Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Salut adresat delegațiilor care oferă ieslea și bradul de Crăciun în Piața "Sfântul Petru" (11 decembrie 2021)

Iubiți frați și surori,

Ați venit pentru înmânarea oficială a bradului de Crăciun și a ieslei puse în Piața "Sfântul Petru"; vă spun din inimă bine ați venit și vă mulțumesc pentru prezența voastră. Salut delegația din Republica Slovenia, condusă de ministrul de externe, însoțită de cardinalul Rodé și de arhiepiscopul de Maribor și compusă din alți miniștri, ambasadori și distinse personalități. De fapt, Slovenia a dăruit maiestuosul molid ales din pădurile din Koèevje. Și salut delegația Diecezei de Teramo-Atri, cu episcopul mons. Lorenzo Leuzzi și numeroase autorități civile: din ținutul vostru, mai precis din Castelli, provine ieslea monumentală din ceramică. Astăzi după-amiază va avea loc inaugurarea acestor două "icoane" ale Crăciunului. Niciodată ca în acest an, ele sunt semn de speranță pentru romani și pentru acei pelerini care vor avea posibilitatea să vină pentru a le admira.

Bradul și ieslea ajută la crearea climatului de Crăciun favorabil pentru a trăi cu credință misterul Nașterii Răscumpărătorului. În iesle, tot vorbește despre sărăcia "bună", sărăcia evanghelică, ce ne face fericiți: contemplând Sfânta Familie și diferitele personaje, suntem atrași de umilința lor dezarmantă. Sfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif au venit de la Nazaret până la Betleem. Pentru ei nu este loc, nici măcar o cămăruță (cf. Lc 2,7); Maria ascultă, observă și păstrează totul în inima sa (cf. Lc 2,19.51). Iosif caută un loc de pregătit pentru ea și pentru Pruncul care urmează să se nască. Păstorii sunt protagoniști în iesle, ca în Evanghelie. Trăiesc în aer liber. Veghează. Vestirea îngerilor este pentru ei și ei merg imediat să-l caute pe Mântuitorul care s-a născut (cf. Lc 2,8-16).

Sărbătoarea Crăciunului ne amintește că Isus este pacea noastră, bucuria noastră, forța noastră, întărirea noastră. Însă, pentru a primi aceste daruri de har, trebuie să ne simțim mici, săraci și umili ca personajele din iesle. Și la acest Crăciun, în mijlocul suferințelor pandemiei, Isus, mic și fără apărare, este "Semnul" pe care Dumnezeu îl dăruiește lumii (cf. Lc 2,12). Semn minunat, cum începe Scrisoarea despre iesle pe care am semnat-o în urmă cu un an la Greccio. Ne va face bine s-o recitim în aceste zile.

Preaiubiților, vă mulțumesc din inimă vouă tuturor! Și celor care astăzi n-au putut să fie prezenți, precum și celor care au colaborat la transportul și la instalarea bradului și a ieslei. Domnul să vă răsplătească pentru disponibilitatea și generozitatea voastră. Vă exprim urările mele pentru o sărbătoare de Crăciun plină de speranță și vă cer să le duceți la familiile voastre și la toți concetățenii voștri. Vă asigur rugăciunea mea și vă binecuvântez. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Crăciun fericit! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 618.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat