Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași;
tel. 0232/212003; fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 12 / 22.12.2020

COMUNICAT DE PRESĂ

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iași

Catedrala din Iași, Crăciun, 2019
Crăciunul amintește de marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea: "Astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor" (Luca 2,11). În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, Liturghia din noaptea de Crăciun (24 decembrie), prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, va începe anul acesta la ora 20.00, din cauza restricțiilor de mișcare prevăzute pentru timpul de noapte.

În ziua de Crăciun (25 decembrie), PS Iosif Păuleț va celebra în catedrală la ora 11.00. În aceeași zi vor mai fi Liturghii la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 16.00 (pentru tineri) și 18.00.

În a doua zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan, primul martir (26 decembrie) și se vor celebra trei sfinte Liturghii la orele: 8.00, 11.00 și 18.00. Duminică (27 decembrie) este Sfânta Familie (Isus, Maria și Iosif). Liturghiile vor fi la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 11.00, 16.00 (pentru tineri) și 18.00.

La celebrările solemne va participa și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași.

Cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului, episcopul de Iași a adresat o scrisoare pastorală tuturor credincioșilor aflați sub cârmuirea sa, amintind că la Crăciun "Dumnezeu ne invită în fiecare an să vedem cât de mult ne iubește și cât de atașat este de noi oamenii".

Reflectând asupra contextului de pandemie, Preasfinția Sa transmite tuturor gândul că "situația în care ne aflăm ne-a dat șansa să subțiem pregătirile din exterior și să redimensionăm trăirile din interiorul sufletului nostru. A lipsit, în mare parte, agitația și forfota anilor precedenți, iar noi, mai puțin axați pe excesul de cadouri și ornamente, am putut să descoperim că Isus iubește simplitatea, liniștea și tăcerea - lucruri pe care poate nu le-am conștientizat de ani de zile".

Lecturile sfinte pe care le ascultăm la celebrările liturgice vor să ne învețe că centrul atenției noastre spirituale în timpul sfânt al Crăciunului trebuie să fie Pruncul divin din iesle, darul pe care ni-l face Tatăl ceresc în bunătatea sa nemărginită. Așa cum aflăm din aceeași scrisoare pastorală, "Dumnezeu preferă să pună ceea ce are mai prețios într-o iesle, pentru ca noi să învățăm să nu alergăm după aparențe, să nu judecăm după ceea ce vedem cu ochii și să nu apreciem după trăsăturile exterioare".

Textul integral al scrisorii pastorale și varianta audio pot fi găsite pe site-ul Episcopiei de Iași (www.ercis.ro): PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală de Crăciun 2020: "Căci un Prunc ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat nouă!"

În zilele dinainte de Crăciun credincioșii au fost chemați să se pregătească sufletește, să se spovedească, să se împace cu Dumnezeu și să ia hotărâri bune pentru viața lor. Preoții i-au vizitat pe bolnavii care nu pot veni la Liturghie.

În scop educativ și pedagogic, nașterea lui Isus este reprezentată în catedrală prin așa-numitul "presepiu" (pruncul, Iosif, Maria, păstorii, magii, animalele). Pentru aceasta s-au folosit statui și diferite materiale. Obiceiul își are rădăcinile în anul 1223, când Sfântul Francisc din Assisi a vorbit cu un prieten din Greccio (Italia) să-i dea voie să facă într-o mică peșteră de pe terenul său o scenă cu nașterea lui Isus, așa cum a fost la Betleem. Acesta a adus la locul ales un bou, un măgăruș, câteva oițe și o ieslișoară în care a așezat un copilaș din lemn. În noaptea de Crăciun, Sfântul Francisc, însoțit de mulți prieteni și de săteni, a venit la presepiu pentru a sărbători Nașterea lui Isus, prin celebrarea Sfintei Liturghii. Cei prezenți au lăcrimat de bucurie când Francisc citea evanghelia. Acest mod de a sărbători Crăciunul a fost reluat și în anii următori și se păstrează și astăzi.

Un alt simbol al Crăciunului este bradul care îl reprezintă pe Isus Cristos, cel care este veșnic viu. În același timp, amintește de pomul paradisului, principiul vieții și al cunoașterii. Pomul (bradul) împodobit reprezintă lumea cerească, acea lume nouă care a început să ia naștere o dată cu venirea lui Isus Cristos, Mesia.

Dată fiind situația de pandemie pe care o traversăm în acest an, catedrala și bisericile de pe tot teritoriul Diecezei de Iași impun, pentru a împiedica răspândirea și contaminarea cu noul coronavirus, respectarea tuturor normelor igienico-sanitare în vigoare, valabile pentru spațiile închise și pentru celebrările cultuale: soluție dezinfectantă la intrarea în biserici, purtarea măștii din partea tuturor participanților și distanța fizică. Aplicarea acestor norme este înțeleasă în sensul exercitării concrete a iubirii de aproapele, a respectului reciproc și a grijii pentru darul sănătății.

Liturghiile, colindele, Fecioara cu pruncul, păstorii, îngerii și magii îi invită pe toți să nu uite că în viața în care se naște Cristos e din nou Crăciunul, e din nou bucurie și pace.

Biroul de presă
Pr. Adrian Blăjuță


Persoane de contact:

- pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853; e-mail: adrian@ercis.ro)

- pr. Iosif-Claudiu Doboș (tel. 0768/323133; e-mail: d.iosifclaudiu@yahoo.com)

* * *

Mesaj video de Crăciun 2020 al PS Iosif Păuleț, episcop romano-catolic de Iași


 

lecturi: 1989.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat