Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Presepiile fratelui Ioan Farcaș

Crăciun 1223, Greccio - Crăciun 2020, Moldova

Fericitul Toma de Celano, în Prima viață a Sfântului Francisc de Assisi (FF 468-471), ne relatează cum Sărăcuțul din Assisi, sub inspirația Duhului dumnezeiesc, cu trei ani înainte să moară, adică în anul 1223, s-a dus în localitatea Greccio și i-a cerut lui Ioan, prieten și bun creștin, să reproducă în sătucul său scena Nașterii Mântuitorului. Ioan a făcut întocmai și a realizat primul presepiu din istorie, de atunci până astăzi acesta fiind multiplicat în milioane de reprezentări. Dar ce este mai admirabil în istorie nu este atât reproducerea evenimentului întrupării, cât mai ales faptul că în noaptea acelui Crăciun, bunul Ioan, șezând alături de sfântul din Assisi, "văzu în iesle un copilaș fără viață, și Francisc apropiindu-se, îl trezi din acea specie de somn profund".

Din acel îndepărtat 1223 mulți Ioani buni, din toate colțurile pământului, și-au revărsat întreaga imaginație și devoțiune în construirea de presepii care mai de care mai încântătoare.

Un astfel de Ioan bun, fratele "Giovanni" Farcaș pentru noi, după ce a peregrinat prin multe colțuri ale Italiei și a admirat mii de astfel de creații, de câțiva ani a început să construiască presepii peste tot pe unde este invitat, și nu câteva, ci zeci în fiecare an, mai mici și mai mari. Imaginația fratelui Giovanni lucrează tot anul; adună continuu materiale, iar de prin luna octombrie începe munca. Deși este bine închegat la trup, și aflându-se acum în prima vârstă a maturității, când îl privești cum "se joacă" cu materialele, parcă ar fi un copil năstrușnic sau un adolescent cu aripile gata întinse să-și i-a zborul spre viață. Cu multă măiestrie, se bucură nespus să construiască tot felul de personaje, de scene noi, să dea fiecărui presepiu ceva original. Numai anul acesta fratele Giovanni a construit mai bine de 30 de presepii, mai mici și mai mari, la Viișoara, la Bacău, la Brașov, anii trecuți fiind chemat și la București, la Râșcani (Republica Moldova), și în unele localități din Italia. Privindu-l cum meșterește personajele, căsuțele și castelele pe care le construiește și le colorează în culori alese, am putea spune că aceasta este chemarea fratelui Giovanni, să-l laude pe Pruncușorul Isus construind presepii, care să îmbucure ochii și inimile noastre, a celor din această parte de lume.

Îl felicităm și îi mulțumim fratelui Giovanni pentru că împărtășește darurile primite de la Domnul cu noi, și ne rugăm ca Pruncușorul Isus să-l binecuvânteze în tot ce este și face.

Pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu,
ministru provincial

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Presepiile fratelui Ioan Farcaș


 

lecturi: 1269.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat