Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare către Moș Crăciun

Săracul Crăciun, Crăciunul sărac...

Și totuși Dumnezeu iubește gratis... și transformă sărăcia în bogăție

De Mons. Antonio Staglian?
episcop de Noto

Dragă Moș Crăciun,

Săracul Crăciun, am spus noi, preoții, atâția ani, denunțând folosirea lui consumistă. Și tu - cu darurile tale - aveai o parte centrală în afacere. Da, știu asta! Și tu ai îndurat ca o degenerare a faptului de "a fi semn": duceai darurile tale, când erai realmente Sfântul Nicolae de Mira, după ce ți-au acordat rolul neîndemânatic de "cărăuș de daruri". Tu cunoști bine profunda diferență umană (sentimentală, afectuoasă și empatică) între dar și cadou și, de aceea, de-a lungul anilor te-ai amărât și te-ai crucit văzându-te redus așa de rău. Totuși, așa cum se spune, "rău comun, jumătate de bucurie". Crăciunului în sine i-a revenit probabil o soartă mai rea. Unii episcopi, de mult timp - îl amintesc numai pe don Tonino Bello -, au denunțat și folosirea sa dulceagă: când ne oprim la vraja unei iesle din ghips și se uită prima iesle. Cea cu adevărat "o iesle urâtă", între indiferența multora, jocurile celor puternici și măcelărirea pruncilor nevinovați, și cu experiența dureroasă a emigrării, a "fugii" în Egipt.

Anul acesta? Crăciun sărac! Pandemia ne constrânge la limitări care împiedică acele cine mari. Criza economică atinge atâtea familii, iar Caritas înregistrează cereri de ajutor mai mult decât duble. Migranții continuă să fie percepuți ca un pericol, și numai puține voci știu să relateze că, în realitate, este vorba de femei și bărbați, tați și mame, copii care fug de sărăcie și cultivă visuri. Se aseamănă cu acea sfântă familie care fuge spre Egipt, încă înainte cu aceeași familie care caută un loc pentru a face să se nască pruncul lor în mod demn, așa cum se cuvine oricărei ființe umane.

Suntem în noapte: problema nu este a celebra Liturghii la miezul nopții (liturgia se celebrează la miezul nopții și se poate celebra după asfințitul soarelui), ci a celebra Liturghia de Crăciun la miezul nopții din lume, care adesea devine noaptea inimii. Și, știm bine asta, luminile externe nu încălzesc! Tu însuți parcă ai ieșit din scenă, ești uitat, poate cu nostalgie și atâta melancolie.

Eu aș vrea să-ți spun ție, dragă Moș Crăciun și tuturor, cu mult afect și atâta forță, că Nașterea Domnului rămâne însă o veste bună. Chiar în noapte! Lumină care învinge întunericul și pe care întunericul nu poate s-o învingă. Despuiați de atâtea certitudini, Crăciunul ne dăruiește o prezență care devine o lumină înăuntru: Dumnezeu ne mântuiește în sărăcie! Și se realizează promisiunea: "noaptea va fi luminoasă ca ziua" (cf. Is 58). Un alt mesaj față de cele obișnuite. O întrebare pe care putem s-o punem lui Dumnezeu însuși? De ce ne mântuiești în sărăcie? Și dacă citim cu atenție enciclica Papei Francisc Fratelli tutti, ne dăm seama că sărăcia este și rod al atâtor capcane ale tâlharilor, ale unui capitalism care generează rebuturi și ale persoanelor fără scrupule care, numai să facă afaceri, supun, nu respectă demnitatea persoanelor, generează diviziuni, prăpăstii, gropi între bogați și săraci. Pentru ce, Doamne, nu-i oprești?

Sunt întrebări care nu au un răspuns imediat și evident încă, a cere de la Dumnezeu un sens, devine atenție față de modul în care El continuă să fie prezent în mijlocul nostru. Acea lumină înăuntru, acea emoție non-sentimentală, dar profundă, care se generează în noi când ne gândim la modul în care Dumnezeu se face slab pentru a nu ne înspăimânta ci pentru a ne invita. Devine conștiință că, în spatele sărăciei sale, există altceva: există sânul iubirii adevărate; există posibilitatea de a depune aroganța celor puternici și de a redescoperi chemarea de a trăi toți ca frați, purtând poverile unii altora. Nu ca mici dumnezei, ci ca "umani"! Umani care regăsesc adevărata față a lui Dumnezeu: milostivirea sa, paternitatea sa.

Și atunci se va putea naște, așa cum ascultăm în lectura a doua de la Liturghia de noapte, un "popor plin de zel pentru fapte bune". Cum? Înțelegând că Dumnezeul nostru nu vrea nicio violență, pentru că "el s-a dat pe sine însuși pentru noi", și acest lucru "răscumpără de orice nelegiuire". Iată unde ne-a condus privirea asupra sărăciei din Betleem și chemarea, și pentru noi, de a urma calea sărăciei: a lăsa ca Dumnezeu să anuleze în noi, și prin intermediul nostru, orice rădăcină de egoism și de violență. Numai așa vom vedea zile noi și vom depăși, împreună cu pandemia sanitară, pandemia inimii.

Iată visul și angajamentul pe care-l împărtășim cu Papa Francisc și care devine urarea mea pentru acest Crăciun: să redescoperim fraternitatea în jurul unicului Tată comun, care ne iubește în mod radical. Până acolo încât, iubiți de Tatăl în Fiul, ne este spontan să iubim cu aceeași iubire, Duhul Sfânt. Așadar este un "a iubi", nu atât ca virtute morală, ci ca adevăr profund al vieții. Desigur, devine însă necesar să mergem la Betleem, să-l recunoaștem pe Pruncul sărac și să-l adorăm! Adică să intrăm în lumea lui Dumnezeu cu tot ce suntem noi înșiși, abandonați iubirii lui Dumnezeu care - diferit de ceea ce cred atâția - îi iubește pe toți. Scrie Papa Francisc: "Cel care nu trăiește gratuitatea fraternă face din propria existență trafic dificil, măsurând mereu ceea ce dă și ceea ce primește în schimb. Dumnezeu, în schimb, dă gratis, până la punctul care ajută chiar și pe cei care nu sunt credincioși, și «face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni» (Mt 5,45). Pentru aceasta Isus recomandă: «Tu, însă, când dai de pomană, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, pentru ca pomana ta să fie în ascuns» (Mt 6,3-4). Am primit viața gratis, nu am plătit pentru ea" (Fratelli tutti, 140).

Așadar, săraci înainte de toate înăuntru, pentru că abandonăm gânduri egoiste când tezaurul prețios devine o iubire așa de mare. Desigur, după aceea, săraci și în concretul vieții. Prin acel dinamism al iubirii adevărate, care la Crăciun se revelează, la Paște se împlinește, la Rusalii devine creativitate a iubirii. Scrie tot Papa Francisc: "Așadar, toți putem să dăm fără a aștepta ceva, să facem binele fără a pretinde la fel de la persoana pe care o ajutăm. Este ceea ce Isus le spunea discipolilor săi: «În dar ați primit, în dar să dați» (Mt 10,8)" (ivi). Este vorba de o iubire adevărată: matură, gratuită și generoasă! Și Crăciunul sărac din acest an poate deveni astfel mai adevărat și început al unui drum de regenerare pentru a ieși împreună, și în mod serios, din criza actuală.

Dragă Moș Crăciun, Crăciunul sărac din acest an va fi diferit și pentru tine. Nu te supăra pe noi, am fost constrânși de pandemie. Și să fie însă pentru tine o ocazie de bucurie. Dacă vom fi schimbați - după pandemie - te vom aștepta iarăși, eventual ca Sfântul Nicolae de Mira, Cel care aduce daruri adevărate, cele ale iubirii autentice, pentru a deveni toți frați și surori, cu adevărat frați cu toții, în uimire, față de un Dumnezeu care ne iubește așa de mult, și într-o sărăcie care devine bogăție a inimii și posibilitate de schimbare pentru istorie.

(După L'Osservatore Romano, 23 decembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 814.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat