Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Retrospectiva 2020. Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași. 30 de ani de caritate

Asociația Caritas Solidaritate, în prezent Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, a luat ființă la începutul anului 1990.

Inspirată din Învățătura Socială a Bisericii Catolice, misiunea asociației Caritas este de a a-i sprijini pe cei săraci și marginalizați social să se exprime și să recâștige dreptul la o viață decentă și demnă prin programe complexe de asistență socială și prin acțiuni caritabile și umanitare.

Aniversarea a 30 de ani de la înființarea Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași a fost planificată pentru ziua de 4 aprilie 2020 la Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași și ulterior pentru 10 octombrie la Sanctuarul Marian Cacica - Basilica Minor din Suceava. Lucrătorii Caritas, voluntarii, beneficiarii și colaboratorii organizației ar fi trebuit să participe la Sfânta Liturghie solemnă, moment de mulțumire lui Dumnezeu pentru ceea ce a realizat în 30 de ani de activitate în favoarea celor nevoiași, sub privirea și ocrotirea preasfintei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu.

Din nefericire, situația dificilă cauzată de pandemia care a copleșit întreaga lume nu ne-a permis o întrunire cu toți cei care au făcut posibilă realizarea misiunii Caritas, însă am avut ocazia să ne exprimăm recunoștința pentru cei 30 de ani în slujba aproapelui prin vizite la persoane care în tot acest timp și-au adus aportul și au făcut posibilă misiunea caritativă a asociației prin nenumărate acțiuni de bine.

Cu acest prilej, am creat secțiunea Jubileu pe site-ul Caritas, https://caritas-iasi.ro, cu scopul de a face cunoscut parcursul asociației noastre. Secțiunea creată la ceas aniversar cuprinde mărturiile celor care au pus bazele asociației și care în permanență au oferit sprijin și s-au implicat în acțiunile de binefacere, dar și mărturii care să reflecte istoricul programelor, precum și articole redactate cu prilejul evenimentelor de responsabilizare socială organizate. Vă invităm să le urmăriți: https://caritas-iasi.ro/index.php/jubileu.

De asemenea, la inițiativa părintelui Iosif Iacob, directorul asociației noastre, ERCIS Media a realizat o serie de emisiuni pentru a marca și a sărbători cei 30 de ani de caritate în slujba aproapelui: Centrul Diecezan Caritas Iași - 30 de ani de caritate prezentați la ERCIS Media (http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=202012055).

Anul acesta am trăit vremuri de grea încercare. Pandemia și-a pus amprenta asupra vieților noastre, cu atât mai mult asupra celor mai vulnerabili: copiii și familiile defavorizate, cei bătrâni și bolnavi, izolați în casele lor. Situația creată a comportat și modificări de strategie și o reanalizare a activităților și a modului de desfășurarea a acestora, implicând o atenție sporită și responsabilitate mai mare în fața vulnerabilității, suferinței și fricii. Pe lângă activitățile obișnuite desfășurate de programele dedicate copiilor, tinerilor, familiilor și vârstnicilor care se află în dificultate, anul acesta ne-am adaptat programul de intervenție, iar cu ajutorul echipei Caritas, al sponsorilor, al donatorilor și al voluntarilor am reușit să acoperim nevoile urgente ale acestora. De asemenea, am fost alături de beneficiarii noștri cu sfaturi privind depășirea situației de criză și neputința în fața acestei noi provocări, dar nu în ultimul rând prin transmiterea de gânduri bune și oferirea sprijinului necondiționat.

Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu a fost în permanență alături de vârstnicii singuri și neajutorați prin: continuarea activităților medicale de îngrijire la domiciliu, ajutor în efectuarea treburilor casnice, distribuirea de medicamente și pachete cu alimente la domiciliu, dar și a prânzului cald zilnic. Personalul nostru s-a îngrijit de la începutul pandemiei de peste 1200 de vârstnici din cadrul celor 9 centre regionale din regiunea Moldovei: Iași, Roman, Suceava, Huși, Pârgărești, Faraoani, Oțeleni, Iugani și Săbăoani.

În cadrul Centrelor "Don Bosco" (din Iași și Buruienești, jud. Neamț), activitățile desfășurate au constat în oferirea de meditații școlare online copiilor și activități cu diverse teme (interacțiune părinte-copil, ziua de naștere online, Ziua Mondială a Sănătății, ateliere de obiecte hand-made), consiliere psihologică online și telefonică cu cei 50 de copii beneficiari și părinții acestora, dar și distribuirea periodică de alimente, produse de igienă și curățenie, rechizite.

În cadrul Centrului de Plasament "Sfântul Iosif" au avut loc o serie de activități de tip "altfel", în vederea dezvoltării abilităților educaționale, de creștere a stimei de sine și de dezvoltare a unei vieți independente pentru fiecare copil. Tinerele din cadrul centrului au beneficiat de consiliere psihologică pentru a putea înțelege și depăși situația actuală, activități de pregătire a lecțiilor, de tip hand-made, spirituale, grupuri de lectură.

Programul Centrul de Resurse pentru Familii a fost în continuare alături de 30 de familii defavorizate prin ședințele de consiliere telefonică care au avut drept scop depășirea situației de criză, virusul covid-19 și cum să prevenim răspândirea, dar și problemele cu care se confruntă și lipsurile materiale. Aceste familii sunt numeroase și se confruntă cu situații financiare foarte precare. Personalul centrului s-a îngrijit în permanență de distribuirea la domiciliul acestora de alimente, produse de igienă și curățenie, pamperși, jucării pentru cei mici.

Pe parcursul anului, am marcat într-un mod altfel anumite sărbători și acțiuni cum ar fi: ziua de 8 martie, sărbătorile pascale, Ziua Copilului, excursii și schimburi de experiență, grupuri de suport, sesiuni de formare, începerea școlii, Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice, sărbătorile de Crăciun, dar și alte evenimente de responsabilizare socială și sensibilizare, pe care vă invităm să le parcurgeți: https://caritas-iasi.ro/index.php/jubileu/evenimente.

Voluntarii activi ai asociației noastre au format un scut creativ, educativ și întărit în credință împotriva virusului. Prin intermediul paginii Rază de soare am adus alinare și bucurie celor afectați de fenomenul actual.

Pe 4 aprilie, am celebrat Sfânta Liturghie aniversară, realizată într-un cadru atât de neobișnuit. A fost actul cel mai sublim prin care i-am adus preamărire lui Dumnezeu pentru ceea ce a realizat în cei 30 de ani de activitate în favoarea celor săraci prin atâtea suflete generoase pe care el le-a inspirat și le-a călăuzit.

Cu prilejul anului jubiliar, s-a celebrat în comunitățile în care sunt prezente centrele de îngrijire la domiciliu, Sfânta Liturghie de mulțumire unde am amintit în rugăciune toate persoanele care suferă și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toți aceia care se îngrijesc de cei bolnavi.

În contextul provocator al zilelor noastre, formarea spirituală ne permite să discernem voința lui Dumnezeu și, în același timp, ne îndeamnă să trăim în comuniune cu Dumnezeu și cu aproapele. Anul acesta, reprezentanții angajaților Caritas au lansat inițiativa Solidari cu cei în nevoie, care oferă posibilitatea fiecărui angajat să se implice si sa doneze lunar pentru beneficiarii ce se confruntă cu situații deosebit de dificile. O altă inițiativă a vizat formarea spirituală a tuturor angajaților prin sesiuni de formare pe diferite teme: modele de caritate, caritatea și misiunea angajatului Caritas, importanța rugăciunii etc.

Pe parcursul anului, am continuat derularea proiectelor implementate în cadrul Programului Operațional Capital Uman, axa prioritară Incluziunea Socială și Combaterea Sărăciei în următoarele comunități: comuna Stolniceni Prăjescu - Proiect ACTIV, orașul Târgu Frumos - Proiect FRUMOSS în județul Iași și comuna Preutești - Proiect AMIC în județul Suceava.

Obiectivul principal al proiectelor este dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate, prin activități specifice în vederea reducerii riscului de sărăcie și excluziune socială pentru un număr de 560 persoane din fiecare comunitate.

Începând cu anul 2019 ne-am axat pe dezvoltarea serviciilor socio-medicale destinate persoanelor vârstnice prin trei proiecte europene finanțate în cadrul apelului de proiecte "Bunicii comunității". Prin intermediul acestor proiecte am dezvoltat servicii noi în com. Tansa, jud Iași și com. Berezeni, jud. Vaslui și am extins serviciile de îngrijire la domiciliu din mun. Suceava, com. Mircești și Hălăucești în jud. Iași, și com. Pârgărești în jud. Bacău. Obiectivul urmărit este combaterea excluziunii sociale, îmbunătățirea nivelului de viață și creșterea accesului la servicii socio-medicale pentru 495 de persoane vârstnice din fiecare comunitate.

Sfera activităților organizației noastre s-a extins în domeniul consilierii antreprenoriale prin intermediul proiectului ACCES ce se implementează în perioada 2018-2021 în cinci județe ale Moldovei: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Anul acesta am finalizat implementarea proiectului "Servicii Integrate pentru o Comunitate Incluzivă în Huși" prin care un număr de 560 de persoane vulnerabile din comunitatea din Huși au beneficiat de servicii sociale, servicii medicale și servicii socio-medicale în cadrul Centrului Comunitar Integrat.

Acest an ne-a întărit credința și ne-a condus la o conștientizare mai mare a sensului și rolului misiunii pe care o avem în societate și în biserică - a fi în permanență alături de cei nevoiași, singuri, marginalizați sau bolnavi.

Vă așteptăm cu brațele deschise să ne cunoașteți mai bine cauzele în care credem și cărora ne dedicăm pasiunea și emoția. Prin urmare, dacă empatia, compasiunea sau dorința de schimbare vă spun că e timpul să acționați, vă îndemnăm să depuneți o picătură de speranță la bucuria copiilor, a tinerilor, a bunicilor sau a familiilor beneficiare ale programelor noastre. Aceste suflete dragi ne-au devenit cămin de amintiri, ne-au oferit lecții de viață cu adevărat valoroase și convingerea de a continua.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru existența voastră: angajați și voluntari, reprezentanți ai Episcopiei și parohiilor, donatori locali și externi, reprezentanți ai autorităților publice locale. Doar împreună putem să îndeplinim misiunea de slujire a Bisericii și a societății, putem să îl slujim pe Cristos prezent în omul suferind, sărac și singur. Dumnezeu să binecuvânteze munca fiecăruia!

Petronela Maftei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Retrospectiva 2020. Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași. 30 de ani de caritate


 

lecturi: 775.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat