Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Preasfințitului Iosif Păuleț adresat Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" cu ocazia sărbătorii adeziunii

Dragi membri ai Acțiunii Catolice,

În fiecare an, în duminica cea mai apropiată de solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, trăiți sărbătoarea adeziunii în cadrul Sfintei Liturghii, în fața întregii comunități. Vă felicit că nu ezitați nici anul acesta să continuați tradiția voastră, după ce ați luat toate măsurile necesare specifice acestor timpuri. Este semnul că, în bucurie și în încercare, la timp potrivit și la timp nepotrivit (cf. 2Tim 4,2), continuați să manifestați convingerea că doar împreună cu Dumnezeu și uniți între noi putem să depășim momentele de dificultate și să ducem mângâiere și ajutor celor care resimt cel mai mult povoara acestor timpuri.

Manifestarea voastră de unitate și de comuniune, angajarea în slujba Bisericii și pentru binele lumii sunt cu atât mai semnificative în contextul unei societăți care are tot mai multă nevoie de consens și de fraternitate. Sărbătoarea adeziunii să reînnoiască în voi tăria de a purta valorile umane și creștine în toate ambientele pe care le frecventați, trăindu-vă vocația de laici fără teamă și fără rețineri.

Așa cum am specificat în scrisoarea pastorală, vă îndemn să deschideți drumuri de speranță privind mereu la Cristos și căutându-l pe el în orice acțiune a voastră: "În această perioadă marcată de teamă și dificultăți medicale, economice, afective, relaționale, credința noastră creștină ne poate oferi, alături de un puternic sentiment de fraternitate și solidaritate, o orientare și un sens care să ne ajute să privim dincolo de lucruri și evenimente, pentru a descoperi iubirea lui Dumnezeu, care nu dezamăgește niciodată" (Scrisoarea pastorală "Împreună pe calea speranței").

Dragi prieteni,

Anul asociativ pe care l-ați început este orientat de cuvintele Sfântului Apostol Paul: "Toate le pot în cel care mă întărește" (Fil 4,13). Sunt atât de potrivite în aceste timpuri în care toți am fost luați prin surprindere, iar viețile noastre au fost răvășite. La întrebarea lui Cristos: "De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?" (Mc 4,40) voi ați ales să răspundeți cu aceste cuvinte ale Apostolului neamurilor, dând mărturie că avem nevoie cu toții de Dumnezeu.

M-am bucurat să văd că în planurile voastre de formare îndrăzniți să vorbiți despre curajul viitorului pornind tocmai de la îndemnurile Sfântului Ioan Paul al II-lea: "tocmai pentru că Biserica are nevoie de o Acțiune Catolică vie, puternică și frumoasă, îmi place să repet fiecăruia dintre voi: Duc in altum! Duc in altum, Acțiunea Catolică! Ai curajul viitorului! Istoria ta, marcată de exemplul luminos de sfinți și fericiți, să strălucească și astăzi prin fidelitatea față de Biserică și față de exigențele timpului nostru, cu acea libertate tipică a aceluia care se lasă călăuzit de suflarea Duhului și se îndreaptă cu forță spre marile idealuri" (Discursul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea adresat participanților la Adunarea generală a Acțiunii Catolice din Italia, 26 aprilie 2002).

Doresc să mă alătur și eu acestor încurajări și să vă împărtășesc susținerea mea părintească spunându-vă din toată inima: "Înaintează în larg, Acțiune Catolică! Ai curajul viitorului!". Vă îndemn să înaintați cu mult curaj pe drumul credinței, să deschideți noi orizonturi de speranță și să întăriți pe cei mai slabi cu gesturile voastre concrete de caritate. Biserica are încredere în voi și, tocmai de aceea, am ținut să evidențiez în scrisoarea mea pastorală necesitatea valorizării asociațiilor de laici, deoarece "aceste asociații reprezintă o bogăție pentru Biserică. Laicii au nevoie de încredere pentru a crea și demara proiecte concrete, care să dinamizeze viața comunităților noastre".

Dragi responsabili ai Acțiunii Catolice,
Dragi membri,

În ziua de 3 decembrie a.c. s-a marcat centenarul nașterii slujitorului lui Dumnezeu card. Eduardo Francisco Pironio. A fost asistentul general al Acțiunii Catolice din Argentina, a fost numit de către Sfântul Ioan Paul al II-lea președinte al Consiliului Pontifical pentru Laici, colaborând la instituirea Zilelor Mondiale ale Tineretului. Dedicat misiunii sale de a promova vocația laicală, a avut un rol decisiv în desfășurarea Sinodului episcopilor cu tema "Vocația și misiunea laicilor în Biserică și în lume" din anul 1987 și a instituit Forumul Internațional al Acțiunii Catolice. Evidențiez figura acestui păstor atât de apropiat de Acțiunea Catolică deoarece a ales ca moto episcopal următoarele cuvinte: "Cristos în voi, speranța gloriei" (Col 1,27). Așadar, Cristos să fie mereu în voi, iar speranța să vă poarte la gloria adevărată dăruită doar de comuniunea cu Dumnezeu!

Vă invit să fiți curajoși în trăirea credinței și, în comunitățile din care faceți parte, să fiți mângâiere pentru toți aceia care sunt încercați de suferință, de durere și de teamă! Întăriți-i pe aceia care s-au îndepărtat de Sfânta Liturghie și de sfintele sacramente și ajutați-i să se întoarcă la trăirea credinței! Mărturisiți cu viața voastră că cel care se încredere în Dumnezeu nu va fi doborât, nu va fi lăsat singur! Înaintați cu încredere pe calea speranței!

Sărbătoarea adeziunii să întărească legătura dintre voi și să vă dăruiască forța de a fi mesageri ai lui Cristos în orice moment și în orice loc!

Sfânta Fecioară Maria, care și-a pus toată încrederea în Domnul, să vă însoțească cu grija ei maternă!

Sfântul Iosif să vă fie mereu exemplu de curaj și de acțiune după voința lui Dumnezeu!

Vă îmbrățișez din toată inima și vă încredințez ocrotirii Tatălui ceresc!

Al vostru,
Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Acțiunea Catolică, ai curajul viitorului!


 

lecturi: 1199.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat