Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Istanbul: A murit Mons. Ruben Tierrablanca, om al dialogului, răpus de Covid

De Dario Salvi

"Un om dedicat dialogului interreligios, mai ales cu gruparea musulmană SUfi cu care a împletit în timp raporturi strânse și foarte bune. Mulți ani a fost vicar general al Mons. Louis Pelâtre, deci era foarte conștient că Biserica din Turcia este o minoritate mică, fără recunoaștere juridică, însă de mare valoare. Îi plăcea să stea în această țară, deși îi cunoștea limitele". Este amintirea Monseniorului Paolo Bizzeti, vicar apostolic de Anatolia și președinte al Caritas Turcia, la câteva ore de la decesul Monseniorului Rubén Tierrablanca González. Vicarul apostolic de Istanbul și președinte al Conferinței Episcopale Turce a decedat ieri [22 decembrie 2020] la vârsta de 68 de ani din cauza unor complicații legate de Covid-19, după trei săptămâni petrecute intubat în terapie intensivă luptând împotriva efectelor virusului.

Mons. Bizzeti, lovit și el recent în mod serios de Covid-19, însă aflat acum în fază de revenire, relatează că s-a "informat mereu despre condițiile Monseniorului Tierrablanca. Din păcate, prelungirea comei farmacologice nu era un semnal pozitiv. Speram - adaugă el - ca să existe o zvâcnire, ca un nou medicament experimental asumat săptămâna trecută să poată avea efect, după aceea trupul său a cedat", virusul a învins.

"Eram prieteni - amintește Mons. Bizzeti - și când mergeam la Istanbul eram găzduit de el. Era un om, înainte de a fi un păstor, senin, gentil și primitor. Nu l-am văzut niciodată mânios, nervos, și știa să-și desfășoare misiunea cu umilință, și în calitate de președinte al Conferinței Episcopale... era un om amabil!". Din Turcia, continuă prelatul, "iubea varietatea culturală, istoria sa, religiozitatea sa antică. A venit la Istanbul cu un proiect al franciscanilor centrat tocmai pe dialogul interreligios, al cărui artizan și protagonist a fost, fără a uita dificultățile trăite de creștini ca minoritate. Însă nu era un om care se înspăimânta în fața problemelor sau dificultăților".

Mons. Rubén Tierrablanca González s-a născut la 24 august 1952 la Cortazar, în centrul Mexicului, și din aprilie 2016 era vicar apostolic al capitalei economice și comerciale a Turciei, națiune în care trăia din 2003, precum și administrator apostolic de Constantinopol al grecilor. În 2018, numirea ca președinte al Conferinței Episcopale Turce. În tinerețe el a frecventat seminarul mic franciscan și a intrat în noviciat la 22 august 1970. Voturile le-a depus la 2 august 1977, iar în anul următor a fost hirotonit preot.

Vicarul apostolic de Istanbul "era o persoană realistă, nu-și făcea iluzii" și "a identificat temele asupra cărora să lucreze" pentru a favoriza creșterea Bisericii locale. Prima dintre toate, relatează Mons. Bizzeti, necesitatea de "a cimenta viața diecezană, într-o realitate în care sunt încă mulți călugări care provin din străinătate mai ales din Europa, din Occident. De aici angajarea sa de a încerca să cimenteze realitatea comunitară locală, de a găsi persoane în slujba vicariatului de Istanbul. Pentru credincioși - adaugă el - este o mare durere pentru pierdere însă, în același timp, există conștiința că acest om a ajuns în paradis chiar în ajunul Crăciunului".

Pentru vicarul apostolic de Anatolia și președinte al Caritas Turcia sunt "trei aspecte care vor rămâne din misiunea Monseniorului Tierrablanca: faptul de a fi om al dialogului și al colaborării, și la nivel sinodal; căutarea neîncetată a dialogului cu celelalte religii, bazat pe respect și ascultare; voința de a relansa dimensiunea diecezană a Bisericii din Turcia, mărindu-i pastorația și responsabilizând-o tot mai mult".

(După AsiaNews, 23 decembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 646.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat