Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cursul biblic on-line "Așteptând în speranță - Mari personaje biblice din Advent"

În perioada Adventului, între 21 noiembrie și 19 decembrie 2020, sr. Iuliana Neculai din Congregația "Notre Dame de Sion", în colaborare cu pr. prof. dr. Iosif Antili, a organizat un curs biblic on-line intitulat "Așteptând în speranță - Mari personaje biblice din Advent".

Cursurile s-au desfășurat în mediul online, fapt care a favorizat participarea persoanelor din mai multe localități, precum Cluj, Sighet, Galați, Bacău, Iași, Bălțați, Săbăoani, Sagna - individual sau la nivel de comunitate, toți fiind animați de dorința de a cunoaște mai bine textul Scripturii din perioada Adventului, dar și figura marilor personaje biblice specifice acestui timp și rolul lor în pregătirea venirii lui Mesia in lume.

Cursurile ne-au orientat privirea și bucuria cunoașterii spre profetul Adventului, Isaia, spre profetul Ilie, regele David, Ioan Botezătorul și, nu în ultimul rând, spre Maria, Mama lui Isus. Din parcursul formării nu a lipsit prezentarea generală a liturgiei Adventului, deosebit de importantă pentru a contura o imagine de ansamblu asupra textelor biblice specifice perioadei și, implicit, a personajelor prezentate, a contextului în care se desfășurau evenimentele, ieșind la lumină istoria unui popor care nu a abandonat niciodată speranța în Dumnezeu, în pofida dificultăților prin care a trecut.

Astfel, cei doi profesori - sr. Iuliana Neculai și pr. Iosif Antili, ne-au deschis orizontul cunoașterii prin intermediul materialelor prezentate, al explicațiilor oferite, ajutându-ne să înțelegem că Adventul este un timp în care suntem educați la noutate și care reprezintă pentru fiecare epocă istorică și pentru fiecare persoană un anunț de speranță, un eveniment de lumina care poate apărea. În acest sens, chemarea la convertire din perioada Adventului este o chemare la speranță, iar textele biblice ne vorbesc despre un viitor de speranță.

Rodnicia cursurilor biblice la care am participat nu a rezultat doar din bucuria cunoașterii unor figuri biblice cu rol important în pregătirea venirii lui Mesia în lume, dar mai ales din metoda didactică profesionistă, din modul interactiv de desfășurare a cursului care a generat întrebări, a condus la realizarea de conexiuni, la clarificarea unor noțiuni sau neînțelegeri, la exprimarea unor nedumeriri și la aflarea de răspunsuri la momentul potrivit, la deschiderea unor noi piste de dialog... totul ajutându-ne să observăm încă o dată legătura indisolubilă care există între Vechiul și Noul Testament.

Un alt aspect pe care doresc să îl subliniez îl reprezintă modalitatea diferită în care participanții la curs au reușit să perceapă și să interiorizeze textele sacre proclamate în cadrul Sfintelor Liturghii în această perioadă, cursul având și rolul de a ne pregăti, orienta spre o astfel de înțelegere și trăire, cunoașterea dobândită în timpul orelor de curs oferindu-ne și posibilitatea de a percepe într-o altă lumină textele, personajele implicate, contextul pregătirii venirii lui Mesia.

În bucuria așteptării pline de speranță a lui Isus, le mulțumim organizatorilor pentru cursul prezentat, pentru disponibilitatea și deschiderea dovedită și așteptam cu interes noi activități biblice care să răspundă dorinței noastre de a cunoaște mai bine Cuvântul Sfintei Scripturi.

Câteva împărtășiri ale unor cursanți:

  • "Cursul «Întâlniri biblice on-line» din seria celor organizate de Congregația «Notre Dame de Sion» prin sr. Iuliana a fost urmărit cu același interes și bucurie și de aceasta dată. S-a aplicat aceeași metoda: explicarea textului din Vechiul Testament cu implicațiile profunde în Noul Testament și în actualitatea noastră. Ni s-a demonstrat din nou că, fără o pregătire adecvată, bine coordonată, și fără un efort de înțelegere, textele biblice rămân obscure. Participarea la toate cursurile ne-a familiarizat cu limbajul, cultura și mentalitatea lumii biblice" (Două cursante fidele - Iași).

  • "Cursul a fost interesant și deschizător de orizonturi, de înțelegeri și de drumuri interioare. Fiind interactiv a fost o bucurie să primesc și o bucurie să dăruiesc. Sperăm că va fi o permanență!" (Cristina Bejan - Bacău).

  • "Orele de studiu biblic au constituit pentru mine o minunată ocazie de a valida cunoștințele acumulate autodidact și de a înțelege mai bine evenimentele și personajele din Biblie în planul lui Dumnezeu de a mântui omenirea. De o importanță majoră au fost explicațiile privind desfășurarea Liturghiei pe perioada Adventului care au completat cele învățate în catehezele despre Sfânta Liturghie susținute de Preasfințitul Iosif Păuleț în perioada martie-iulie 2020. Generalizarea comunicării prin internet la care ne-a obligat pandemia are și efecte pozitive pentru că permite educația religioasă la costuri minime de timp și efort" (Maria Sava-Nechifor - Iași).

  • "Am avut ocazia de a descoperi și a medita la noi sensuri ale textelor pe care le-am parcurs, de a găsi răspunsuri la întrebări pe care le aveam în minte de ceva vreme. Am fost din nou uluită de legătura strânsă care există între textele Scripturii, de la Geneză până la Apocalips, care ne arată că planul și iubirea lui Dumnezeu sunt neschimbate, că Domnul își respectă mereu legământul și Înțelepciunea divină străbate ca un fir continuu prin veacuri, fiind mereu nouă și plină/dătătoare de viață" (Mihaela - Cluj).

  • "Pentru mine, au fost incursiuni cu trimiteri clare și completări de cunoștințe. Cu ajutorul unui mentor, e mult mai sigur de înțeles Vechiul Testament. Adventul și aceste întâlniri on-line au adus mângâiere și speranță, în ciuda nefrumuseții acestui an, 2020" (Simona Gabriela Pârțac - Iași).

  • "Personal, m-a ajutat la înțelegerea lecturilor citite in timpul special al Adventului și chiar a antifoanelor din perioada novenei. Am lucrat mereu având Biblia în față - acest fapt ajută la înțelegerea bogăției textelor și totodată la a vedea cât de interconectate sunt ele de fapt. E diferit stilul acesta de a ne întâlni, în online, dar e benefic, ținând cont că așa pot participa mai multe persoane - în acest sens, m-a emoționat prezența unei doamne care a povestit cât de deschizătoare de înțeles a fost întâlnirea despre Antifoane pentru dumneaei. Mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui curs și, așa cum am primit îndemn și pe parcursul său, așteptăm cu speranță și pe următorul" (Elena Doboș - Iași).

Maria Minuț (Iași)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie - 19 decembrie: Iași: Cursul biblic on-line "Așteptând în speranță - Mari personaje biblice din Advent"


 

lecturi: 587.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat