Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Celebrarea Vesperelor și a Te Deum-ului de mulțumire pentru sfârșitul anului

Omilia Sfântului Părinte Francisc

Bazilica Vaticană

Marți, 31 decembrie 2020

Din cauza unei sciatalgii dureroase, celebrările din această seară și de mâine de la Altarul Catedrei din Bazilica Vaticane nu vor fi prezidate de Sfântul Părinte Francisc.

Primele Vespere și Te Deum din această seară, 31 decembrie 2020, vor fi prezidate de Eminența Sa cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor, în timp de Sfânta Liturghie de mâine, 1 ianuarie 2021, va fi prezidată de Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat.

Oricum, mâine, 1 ianuarie 2021, Papa Francisc va conduce recitarea rugăciunii Angelus din Biblioteca din Palatul Apostolic, așa cum a fost prevăzut

(Declarație a directorului Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni).

[Omilia Sfântului Părinte, citită de Eminența sa cardinalul Giovanni Battista Re]

Citesc textul pe care Sfântul Părinte Papa Francisc l-a pregătit pentru această circumstanță.

Preaiubiți frați și surori!

Această celebrare de seară are mereu un aspect dublu: cu liturgia intrăm în sărbătoarea solemnă a Preasfintei Maria Născătoare de Dumnezeu; și în același timp încheiem anul solar cu marele imn de laudă.

Cu privire la primul aspect se va vorbi în omilia de mâine. În această seară să dăm spațiu mulțumirii pentru anul care se îndreaptă spre sfârșit.

"Te Deum laudamus", "Pe tine, Dumnezeule, te lăudăm pe tine, Doamne, te mărturisim....". Ar putea părea forțat să-i mulțumim lui Dumnezeu la sfârșitul unui an ca acesta, marcat de pandemie. Gândul se îndreaptă spre familiile care au pierdut unul sau mai mulți membri; ne gândim la aceia care au fost bolnavi, la cei care au îndurat singurătatea, la cei care au pierdut locul de muncă...

Uneori cineva întreabă: care este sensul unei drame ca aceasta? Nu trebuie să ne grăbim să dăm răspuns la această întrebare. La acești "de ce?" ai noștri mai neliniștiți nici măcar Dumnezeu nu răspunde recurgând la "motivații superioare". Răspunsul lui Dumnezeu parcurge drumul întrupării, așa cum va cânta puțin după aceea antifonul la Magnificat: "Pentru nespusa iubire cu care ne-a iubit, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său în trup".

Un Dumnezeu care ar jertfi ființele umane pentru un mare plan, fie el și cel mai bun posibil, nu este cu siguranță un Dumnezeu care ni l-a revelat pe Isus Cristos. Dumnezeu este tată, "Tată veșnic", și dacă Fiul său s-a făcut om, este datorită compasiunii imense a inimii Tatălui. Dumnezeu este Tată și este păstor, și care păstor ar considera și o singură oiță, gândindu-se că și așa îi rămân multe? Nu, acest dumnezeu cinic și nemilos nu există. Nu este acesta Dumnezeul pe care noi îl "lăudăm" și îl "proclamăm Domn".

Bunul samaritean, când l-a întâlnit pe acel sărman pe jumătate mort pe marginea străzii, nu i-a făcut un discurs pentru a-i explica sensul a ceea ce i s-a întâmplat, eventual pentru a-l convinge că în fond era pentru el un bine. Samariteanul, mișcat de compasiune, s-a aplecat asupra acelui străin tratându-l ca un frate și s-a îngrijit de el făcând tot ceea ce era în posibilitățile sale (cf. Lc 10,25-37).

Aici, da, probabil că putem găsi un "sens" al acestei drame care este pandemia, precum și al altor flageluri care lovesc omenirea: aceea de a trezi în noi compasiunea și a provoca atitudini și gesturi de apropiere, de îngrijire, de solidaritate și de afect.

Este ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă și la Roma, în aceste luni; și mai ales pentru asta, în această seară, îi mulțumim lui Dumnezeu. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru lucrurile bune petrecute în orașul nostru în timpul lui lockdown și, în general, în timpul pandemiei, care încă nu s-a terminat din păcate. Sunt multe persoanele care, fără a face gălăgie, au încercat să facă în așa fel încât povara încercării să fie mai suportabilă. Cu angajarea lor zilnică, animată e iubire față de aproapele, au realizat acele cuvinte din imnul Te Deum: "În toate zilele te binecuvântăm și lăudăm numele tău în veci". Pentru că binecuvântarea și lauda pe care Dumnezeu o prețuiește mai mult este iubirea fraternă.

Lucrătorii sanitari - medici, asistente, asistenți, voluntari - se află în prima linie și pentru aceasta sunt în mod deosebit în rugăciunile noastre și merită recunoștința noastră; precum și mulți preoți, călugări și călugărițe, care s-au dedicat cu generozitate și dăruire. Însă în această seară mulțumirea noastră se extinde la toți cei care se străduiesc în fiecare zi să ducă mai departe în modul cel mai bun propria familie și spre cei care se angajează în propria slujire față de bunul comun. Să ne gândim la directorii de școli și la profesori, care au un rol esențial în viața socială și care trebuie să înfrunte o situație foarte complexă. Să ne gândim cu recunoștință și la administratorii publici care știu să valorizeze toate resursele bune prezente în oraș și în teritoriu, care s-au dezlipit de interesele private precum și de cele ale partidului lor. De ce? Pentru că ei caută într-adevăr binele tuturor, binele comun, binele pornind de la cei mai dezavantajați.

Toate acestea nu pot avea loc fără harul, fără milostivirea lui Dumnezeu. Noi - știm asta bine din experiență - în momentele dificile suntem determinați să ne apărăm - este natural -, suntem determinați să ne protejăm pe noi înșine și pe cei dragi ai noștri, să protejăm interesele noastre... Așadar cum este posibil ca atâtea persoane, fără altă recompensă decât aceea de a face binele, să găsească forța de a se preocupa de ceilalți? Ce anume le determină să renunțe la ceva din ei, din propria comoditate, din propriul timp, din propriile bunuri, pentru a-l dărui celorlalți? În fond, în fond, chiar dacă ele însele nu se gândesc la noi, le determină forța lui Dumnezeu, care este mai puternică decât egoismele noastre. Pentru asta, în această seară să-i dăm laudă Lui, pentru că noi credem și știm că tot binele care zi de zi se face pe pământ este, până la urmă, de la El, vine de la Dumnezeu. Și privind la viitorul care ne așteaptă, din nou implorăm: "Fie, Doamne, mila ta asupra noastră, precum și speranța noastră este în tine". În tine este încrederea noastră și speranța noastră.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 508.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat