Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Candelă pentru zilele noastre

Comemorarea liturgică a Sfintei Lucia

de Antonio Tarallo

Este nevoie mereu de lumină. Încă din cartea Genezei, drumul fiecărui creștin este spre lumină. "Fiat lux": în fond, este dorința fiecărui om de astăzi, în fața pandemiei pe care o trăim. O "noapte întunecoasă" care va avea și un sfârșit. Lumina reușește mereu să ne dea o viziune mai clară, mai caldă: lumina - știm bine - este și sursă de căldură. Aceasta încălzește, umple, reușește să reverse duioșie. Conceptele de lumină și căldură nu pot să fie despărțite: de fapt, este nevoie de duioșie. Ar spune Brecht: "este necesară". Și, dacă ne gândim la lumină, nu putem să nu ne gândim la ea, Sfânta Lucia. Deja iconografia ne ajută, ne însoțește în această călătorie care se împletește cu razele strălucitoare ale Învierii lui Cristos.

O candelă. O ține în mână, în multe imagini. Este candelă aprinsă pentru a-l întâlni pe Mire. Așadar, revin în memorie cuvintele din Evanghelia lui Matei, la capitolul 25: este vestitul capitol despre fecioarele nechibzuite și despre cele înțelepte. "«Iată Mirele, ieșiți-i în întâmpinare!». Atunci s-au ridicat toate acele fecioare și și-au pregătit candelele". Lucia, urmând martiriul pentru Cristos, îl întâlnește pe Mire și ca în Cântarea Cântărilor este dusă în "camerele regelui", pentru a se bucura și a fi fericită.

"Sunt slujitoarea Dumnezeului veșnic, care a spus: când veți fi duși la judecători, nu vă preocupați despre ce veți spune, pentru că nu voi veți vorbi, ci va vorbi în voi Duhul Sfânt". Lucia, în fața judecătorilor, spune acestea. Să ne-o imaginăm pe sfântă și pe călăii săi în fața sa: este procesul pe care l-a avut în fața prefectul Pascasiu. Sfânta a refuzat porunca de a jertfi zeilor păgâni credința sa. Este mândria martiriului, ca mărturie a lui Dumnezeu. Proclamându-se creștină, citând textele Scripturilor, Lucia a declarat cu hotărâre: "Trupul se contaminează numai dacă sufletul consimte". Și sufletul său hotărâse să-l respingă pe bărbatul care ar fi cerut-o de soție. Rămasă neatinsă în mod miraculos de chinurile extreme, a profețit - printre altele - sfârșitul iminent al persecuțiilor lui Dioclețian și pacea pentru Biserică.

Dar există și o altă imagine legată de sfântă. Tradiția populară cere asta. Ne-o prezintă pe sfântă cu niște ochi puși pe o tăviță. Ochii: așadar, privirea. Prin urmare, această efigie n-ar trebui oare să ne facă să reflectăm asupra modului nostru de a privi lumea? Viziunea credinței este fundamentală pentru a putea înfrunta, zilnic, timpul nostru prezent. Așadar, acei ochi ne oferă ideea pentru a ne ajuta să înțelegem că drumul sfințeniei este legat și de privire. Hikmet în Ochii tăi scria: "Ochii tăi, ochii tăi, ochii tăi / fie că tu mergi la spital sau în închisoare / în ochii tăi poartă mereu soarele. / (...) Ochii tăi, ochii tăi, ochii tăi, (...) sunt astfel, spicele, dis-de-dimineață". Este dimineața fiecărui creștin, după noaptea întunecată. Este dimineață de Înviere veșnică, făcută din spice și din grâu, în soarele dimineții. Cu lumina credinței.

(După L'Osservatore Romano, 12 decembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1030.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat