Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ieslea de Crăciun 2020 pregătită la Casa Memorială "Martin Benedict"

Galbeni, 8 decembrie 2020. De la "Crăciun fericit!" la "Crăciun deosebit!". Astfel s-ar putea spune, într-un fel, anul acesta lovit de pandemie. Și "deosebirea" aduce bucuria! Totul depinde de "curajul" și "unde" fiecare își căuta fericirea!

"Curaj, să nu ai frică de nimeni și de nimic, mergem înainte uniți în rugăciune!", spunea deseori medicul preot Martin Benedict celor care, încercați de suferință, veneau la el să-și găsească vindecarea.

La ieslea de Crăciun pregătită la Casa Memorială "Martin Benedict" din Galbeni, Pruncul Isus aflat în centru veghează asupra tuturor: fie peste cei ce se află acasă în mijlocul familiei (pregătind ieslea de Crăciun, împodobind bradul, privind comod la televizor sau pregătind masa), fie peste cei ce sunt suferinzi pe patul de spital.

Pașii celui care intră în încăperea dedicată ieslei se îndreaptă firesc spre Prunc, însă, înainte de a-i vedea chipul divin, privirea vizitatorului este "capturată" în oglinda așezată pe patul de suferință, unde își întrezărește propriul chip privind ramura de trandafir plină de spini așezată pe așternuturile albe. Efectul și reacția celui ce se privește pe sine este unică: își pleacă capul ușor și apoi deslușind sensul durerii și al suferinței, se întoarce instinctiv către bucuria zâmbetului plin de speranță al Pruncului Isus ce privește și armonizează toată scena.

Martin Benedict, reprezentat în tunica franciscană și halatul de medic, este și el prezent alături de toți. Încurajează prin cuvintele lui încondeiate pe hârtie și potrivit așezate în tot cadrul. Nu este indiferent. Se îngrijește, veghează și... nu este selectiv. Fără excepție, fără diferențe sau privilegii, recunoaște în fiecare o soră sau un frate, convins fiind că în inima lui Dumnezeu nu există fii de rangul doi. Orice om, fie sănătos, fie pe patul de suferință este imaginea Celui care s-a făcut trup și a locuit între oameni.

"Să mergem" - ne îndeamnă Martin Benedict și de aceste Sfinte Sărbători - "numai la Dumnezeu putem găsi ajutor", și fără "frică de nimeni și de nimic", mereu cu bucurie "înainte uniți în rugăciune!".

Fr. Eusebio Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Ieslea de Crăciun 2020 pregătită la Casa Memorială "Martin Benedict"


 

lecturi: 799.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat