Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Crăciunul 2020

Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare a anului atât pentru credincioși, cât și pentru ceilalți oameni. Cu toții ne pregătim intens pentru acest eveniment și vrem să-l trăim cât mai intens. Fiecare dintre noi avem modul nostru de a trăi Crăciunul. În mod cert, însă, nașterea Domnului, venirea lui Isus în mijlocul nostru reprezintă un motiv de bucurie greu de exprimat în cuvinte.

În acest an pentru marea sărbătoare de Crăciun prezența familiei mele în sătucul meu drag a fost de durată mai scurtă. Ziua Nașterii Domnului a semănat mai mult cu venirea unui Paște mohorât: frumoasele creste ale munților Tarcău și Ciuc nu aveau podoaba de basm a iernii. O ploaie măruntă, mocănească mereu cernea, mereu din cerul plumburiu. Dar nici pandemia și nici ploaia mocănească nu au oprit creștinii ciugheșeni să meargă la sfânta biserică.

Cu zăpadă sau fără zăpadă, satul meu, Ciugheș, este cel mai frumos plai din lume. Leagănul prunciei mele în care mama m-a legănat a fost cioplit din scândură de brad. Lemnul scândurii a fost adus din frumoasele păduri ce străjuiesc munții. Din acești falnici munți pornește un firișor zglobiu și cristalin: apa Ciugheșului. La început timid, după care mai mărișor, mai mărișor se rostogolește la vale treptat, treptat și adună pe malurile sale lăcașe pastorale, apoi pătrunde în Cădarești. Locul topografic de unde pornește acel firișor zglobiu de apă se numește muntele Nilnic.

Eu, ciugheșean, am avut fericirea să-mi potolesc setea cu apa rece ca gheața, hălăduind frumoasele pajiști montane cu oameni ai munților, bucuroși să-ți ofere o bucățică de pâine cu caș sau urdă. Oamenii din aceste locuri se numesc ciangăi și sunt mândri de această origine. Au o credință puternică în Dumnezeu și în portul și păstrarea tradițiilor și obiceiurile locului. De o parte și alta a văii, oamenii și-au construit casele, școala, căminul cultural și sfânta biserică. După un parcurs sinuos, pârâul Ciugheș ajunge la confluența cu Trotușul, unde pe vremuri nu prea îndepărtate apa Ciugheșului învârtea roata unei mori, care măcina porumbul pentru dulcea mămăligă a oamenilor din sat.

Din munți coboară văi adiacente, unele prăpăstioase, altele mai puțin prăpăstioase și au denumirea cu numele pe care-l poartă majoritatea locuitorilor: Paliștăneni, Bisericii, Ilioaia, Postieni Voica, Cesăreni. Aceste văi se adună ca în căușul ocrotitor al palmei, formând o mică depresiune de văi. Într-una din aceste adunături de văi se află sfântul locaș, biserica romano-catolică Ciugheș.

În acest an s-a luat inițiativa nefericită de a schimba denumirea de veacuri a văilor și ulițelor satului. Nu mai avem Paliștăneni, ci avem Padinei. Nu mai avem Postieni, ci avem Vânătorilor. Nu mai avem ulița Juju, ci avem strada Trandafirilor... Satul Ciugheș s-a transformat într-o denumire de stradă de pe meleagurile Năsăudului.

Fiecare sat are o tradiție, are obiceiuri, avem înaintașii care-și au locul de veci în cimitirul de pe pârâul Bisericii. Nu peste mult timp, în loc de doine vom avea manele, în loc de hore vom avea charleston sau can-can... În acest an, în preajma Crăciunului am expediat vecinilor o felicitare și în loc de Rebreanu la adresă am trecut Ciugheș. Felicitarea a ajuns cu succes la destinație. Dacă scriam Rebreanu poate felicitarea ajungea la Năsăud. Să-mi fie cu iertare răutatea, dar m-am născut în satul Ciugheș, nu Rebreanu pe ulița Vânătorilor.

În pădurile Ciugheșului, brazii falnici își înfig rădăcinile adânc în stânca de cremene a muntelui și sfidează cu încăpățânare furtunile și frigul aspru, iar localnicii se luptă de secole cu greutățile vieții. De ce? Pentru că ei știu că dincolo de norii negrii se află Dumnezeu și în El își pun speranța și credința.

În acest an, de ziua Nașterii Domnului, credincioșii au mers ca întotdeauna la sfântul lăcaș. Totul arăta minunat. Lângă amvonul altarului, Moș Crăciun aștepta copiii și pe credincioșii din sat. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele Ioan venit de curând printre ciugheșeni. Cucernicul preot s-a pensionat și a ales să rămână în mijlocul locuitorilor satului. A fost primit cu bucurie de către credincioși. Cu un timbru puternic și pătrunzător al vocii, predica Sfinției Sale a mers la sufletul oamenilor.

Părintele paroh Anton Egner s-a aflat în corul bisericii unde cu vocea lui minunată a dus la inima credincioșilor frumoasele colinde de Crăciun. A fost ajutat de domnul Lucian venit la noi din dulcea Bucovină. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu cel mai frumos colind din lume, pe care-l cântă tot românul din fragedă pruncie și până la adânci bătrânețe: "O, ce veste minunată!"

Doi dintre cei șapte ani de acasă i-am petrecut la Dofteana. Gazda unde locuiam cu părinții avea aparat de radio. La Ciugheș, din cauza lipsei curentului, nu se găsea radio decât foarte rar. În serile de iarnă ale anului 1957, gazda cu tatăl meu, seară de seară, cu urechile apropiate de radio ascultau atenți cu radio în surdină, iar la comentarii mă trimiteau la citit... Într-o seară de Crăciun, din difuzorul aparatului de radio a răzbătut la urechile mele minunatul acord al colindului "O, ce veste minunată!" Acordul venea de departe de peste ocean unde Crăciunul nu avea interdicție. Gazda și tata ascultau "Vocea Americii" și minunatul colind cu minunatul acord a pătruns în camera unde ne aflam. Eu, copil fiind, nu știam de interdicția ascultării postului de radio "Vocea Americii", dar frumosul colind îl știam de la mama.

În anul 1985 în luna iunie, am fost numit comandantul unei unități militare chiar pe creasta vestică a Ciugheșului. Din iunie și până la Crăciun, între mine și localnicii din Lunca de Sus s-a legat o prietenie ca între munteni. Pe 26 decembrie 1985 mă aflam la serviciu. La poarta unității am fost anunțat de santinela de serviciu că a poposit o trupă de mascați. Printre ei se aflau două domnișoare în veșminte albe și purtau o machetă de bisericuță ce avea un clopoțel. Era trupa de Betleem a satului și au venit să mă colinde. Una din fete avea rolul Maicii Domnului, cealaltă mai mică avea rol de înger.

Mascații erau păstorii și ostașii lui Irod, magii de la răsărit, iar unul avea rolul Sfântului Iosif. Se mai afla printre mascați și un măscărici de care atârna o desagă plină cu merinde primite de la gospodari și nelipsitul rachiu. Acel măscărici era numit de actorii populari Homoș, avea și un ciomag de care atârna un săculeț cu cenușă, rolul ei fiind de a înveseli atmosfera privitorilor și a purta în cârcă cei doi copii.

Fără să ezit măcar o clipă, i-am primit în unitate. Accesul în cazarmă era foarte sever. Am scos ostașii și personalul de serviciu pe locul de apel, iar mascații și-au expus piesa. Printre ostași se aflau și maghiari. Am văzut în ochii lor lacrimi. Eu sunt vorbitor de limbă maghiară. Aveam și eu lacrimi pe obraz. Am explicat militarilor ce s-a petrecut. Dar toți în tăcere au înțeles că și la ei în armată a venit Crăciunul și Isus cu ajutorul acelor mascați.

Trupa din Betleem a fost primită în sala de mese a militarilor unde au fost omeniți și s-au ospătat, după care au trecut muntele spre Cădărești în satul vecin, aparținător Arhidiecezei de Alba Iulia. Înotau în zăpadă până la brâu, iar eu priveam după ei mulțumit. Asta a fost!

În ziua de 26 decembrie 2020, în zori, pășind pe pridvorul căsuței, în jur totul era acoperit de un strat minunat de zăpadă. Cu noi se afla și cel mai tânăr vlăstar al clanului Baltă: nepoțelul Luca, de un an și trei luni. L-am așezat în zăpadă și privea mirat in jur. Prima lui reacție a fost să ducă la guriță un pumn zdravăn de zăpadă. Înainte cu un an avea doar trei luni. Bunicul i-a cântat atunci colinde, iar micuțul Luca gângurea. Acum Luca știe să spună "Tataie".

În sfânta biserică credincioșii se aflau la locul lor. Moș Crăciun vesel parcă-mi spunea: "Ce noroc am avut că Vânătorii de Munte de la Lunca de Sus mi-au dăruit o pereche de schiuri să pot continua drumul prin nămeți să ajungă cadourile la copii!" Sfânta Liturghie a fost oficiată de cei doi preoți. Învățămintele din predică au fost rostite de părintele Ioan. Are acest cucernic preot un dar și un timbru al vocii deosebit de pătrunzător care merge direct la sufletul omului. Iar liturghia s-a încheiat cu "O, ce veste minunată!"

Privind la brazii minunați din sfânta biserică, în preambulul încheierii și în locul obișnuitei poezii, aș spune câteva îndemnuri ciugheșenilor mei în prag de nou an.

Bradul de Crăciun din fiecare casă să fie reprezentat de noi când rezistăm greutăților vieții. Globurile să fie acei ciugheșeni care știu să-și coloreze viața cu cele mai frumoase calități. Luminițele din pom să fie ale acelor consăteni care își luminează drumul vieții cu bunătate și generozitate. Urarea de Sfântul Crăciun și al Noului An să fie atunci când fiecare ciugheșean iartă, restabilește împăcarea, acordă sprijinul la greu și chiar atunci când suferă.

Un an nou fericit, dragii mei ciugheșeni! Oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-26 decembrie: Ciugheș: Crăciunul 2020


 

lecturi: 1430.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat