Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 decembrie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sărbătoarea liturgică de astăzi celebrează una dintre minunățiile istoriei mântuirii: Neprihănita Zămislire a Fecioarei Maria. Și ea a fost mântuită de Cristos, însă într-un mod extraordinar, pentru că Dumnezeu a voit ca încă din clipa zămislirii mama Fiului său să nu fie atinsă de mizeria păcatului. Așadar, Maria, pe tot parcursul vieții sale pământești, a fost liberă de orice pată de păcat, a fost "plină de har" (Lc 1,28), cum a numit-o îngerul, și s-a bucurat de o acțiune singulară a Duhului Sfânt, pentru a se putea menține mereu în relația sa perfectă cu fiul său, Isus; mai mult, era discipola lui Isus: Mama și discipola. Însă păcatul nu era în ea.

În imnul magnific care deschide Scrisoarea către Efeseni (cf. 1,3-6.11-12), Sfântul Paul ne face să înțelegem că fiecare ființă umană este creată de Dumnezeu pentru acea plinătate de sfințenie, pentru acea frumusețe cu care Sfânta Fecioară Maria a fost îmbrăcată încă de la început. Ținta la care suntem chemați este și pentru noi dar al lui Dumnezeu, care - spune apostolul - ne-a "ales înainte de întemeierea lumii ca să fim sfinți și neprihăniți" (v. 4); ne-a predestinat (cf. v. 5), în Cristos, ca să fim într-o zi complet liberi de păcat. Și acesta este harul, este gratuit, este un dar al lui Dumnezeu.

Și ceea ce pentru Maria a fost la început, pentru noi va fi la sfârșit, după ce am trecut prin "baia" purificatoare a harului lui Dumnezeu. Ceea ce ne deschide poarta paradisului este harul lui Dumnezeu, primit de noi cu fidelitate. Toți sfinții și sfintele au parcurs acest drum. Chiar și cei mai nevinovați erau oricum marcați de păcatul strămoșesc și au luptat cu toate forțele împotriva consecințele sale. Ei au trecut prin "poarta strâmtă" care conduce la viață (cf. Lc 13,24). Și voi știți cine este primul despre care avem certitudinea că a intrat în paradis, știți? un "pic de bun": unul dintre cei doi care au fost răstigniți cu Isus. Lui i s-a adresat spunând: "Isuse, amintește-ți de mine când vei intra în împărăția ta". Și el a răspuns: "Astăzi vei fi cu mine în paradis" (Lc 23,42-43). Frați și surori, harul lui Dumnezeu este oferit tuturor; și mulți care pe acest pământ sunt cei din urmă, în cer vor fi cei dintâi (cf. Mc 10,31).

Însă atenție. Nu este valabil să fim vicleni: să amânăm încontinuu o examinare serioasă a propriei vieți, profitând de răbdarea Domnului - el este răbdător, el ne așteaptă, el este mereu pentru a ne da harul -. Noi putem să-i înșelăm pe oameni, dar pe Dumnezeu nu, el cunoaște inima noastră mai bine decât noi înșine. Să profităm de momentul prezent! Acesta este, într-adevăr, sensul creștin al faptului de a profita de zi: a nu ne bucura de viața în clipa care fuge, nu, acesta este sensul lumesc. Ci a percepe ziua de azi pentru a spune "nu" răului și "da" lui Dumnezeu; a ne deschide la harul său; a înceta în sfârșit să ne concentrăm pe noi înșine târându-ne în ipocrizie. A privi în față propria realitate, așa cum suntem; a recunoaște că nu l-am iubit pe Dumnezeu și nu l-am iubit pe aproapele așa cum trebuia, și a mărturisi acest lucru. Asta înseamnă a începe un drum de convertire cerând înainte de toate iertare lui Dumnezeu în sacramentul Reconcilierii, și după aceea să reparăm răul făcut altora. Însă întotdeauna deschiși la har. Domnul bate la ușa noastră, bate la inima noastră pentru a intra cu noi în prietenie, în comuniune, pentru a ne da mântuirea.

Și acesta este pentru noi drumul pentru a deveni "sfinți și neprihăniți". Frumusețea necontaminată a Mamei noastre este inimitabilă, însă în același timp ne atrage. Să ne încredințăm ei și să spunem o dată pentru totdeauna "nu" păcatului și "da" harului.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini din diferite țări. Și salut grupul Neprihănitei, astăzi, în sărbătoarea Neprihănitei: bravo, sunteți mereu aici!

Astăzi, membrii Acțiunii Catolice Italiene reînnoiesc adeziunea la Asociație. Le adresez lor salutul meu și urarea mea de drum bun. Mă rog "pentru ca să fie format în voi Cristos" - așa cum scrie Sfântul Paul - și pentru ca să fiți artizani de fraternitate.

Salut reprezentanții primăriei din Rocca di Papa, care astăzi - conform tradiției - vor aprinde Steaua de Crăciun pe "Fortăreața" orașului. Lumina lui Cristos să lumineze mereu comunitatea voastră.

Așa cum știți, astăzi după-amiază nu va avea loc omagiul tradițional adus Neprihănitei în Piazza di Spagna, pentru a evita riscul de aglomerare, așa cum este stabilit de autoritățile civile, de care trebuie să ascultăm. Însă asta nu ne împiedică să oferim Mamei noastre florile pe care ea le preferă mai mult: rugăciunea, pocăința, inima deschisă la har. Oricum, în această dimineață, devreme, m-am dus în formă privată în Piazza di Spagna, și după aceea la "Santa Maria Maggiore", unde am celebrat Liturghia.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 515.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat