Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 decembrie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Ieri, Evanghelia vorbea despre Isus "lumină adevărată" venită în lume, lumină care "strălucește în întuneric" și pe care "întunericul n-a învins-o" (In 1,9.5). Astăzi îl vedem pe martorul lui Isus, Sfântul Ștefan, care strălucește în întuneric. Martorii strălucesc cu lumina lui Isus, nu au lumină proprie. Și Biserica nu are lumină proprie; pentru aceasta părinții antici numeau Biserica: "misterul lunii". Așa cum luna nu are lumină proprie, martorii nu au lumină proprie, sunt capabili să ia lumina lui Isus și s-o reflecte. Ștefan este acuzat în mod fals și ucis brutal cu pietre, însă în întunericul urii, în acel chin al uciderii cu pietre, el face să strălucească lumina lui Isus: se roagă pentru călăii săi și îi iartă, ca Isus pe cruce. Este primul martir, adică primul martor, primul dintr-o ceată de frați și surori care, până astăzi, continuă să aducă lumină în întuneric: persoane care răspund la rău cu binele, care nu cedează în fața violenței și a minciunii, ci strică spirala urii cu blândețea iubirii. Acești martori aprind zorii lui Dumnezeu în nopțile lumii.

Însă cum devenim martori? Imitându-l pe Isus, luând lumină de la Isus. Aceasta este calea pentru fiecare creștin: a-l imita pe Isus, a lua lumina de la Isus. Sfântul Ștefan ne dă exemplul: Isus a venit pentru a sluji nu pentru a fi slujit (cf. Mc 10,45), și el trăiește pentru a sluji și nu pentru a fi slujit, și el vine pentru a sluji: Ștefan a fost ales diacon, devine diacon, adică servitor, și asistă pe săraci la mese (cf. Fap 6,2). Încearcă să-l imite pe Domnul în fiecare zi și face asta chiar și la sfârșit: asemenea lui Isus este prins, condamnat și ucis în afara cetății și, asemenea lui Isus, se roagă și iartă. În timp ce este ucis cu pietre spune: "Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta" (7,60). Ștefan este martori pentru că îl imită pe Isus.

Însă ar putea să apară o întrebare: chiar sunt de folos aceste mărturii de bunătate, când în lume se răspândește răutatea? La ce folosește rugăciunea și iertarea? Numai pentru a da un exemplu frumos? Însă la ce folosește asta? Nu, există mult mai mult. Îl descoperim dintr-un amănunt. Printre cei pentru care se ruga Ștefan și pe care-i ierta era, spune textul, "un tânăr, numit Saul" (v. 58), care "era de acord cu uciderea lui" (8,1). Puțin după aceea, prin harul lui Dumnezeu, Saul se convertește, primește lumina lui Isus, o acceptă, se convertește, și devine Paul, cel mai mare misionar din istorie. Paul se naște chiar din harul lui Dumnezeu, însă prin iertarea lui Ștefan, prin mărturia lui Ștefan. Iată sămânța convertirii sale. Este dovada că gesturile de iubire schimbă istoria: chiar și cele mici, ascunse, zilnice. Pentru că Dumnezeu conduce istoria prin curajul umil al celui care se roagă, iubește și iartă. Atâția sfinți ascunși, sfinții de la ușa vecină, martori ascunși din viață, cu mici gesturi de iubire schimbă istoria.

A fi martori ai lui Isus este valabil și pentru noi. Domnul dorește ca să facem din viață o operă extraordinară prin gesturile obișnuite, gesturile de fiecare zi. Acolo unde trăim, în familie, la locul de muncă, pretutindeni, suntem chemați să fim martori ai lui Isus, chiar și dăruind numai lumina unui zâmbet, lumină care nu este a noastră: este a lui Isus, și chiar numai alungând umbrele bârfelor și vorbirilor de rău. Și după aceea, când vedem ceva ce nu merge, în loc să criticăm, să vorbim de rău și să ne plângem, să ne rugăm pentru cel care a greșit și pentru acea situație dificilă. Și atunci când acasă se naște o discuție, în loc de a încerca să ne impunem, să încercăm să potolim; și să reîncepem de fiecare dată, iertându-l pe cel care a ofensat. Lucruri mici, dar schimbă istoria, pentru că deschid ușa, deschid fereastra pentru lumina lui Isus. Sfântul Ștefan, în timp ce primea pietrele urii, restituia cuvinte de iertare. Astfel a schimbat istoria. Și noi putem schimba în fiecare zi răul în bine, așa cum sugerează un proverb frumos, care spune: "Fă ca palmierul: aruncă în pietre cu el și el lasă să cadă curmale".

Astăzi să ne rugăm pentru cei care suferă persecuții pentru numele lui Isus. Sunt mulți, din păcate. Sunt mai mulți decât în primele timpuri ale Bisericii. Să încredințăm Sfintei Fecioare Maria pe acești frați și surori ai noștri, care răspund la asuprire cu blândețe și, ca adevărați martori ai lui Isus, înving răul cu binele.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi, familii, grupuri, și pe fiecare credincios care urmăriți acest moment de rugăciune prin mijloacele de comunicare socială. Trebuie să facem asta, pentru a evita ca oamenii să vină în Piață. Astfel, pentru a colabora cu acele dispoziții pe care le-au dat autoritățile, pentru a ne ajuta pe toți să fugim de această pandemie.

Atmosfera de bucurie a Crăciunului, care astăzi se prelungește și încă umple inimile noastre, să trezească în toți dorința de a contempla pe Isus în iesle, pentru a-l sluji și a-l iubi după aceea în persoanele care sunt lângă noi. În aceste zile am primit mesaje de urări din Roma și din alte părți ale lumii. Este imposibil să răspund fiecăruia, însă profit și exprim acum recunoștința mea, în special pentru darul rugăciunii, pe care voi o faceți pentru mine și pe care îl ofer în schimb cu plăcere.

Sărbătoare frumoasă de Sfântul Ștefan. Vă rog, continuați să vă rugați pentru mine.

Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 522.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat