Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Zi de bucurie și speranță în cinstea Sfintei Fecioare Maria

În sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, marți, 8 decembrie 2020, comunitatea românilor catolici din Roma și-a sărbătorit hramul în Bazilica "San Vitale". Sfântă Liturghie a fost celebrată la ora 16:00 și prezidată de către Mons. Ionuț Strejac.

Între mai multe reprize de ploi, soare, dar și un curcubeu, sub umbrela pandemiei și a restricțiilor, cu un număr redus de credincioși, Sfânta Fecioară Maria a fost motiv de bucurie și speranță pentru aceste timpuri dificile pe care le trăim cu toții.

Această bucurie - a explicat Mons. Paul Butnaru la predică - provine din faptul că Maria a fost aleasă din veșnicie de către Dumnezeu ca să fie mama lui Isus. Iar această alegere se descoperă în integritatea spirituală a Mariei: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău". Dacă în maternitatea naturală fiul este cel care se aseamănă mamei, în maternitatea spirituală mama se aseamănă fiului. Această asemănare este cea care ne aduce o nouă speranță: în zămislirea sa, Maria a primit binecuvântare de la Domnul și milostivire de la Dumnezeu, mântuitorul său. Binecuvântarea Mariei reprezintă speranța noastră că Dumnezeu își îndeplinește întotdeauna promisiunile. Chiar și în acest timp istoric pe care îl trăim.

Înainte de binecuvântarea solemnă, noi, preoții, am rostit rugăciunea de consacrare a Papei Francisc către Neprihănita Zămislire. Prin această rugăciune am reînnoit Da-ul nostru spus lui Dumnezeu, și ne-am re-angajat la o slujire sinceră a poporului ce ne-a fost încredințat spre păstorire.

La final, părintele paroh Isidor Iacovici a mulțumit din inimă tuturor celor care au fost prezenți fizic sau în rugăciune de la distanță. A transmis apoi și salutul ambasadorilor români: Excelența Sa Liviu-Petru Zăpîrțan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia. Părintele Isidor și-a încheiat mulțumirea cu un gând de încurajare și de susținere a comunității.

Sărbătoarea a fost colorată și de prezența la concelebrare a unui grup de preoți studenți români și străini, dar și preoți din pastorație. Printre ei a fost prezent și Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma.

O, Fecioară, prin binecuvântarea ta este binecuvântată întreaga natură!

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Zi de bucurie și speranță în cinstea Sfintei Fecioare Maria


 

lecturi: 1218.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat