Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Kolping: Cu Maria, Iosif și un măgăruș, în drum spre Betleem

"În vremea aceea, a ieșit o poruncă de la Cezar August să se înscrie toată lumea. Înscrierea aceasta s-a făcut întâia dată pe când era dregător în Siria Quirinius. Toți se duceau să se înscrie, fiecare în cetatea lui. Iosif s-a suit și el din Galileea, din cetatea Nazaret, ca să se ducă în Iudeea, în cetatea lui David, numită Betleem, pentru că era din casa și din seminția lui David, să se înscrie împreună cu Maria, logodnica lui, care era însărcinată" (Luca 2,14).

Cu siguranță nu a fost ușor pentru Iosif să parcurgă un asemenea drum alături de Maria care era și însărcinată. Probabil cei care îi vedeau spuneau: De ce oare a plecat această femeie însărcinată la drum? De ce au plecat ei la drum în aceste condiții? De ce nu au găsit motiv de răzvrătire să nu mai pornească?

Iosif și Maria erau oameni simpli, oameni ai cetății care se supuneau regulilor generale. Sunt oare un model pentru noi, cetățenii de azi? Cu siguranță sunt.

Haideți cu toții la Betleem!

Din dorința de a experimenta această trăire a călătoriei spre Betleem, voluntarii Asociației Kolping din Oituz în ziua de 24 decembrie 2020 au pornit la drum, pe jos, din curtea Bisericii romano-catolice "Preasfânta Treime" din localitate până în Onești la Sanctuarul "Fericitul Ieremia", aproximativ 15 km. Voluntarii Alexandra Vîntură și Rareș Bogdan au jucat rolul Mariei și al lui Iosif îmbrăcând hainele și chiar atitudinea acelor vremuri. Am găsit și un măgăruș cu numele Catalan care să completeze cât mai realist situația.

Pe cale spre Betleem

A fost o călătorie complicată care ne-a solicitat la maximum. Contrastul dintre caii putere și măgăruș a fost dezarmant. Șoferii aflați în mașini reacționau prin claxoane, probabil multe claxoane erau din apreciere, multe din reproșul de a încurca graba spre țintele lor.

Am avut parte și de situația în care un șofer de microbuz cu număr de Galați, deranjat și contrariat de simplitatea situației, a tras de volan dreapta cât mai mult cu intenția clară de a ne arunca în șanț. Un alt șofer a scos capul pe geamul mașinii și a strigat: "Bă... Dă-mi-o mie pe Maria, bă!" În tot acest timp măgărușul cu numele de Catalan își cerea dreptul la hrană prin intenția de a-l mușca pe Iosif de picior, iar Iosif îl hrănea cu cuburi de zahăr și morcovi.

Aveți un loc unde să înnoptăm și noi?

Pe tot traseul de la Oituz la Onești Iosif a întrebat oamenii aflați la porțile lor dacă au un loc unde să înnopteze împreună cu Maria. Răspunsul de fiecare dată a fost sec, NU!

Nu știm de ce răspunsul de fiecare dată a fost NU. Poate că oamenii au interpretat că sunt doi mascați care cer bani sau alte foloase acum în perioada sărbătorilor și nu au dorit să se complice. Dar oare nu a fost la fel atunci când Iosif a încercat să găsească un loc unde să doarmă împreună cu Maria? Pentru cei întrebați de Iosif era prea complicat să primească o femeie însărcinată, ar fi creat probleme și atunci au ales răspunsul sec, NU SE POATE!

"Și tu, Betleeme Efrata, deși ești neînsemnat printre miile lui Iuda, totuși din tine îmi va ieși cel ce va fi conducător în Israel, cel ale cărui origini sunt din vechime, din zilele veșniciei" (Miheia 5,1).

După aproape 5 ore de mers, picioarele pelerinilor erau destul de obosite, neobișnuite cu un asemenea efort. Am ajuns în orașul Onești. O imagine dezarmantă prin simplitatea ei: Maria, Iosif și măgărușul lor pe străzile orașului, printre mașini, oameni grăbiți spre cumpărături. Dintr-o dată se aude o voce: "Pot să fac o poză cu voi să o trimit fiicei mele în Anglia?" Sau un grup de tineri întreabă: "Ce tradiție e asta?" Oamenii se grăbeau spre cumpărături, iar imaginea familiei din Nazaret părea neimportantă, nesemnificativă în raport cu goana după cele materiale.

Osteniți, Iosif împreună cu Maria și măgărușul lor își fac intrarea în curtea Sanctuarului "Fericitul Ieremia". Clopotele bisericii au început să bată anunțând bucuria sosirii familiei sfinte. Aici am fost întâmpinați de călugării congregației, dar și de câteva surori. Una dintre surori ne-a întâmpinat cu un colind cântat la vioară. O imagine foarte emoționantă!

După un cântec și o rugăciune rostită împreună, familia din Nazaret a fost invitată în casă să mănânce ceva și să se odihnească.

Și dintr-o dată, afară a început o ploaie puternică și rece ca o binecuvântare cerească pentru acest moment simplu, real, plin de iubire și pace. În câteva ore vom sărbători nașterea pruncului Isus ca un dar oferit nouă de către Dumnezeu din iubire pentru oameni.

Un pelerin alături de Maria și Iosif

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 decembrie: Kolping: Cu Maria, Iosif și un măgăruș, în drum spre Betleem


 

lecturi: 1398.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat