Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia Papei Francisc în Noaptea de Crăciun (24 decembrie 2020)

În această noapte se împlinește marea profeție a lui Isaia: "Un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă" (Is 9,5).

Un fiu ni s-a dat nouă. Se aude adesea spunându-se că bucuria cea mai mare a vieții este nașterea unui prunc. Este ceva extraordinar, care schimbă totul, pune în mișcare energii negândite și face să se depășească trude, dificultăți și vegheri fără somn, pentru că aduce o mare fericire, în fața căreia nimic nu se pare că are importanță. Așa este Crăciunul: nașterea lui Isus este noutatea care ne permite în fiecare an să ne renaștem înăuntru, să găsim în El forța pentru a înfrunta orice încercare. Da, pentru că nașterea sa este pentru noi: pentru mine, pentru tine, pentru noi toți, pentru fiecare. Pentru este cuvântul care revine în această noapte sfântă: "Un copil s-a născut pentru noi", a profețit Isaia; "Astăzi s-a născut pentru noi Mântuitorul", am repetat la Psalm; Isus "s-a dat pe sine însuși pentru noi" (Tit 2,14), a proclamat sfântul Paul; și îngerul în Evanghelie a vestit: "Astăzi s-a născut pentru voi un Mântuitor" (Lc 2,11). Pentru mine, pentru voi.

Dar ce vrea să ne spună acest pentru noi? Că Fiul lui Dumnezeu, binecuvântatul prin natură, vine să ne facă fii binecuvântați prin har. Da, Dumnezeu vine în lume ca fiu pentru a ne face fii ai lui Dumnezeu. Ce dar minunat! Astăzi Dumnezeu ne uimește și spune fiecăruia dintre noi: "TU ești o minunăție". Soră, frate, nu te descuraja. Ai ispita că ai greșit? Dumnezeu îți spune: "Nu, ești fiul meu!". Ai senzația că nu vei reuși, teama că ești nepotrivit, frica de a nu ieși din tunnel-ul încercării? Dumnezeu îți spune: "Curaj, eu sunt cu tine". Nu-ți spune asta în cuvinte, ci făcându-se fiu ca și tine și pentru tine, pentru a-ți aminti punctul de plecare al fiecărei renașteri a tale: a te recunoaște fiu al lui Dumnezeu, fiică a lui Dumnezeu. Acesta este punctul de plecare al oricărei renașteri. Aceasta este inima indestructibilă a speranței noastre, nucleul incandescent care sprijină existență: dedesubtul calităților noastre și al defectelor noastre, mai puternic decât rănile și decât eșecurile din trecut, decât fricile și decât neliniștea față de viitor, există acest adevăr: suntem fii iubiți. Și iubirea lui Dumnezeu față de noi nu depinde și nu va depinde niciodată de noi: este iubire gratuită. Această noapte nu are altă explicație în altă parte: numai harul. Totul este har. Darul este gratuit, fără merit al fiecăruia dintre noi, har pur. În această noapte, ne-a spus sfântul Paul, "harul lui Dumnezeu s-a arătat" (Tit 2,11). Nimic nu este mai prețios.

Un fiu ni s-a dat nouă. Tatăl nu ne-a dat ceva, ci pe însuși Fiul său unicul născut, care este toată bucuria sa. Și totuși, dacă privim la nerecunoștința omului față de Dumnezeu și față de nedreptatea față de atâția frați ai noștri, vine o îndoială: Domnul a făcut bine să ne dăruiască așa de mult, face bine să mai hrănească încredere în noi? Nu ne supraevaluează? Da, ne supraevaluează, și face asta pentru că ne iubește până la moarte. Nu reușește să nu ne iubească. Este făcut așa, este atât de diferit de noi. Ne iubește mereu, mai mult decât reușim noi să ne iubim pe noi înșine. Este secretul său pentru a intra în inima noastră. Dumnezeu știe că unicul mod pentru a ne mântui, pentru a ne vindeca înăuntru, este să ne iubească: nu există un alt mod. Știe că noi devenim mai buni numai primind iubirea sa neobosită, care nu se schimbă, ci ne schimbă. Numai iubirea lui Isus transformă viața, vindecă rănile mai profunde, eliberează de cercurile vicioase ale insatisfacției, supărării și plângerii.

Un fiu ni s-a dat nouă. În săraca iesle dintr-un grajd întunecat este chiar Fiul lui Dumnezeu. Apare o altă întrebare: de ce a venit pe lume noaptea, fără o găzduire demnă, în sărăcie și în refuz, când merita să se nască așa ca regele cel mai mare în cel mai frumos dintre palate? De ce? Pentru a ne face să înțelegem până unde iubește condiția noastră umană: până acolo încât să atingă cu iubirea sa concretă mizeria noastră cea mai rea. Fiul lui Dumnezeu s-a născut rebutat pentru a ne spune că orice rebutat este fiu al lui Dumnezeu. A venit pe lume așa cum vine pe lume un prunc, slab și fragil, pentru ca noi să putem cu duioșie fragilitățile noastre. Și să descoperim un lucru important: ca la Betleem, tot așa și cu noi lui Dumnezeu îi place să facă lucruri mari prin sărăciile noastre. A pus toată mântuirea noastră în ieslea dintr-un grajd și nu se teme de sărăciile noastre: să lăsăm ca milostivirea sa să transforme mizeria noastră!

Iată ce înseamnă că un fiu s-a născut pentru noi. Dar există încă un pentru, pe care îngerul îl spune păstorilor: "Acesta este semnul pentru voi: un copil înfășat și culcat în iesle" (Lc 2.12). Acest semn, Pruncul în iesle, este și pentru noi, pentru a ne orienta în viață. La Betleem, care înseamnă "Casa pâinii", Dumnezeu stă într-o iesle, parcă pentru a ne aminti că pentru a trăi avem nevoie de El ca de pâinea de mâncat. Avem nevoie să ne lăsăm străbătuți de iubirea sa gratuită, neobosită, concretă. În schimb, de câte ori, înfometați de distracție, succes și mondenitate, alimentăm viața cu mâncăruri care nu satură și lasă golul înăuntru! Domnul, prin gura profetului Isaia, se plângea că, în timp ce boul și măgarul cunosc ieslea lor, noi, poporul său, nu-l cunoaștem pe El, izvor al vieții noastre (cf. Is 1,2-3). Este adevărat: nesătui de a avea, ne aruncăm în atâtea iesle de vanitate, uitând de ieslea din Betleem. Acea iesle, săracă în toate și bogată în iubire, învață că hrana vieții este să ne lăsăm iubiți de Dumnezeu și să-i iubim pe alții. Isus ne dă exemplul: El, Cuvântul lui Dumnezeu, este prunc; nu vorbește, însă oferă viața. În schimb noi vorbim mult, însă adesea suntem analfabeți în bunătate.

Un fiu ni s-a dat nouă. Cine are un prunc mic, știe câtă iubire și câtă răbdare este nevoie. Trebuie hrănit, îngrijit, curățat, avut grijă de fragilitatea sa și de nevoile sale, adesea greu de înțeles. Un fiu face să ne simțim iubiți, însă învață și să iubim. Dumnezeu s-a născut prunc pentru a ne determina să avem grijă de alții. Plânsul său duios ne face să înțelegem cât sunt de inutile multe mofturi ale noastre; și avem atâtea! Iubirea sa dezarmată și dezarmantă ne amintește că timpul pe care-l avem nu folosește să ne tot plângem, ci să consolăm lacrimile celui care suferă. Dumnezeu își ia locuință aproape de noi, sărac și nevoiaș, pentru a ne spune că slujindu-i pe cei săraci îl vom iubi pe El. Din această noapte, așa cum a scrisă o poetă, "reședința lui Dumnezeu este lângă a mea. Mobilierul este iubirea" (E. Dickinson, Poems, XVII).

Un fiu ni s-a dat nouă. Tu, Isuse, ești Fiul care mă face fiu. Tu mă iubești așa cum sunt, nu așa cum mă visez că sunt; eu știu asta! Îmbrățișându-te pe tine, Prunc din iesle, reîmbrățișez viața mea. Primindu-te pe tine, Pâine a vieții, și eu vreau să dăruiesc viața mea. Tu care mă mântuiești, învață-mă să slujesc. Tu care nu mă lași singur, ajută-mă să-i consolez pe frații tăi, pentru că Tu știi din această noapte toți sunt frații mei.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 758.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat