Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Solonețu Nou: Cu familia pe drumul speranței

În perioada 17-20 decembrie 2020, în Parohia Solonețu Nou, din Decanatul de Suceava, au avut loc câteva zile dedicate familiei și speranței creștine. Evenimentul a fost coordonat de către pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, la invitația părintelui paroh, Stanislav Cucharec.

Comunitatea din Solonețu Nou s-a arătat foarte disponibilă la a primi mesajul părintelui Felician privitor la familie. Atât dimineața, cât și seara, credincioși de toate vârstele, respectând regulile de protecție sanitară, au participat cu evlavie și încredere la Sfintele Liturghii, spovedindu-se și împărtășindu-se, iar acasă discutând prelung cele auzite în cadrul predicilor speciale.

Încă de la deschidere, pr. Felician ne-a introdus în ceea ce a numit "misterul omului", omul creat ca bărbat și femeie, chemat la iubire, voit de Dumnezeu, pus pe un drum, răscumpărat de Cristos și sfințit în fiecare moment de către Duhul Sfânt.

"Păcatul, spunea părintele, el a viciat creatura lui Dumnezeu, a deturnat planul inițial al Creatorului, a adus moartea, suferința, multele neînțelegeri, de ce nu între soți, în familii, l-a făcut pe om din capodoperă, un sclav. Venirea lui Cristos în lume, Biserica, sacramentele, nu sunt altceva decât o revenire la starea inițială, acolo unde Adam și Eva, deși erau goi, nu se rușinau unul de celălalt, pentru că nu era păcatul. Cristos îl înnobilează din nou pe om, iar pe bărbat și femeie îi cheamă la sacramentul Căsătoriei, oferindu-le din preaplinul său harul necesar pentru a se deschide vieții și pentru a trăi în comuniune și iubire.

Doar cel care nu acceptă să trăiască în credință viața de familie lasă să moară iubirea inițială care i-a unit pe cei doi. Doar pentru ei a sta împreună înseamnă a se suporta cu greu, iar uneori înseamnă chiar eșec. Cine îl iubește în mod sincer pe celălalt, în realitate, de fapt, i-l dă pe Dumnezeu, care este iubire!

Nu vă temeți, dragi soți, să vă deschideți harului lui Dumnezeu, invitației lui la iubire. Greutățile inerente vieții în general nu vor înceta să fie prezente, dar, asemenea lui Cristos care și-a purtat crucea cu răbdare, iubindu-vă și mergând împreună și la bine și la greu, veți reuși și dumneavoastră să ajungeți la capăt, care nu este o realizare neapărat pământească, ci este mântuirea sufletului".

La Liturghia de final ne-am bucurat și de prezența părintelui Egidiu Condac, vicarul general al Diecezei de Iași, care ne-a adus și salutul episcopului Iosif Păuleț.

Comunitatea din Solonețu Nou s-a simțit privilegiată trăind astfel de zile, a fost provocată și la propriu și la figurat, iar balsamul așezat cu migală și răbdare de cuvintele părintelui predicator pe sufletele fiecărui participant va fi resimțit mult timp de aici încolo printr-o resetare a ceea ce înseamnă viața de familie din perspectivă creștină.

Albert Zelonka

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-20 decembrie: Solonețu Nou: Cu familia pe drumul speranței


 

lecturi: 622.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat