Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omul în care Dumnezeu se încrede

de Jan Pelczarscki
superior al Oblaților Sfântului Iosif

În circumstanțe dificile pentru credincioși, la 8 decembrie 1870, Fericitul Papă Pius al IX-lea a încredințat Biserica ocrotirii speciale a Sfântului Iosif, declarându-l întocmai "patron al Bisericii Catolice". Credincioșii au fost îndemnați să invoce patronajul celui care, în timpul său, cu duioșie și iubire paternă știa să-l însoțească pe Isus care "creștea în vârstă, înțelepciune și har în fața lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,52). Și, cu "curajul creativ", era în măsură să se și îngrijească de el și să-l apere "de multele pericole care amenințau Sfânta Familie". De fapt, "Fiul Celui Atotputernic vine în lume asumând o condiție de mare slăbiciune. Devine unul care are nevoie de Iosif pentru a fi apărat, ocrotit, îngrijit, crescut. Dumnezeu are încredere în acest om, așa cum face Maria care găsește în Iosif pe cel care nu numai că vrea să-i salveze viața, ci se va îngriji mereu de ea și de Prunc".

La 150 de ani de la patronaj, în sărbătoarea Neprihănitei, la 8 decembrie 2020, a fost comunicată oficial deschiderea Anului Sfântului Iosif, care se va prelungi până la 8 decembrie 2021. Cu această ocazie, Papa Francisc a publicat scrisoarea apostolică Patris corde în care scoate în evidență diferitele dimensiuni ale paternității lui Iosif, care se exprimă "în faptul de a fi făcut din viața sa o dăruire de sine în iubirea pusă în slujba lui Mesia".

Credincioșii și persoanele nevoiașe, înfruntând numeroasele provocări ale momentului prezent, sunt invitați să recurgă la ocrotitorul lor și, printre altele, cu cuvintele rugăciunii, La tine alergăm, o, Sfinte Iosif. Efectiv cerem că el ne ocrotește de greșeli și de vicii, ne susține în lupta cu puterea întunericului și ne ajută să depășim adversitățile.

Inițiativa Anului special dedicat Păzitorului Răscumpărătorului poate că va face să apară în vreunul întrebarea: Este posibil ca o figură îndepărtată în timp, ca aceea a Sfântului Iosif, iubită de poporul creștin și de sfinți, însă, de obicei, ignorată de teologie, poate să inspire Biserica de astăzi și să-i transmită vreun mesaj? Sau: merită să se repropună, în timpul nostru, marcat de protagonism, un sfânt al umilinței active, al tăcerii, și mereu în "linia a doua", ca model de imitat? În fond, viața sa mai poate să-i învețe pe oamenii din secolul al XXI-lea?

Răspunzând la aceste întrebări, este suficient să constatăm că el, Sfântul Iosif, ne duce din nou în centrul vocației creștine și ne ajută să redescoperim stilul mereu actual și inconfundabil al slujirii, față de Dumnezeu și față de aproapele. Voind să indicăm un cuvânt care, singur, rezumă misiunea și moștenirea spirituală a Sfântului Iosif, este suficient să spunem "Isus", numele pe care tâmplarul din Nazaret a fost chemat să-l pronunțe și să-l dea Pruncului (Mt 2,25). "A avut curajul de a asuma paternitatea legală a lui Isus, căruia i-a dat numele revelat de înger: «Îi vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale» (Mt 1,21). Așa cum se știe, a da un nume unei persoane sau unui lucru la popoarele antice însemna a-i obține apartenența, așa cum a făcut Adam în relatarea din Geneză (cf. 2,19-20)".

În acest context sunt actuale mereu cuvintele Sfântului Paul adresate filipenilor: "Pentru aceasta și Dumnezeu l-a înălțat și i-a dăruit numele care este mai presus de orice nume, pentru ca în numele lui Isus să se plece tot genunchiul: al celor din ceruri, al celor de pe pământ și al celor de dedesubt, și orice limbă să dea mărturie că Isus Cristos este Domn, spre gloria lui Dumnezeu Tatăl" (2,9-11).

Sfântul Iosif trăiește profund unirea cu Isus, îl contemplă cu privirea paternă în misterul întrupării și în misterele vieții ascunse și: "Din toate aceste evenimente rezultă că Iosif «a fost chemat de Dumnezeu să slujească direct persoana și misiunea lui Isus prin exercitarea paternității sale: tocmai în acest mod el cooperează la plinătatea timpurilor la marele mister al Răscumpărării și este cu adevărat slujitor al mântuirii»".

Sfântul tâmplar din Nazaret l-a pus pe Isus în centrul existenței sale și al misiunii sale. Exemplul său este o chemare puternică pentru omul de astăzi, prea des divizat între atâtea "necesități" inutile, să se recentreze în întregime pe sine însuși în Isus, "unicul necesar", de la care provine tot restul și capătă semnificație și valoare. În acest mod ne amintește constant că vocația creștină constă înainte de toate în relația personală cu Isus Cristos.

De fapt, la școala Sfântului Iosif se învață primirea Cuvântului ca motivație a vieții, și tăria sufletească drept condiție indispensabilă pentru a înfrunta provocările vieții zilnice și ale apostolatului. El "ne învață că a avea credință în Dumnezeu cuprinde și faptul de a crede că el poate acționa și prin fricile noastre, prin fragilitățile noastre, prin slăbiciunea noastră. Și ne învață că, în mijlocul furtunilor vieții, nu trebuie să ne temem să-i lăsăm lui Dumnezeu cârma corabiei noastre".

Așadar, anul dedicat soțului Mariei ne oferă oportunitatea de a redescoperi figura sa și de a implora "harul convertirii noastre". În afară de asta, este o ocazie propice pentru a evidenția unele aspecte și teme fundamentale ale vieții creștine, legate de misiunea sa, cum ar fi, de exemplu, slujirea generoasă față de cei din urmă în viața zilnică și sfințenia căsătoriei și a familiei. Îndeosebi, în societatea occidentală, unde figura tatălui devine tot mai dispărută și absentă, referința la paternitatea lui Iosif poate constitui un stimulent la reflecție și la recuperarea acestei figuri importante în formarea copiilor care sunt chemați să crească "în vârstă, înțelepciune și har în fața lui Dumnezeu și a oamenilor".

De fapt, "omul prezenței zilnice, discrete și ascunse, un mijlocitor, un sprijin și un ghid în momentele de dificultate"

(După L'Osservatore Romano, 10 decembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 662.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat