Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Scrisoare adresată libanezilor cu ocazia Crăciunului (24 decembrie 2020)

Preafericirii Sale,
cardinalul Béchara Boutros Raï,
patriarh de Antiohia al maroniților,
președinte al Adunării Patriarhilor și Episcopilor Catolici din Liban

Preafericirii Voastre și, prin intermediul dumneavoastră, tuturor libanezilor, fără deosebire de comunitate și de apartenență religioasă, aș vrea să vă adresez câteva cuvinte de întărire și încurajare cu ocazia celebrării Nașterii Domnului Nostru Isus Cristos, Principe al Păcii.

Preaiubiți fii și fiice din Liban,

Mare este durerea mea văzând suferința și angoasa care sufocă înnăscuta întreprindere și vivacitate a țării cedrilor. Mai multă încă, este dureros văzând răpite toate speranțele cele mai dragi de a trăi în pace și de a continua să fie pentru istorie și pentru lume un mesaj de libertate și o mărturie a trăirii bine împreună; și eu care din toată inima iau parte, ca la oricare mulțumire a voastră, tot așa și la orice neplăcere a voastră, simt în adâncul sufletului gravitatea pierderilor voastre, mai ales când mă gândesc la atâția tineri cărora le este luată orice speranță a unui viitor mai bun.

Însă în această zi de Crăciun "poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare" (Is 9,1), lumina care potolește temerile și insuflă în fiecare speranța în certitudinea că Providența nu va abandona niciodată Libanul și va ști să îndrepte spre bine și acest doliu.

De multe ori Libanul este citat în Sfintele Scripturi, însă asupra tuturora primează imaginea pe care psalmistul ne-o dăruiește: "Cel drept va înflori ca un palmier, va crește ca un cedru din Liban" (Ps 91,13).

Maiestuozitatea cedrului în Biblie este simbol de fermitate, de stabilitate, de protecție. Cedrul este simbol al celui drept care, înrădăcinat în Domnul, transmite frumusețe și bunăstare și chiar la bătrânețe se înalță în sus și produce roade îmbelșugate. În aceste zile Emanuel, Dumnezeul cu noi, devine aproape al nostru, merge alături de noi. Fiți încrezători în prezența sa, în fidelitatea sa. Asemenea cedrului luați din profunzimea rădăcinilor voastre ale trăirii împreună pentru a fi din nou un popor solidar; asemenea cedrului, rezistent la orice furtună, să puteți percepe contingențele momentului prezent pentru a redescoperi identitatea voastră, aceea de a duce la toată lumea parfumul respectului, al conviețuirii și al pluralismului, aceea a unui popor care nu abandonează propriile case și propria moștenire; identitatea unui popor care nu lasă să dispară visul celor care au crezut în viitorul unei țări frumoase și prospere.

În această perspectivă apelez la conducătorii politici și la liderii religioși împrumutând un pasaj dintr-o scrisoare pastorală a patriarhului Elias Hoyek: "Voi, conducători ai țării, voi, judecători ai pământului, voi, deputați ai persoanelor care trăiți datorită poporului, (...) sunteți obligați, în capacitatea voastră oficială și conform responsabilităților voastre, să căutați interesul public. Timpul vostru nu este dedicat intereselor voastre mai bune și munca voastră nu este pentru voi, ci pentru statul și pentru națiunea pe care le reprezentați".

În sfârșit, afectul față de iubitul popor libanez, pe care sper să-l vizitez cât mai curând posibil, unit cu grija constantă care a însuflețit acțiunea predecesorilor mei și a Scaunului Apostolic, mă determină să mă adresez încă o dată comunității internaționale. Să ajutăm Libanul să rămână în afara conflictelor și tensiunilor regionale. Să-l ajutăm să iasă din criza gravă și să se refacă.

Preaiubiți fii și fiice, în întunericul nopții ridicați-vă privirea, ca steaua din Betleem să vă fie călăuză și încurajare pentru a intra în logica lui Dumnezeu, pentru a nu rătăci drumul și pentru a nu pierde speranța.

Din Vatican, 24 decembrie 2020

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 357.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat