezei, iar la final a ascultat mărturiile sau întrebările celor prezenți.

În Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" reflecția catehezei, expusă pe 2 decembrie 2020, a plecat de la un text din cartea profetului Ieremia. S-a scos în evidență cât este de important să privim către oamenii speranței, către cei care, în timpuri dificile, oferă speranță celorlalți. Cei care au oferit mărturiile lor au vorbit, printre altele, despre experiența infectării cu COVID-19, despre sentimentul dependenței de ajutorul exterior, despre importanța de a merge împreună pe calea speranței.

În a două cateheză, ținută în Parohia "Sfântul Anton de Padova" o săptămână mai târziu, s-a citit un fragment din Cartea Înțelepciunii, din care reiese adevărul că, dincolo de suferință și greutăți, răsplata Domnului este mare și pe măsura încercărilor la care suntem supuși. Episcopul s-a referit la exemplul vieții Fericitului Anton Durcovici care a purtat flacăra credinței și a speranței până în ultima clipă a vieții lui.

A treia cateheză, făcută în Parohia "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului, la 16 decembrie 2020, a reluat figura profetului Ieremia care, în ciuda denunțării idolatriei și păcatelor poporului israelit și a anunțării iminentei exilări în Babilon (587-538 î.Cr.), devine profet al speranței. Comunitatea a intrat în dialog cu episcopul, punând întrebări și cerând sfaturi pentru a înțelege și a trăi mai bine speranța creștină.

Ultima cateheză a avut loc la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", unde episcopul a vorbit despre Fecioara Maria - Steaua speranței atunci când nu știm unde să mergem, când ne abatem de la cale și ne pierdem reperele. A amintit de trei motive care să alimenteze în noi speranța: să avem convingerea că viața noastră are un sens, să credem că acest sens este pozitiv și să știm că acest sens se împlinește în veșnicie.

Echipa ERCIS Media a transmis în direct toate aceste cateheze, pentru ca ele să fie surse de speranță pentru toți cei care le ascultă.

Pr. Cristian Diac

* * *

Iași: A patra cateheză din Advent a PS Iosif Păuleț, la catedrală (23 decembrie 2020)

*

Valea Lupului: A treia cateheză din Advent a PS Iosif Păuleț, în Parohia "Sfântul Padre Pio" (16 decembrie 2020)

*

Iași: A doua cateheză din Advent a PS Iosif Păuleț, în Parohia "Sfântul Anton de Padova" (9 decembrie 2020)

*

Iași: Prima cateheză din Advent a PS Iosif Păuleț, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (2 decembrie 2020)

*

Catehezele episcopului Iosif din Advent (2, 9, 16, 23 decembrie)


 

lecturi: 657.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat