Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În rugăciune cu Benedict al XVI-lea

de Nicola Gori

Pandemia de Covid-19 a condiționat și consistoriul ordinar public pentru crearea a 13 cardinali noi - prezidat de Papa Francisc la 28 noiembrie 2020, în ajunul primei duminici din Advent - care s-a desfășurat cu unele limitări și respectând distanțarea.

Sâmbătă după-amiază, pontiful a prezidat ritul pentru impunerea beretei, înmânarea inelului și acordarea titlului sau a diaconiei, la altarul Catedrei din bazilica vaticană. Deci, nu ca de obicei la altarul Mărturisirii, pe mormântul apostolului Petru. Apoi, ceea ce coronavirusul a împiedicat și a îndepărtat, adică prezența fizică a multor cardinali, mai ales a celor care locuiesc în străinătate, tehnologia a apropiat. De fapt, mare parte din membrii Colegiului erau conectați cu bazilica în transmisiune directă de departe printr-o platformă digitală. În cele două ecrane rectangulare situate la marginile altarului, se vedeau fețele diferiților cardinali care participau virtual la consistoriu, parcă ocupând scaunele rămase goale.

Tocmai din cauza actualei urgențe sanitare, și în rândul noilor cardinali erau câteva absențe, pentru că doi asiatici - José Fuerte Advincula, arhiepiscop de Capiz în Filipine, și Cornelius Sim, vicar apostolic de Brunei - n-au putut părăsi diecezele lor. Pentru aceasta, bereta, inelul și bula cu titlul încredințat le vor fi înmânate ulterior de un reprezentant al papei.

Alte limitări, în optica de a evita infectări și de a respecta normele de siguranță sanitară, obligația de a purta masca și participarea redusă la doisprezece dintre parohi și rectori ai titlurilor cardinalilor și la circa o sută dintre însoțitori, laici, preoți și episcopi. Prezențe reduse și pentru delegațiile oficiale și pentru membrii Curiei Romane. Între alții, au participat la rit patruzeci și opt de cardinali, între care, decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re, și secretarul de stat, Pietro Parolin. Secretariatul de Stat era reprezentat și de arhiepiscopii Edgar Peña Parra, substitut, Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele, și Jan Romeo Pawlowski, delegat pentru reprezentanțele pontificale.

Maltezul Mario Grech, secretar general al Sinodului Episcopilor, a fost cel care a adresat papei un salut de omagiu și de recunoștință ca primul dintre cardinali. După aceea, cei unsprezece au reînnoit mărturisirea de credință și au depus jurământul de fidelitate și ascultare față de Papa Francisc și față de succesorii săi prin formula rituală. A urmat impunerea tichiei și a beretei de cardinal, cu înmânarea inelului din partea pontifului. Conform ordinii de creare, unul câte unul, noii cardinali au urcat la altar pentru a primi însemnele noii demnități și bula de încredințare a titlului sau a diaconiei, pentru a semnifica participarea la grija pastorală a episcopului de Roma față de dieceza sa. Însă a fost omisă îmbrățișarea de pace pe care în mod normal noii cardinali și-o schimbă cu ceilalți creați mai demult. La sfârșitul ritului - condus de Monseniorul Marini, maestru a celebrărilor liturgice pontificale - Capela Sixtină a intonat Salve Regina.

După rit, nu s-au desfășurat, respectând normele sanitare pentru a evita infectarea, obișnuitele vizite de curtoazie, numite "de căldură", a prietenilor și cunoscuților, care aveau loc în unele săli din Palatul Apostolic și în Aula "Paul al VI-lea". Totuși, Covid-19 n-a împiedicat ca Papa Francisc și noii cardinali să-l viziteze pe Benedict al XVI-lea în capela mănăstirii vaticane Mater Ecclesiae. Într-un climat de afect, cardinalii s-au prezentat individual la papa emerit, care a exprimat propria bucurie pentru vizită și, după cântarea Salve Regina, le-a împărțit binecuvântarea. Vizita s-a încheiat puțin după ora 17.00.

În dimineața următoare, duminică, 29 noiembrie, tot la altarul Catedrei, Papa Francisc a prezidat concelebrarea euharistică împreună cu cei unsprezece cardinali noi. Și această liturghie s-a desfășurat cu unele limitări, începând de la participarea redusă, fără prezența celor care fac parte din Capela papală. Rugăciunea universală a fost citită de un diacon și au fost înălțate intenții pentru papa, cardinali și episcopi, pentru preoți, consacrați, botezați, și pentru pace. Nu s-a desfășurat procesiunea de la ofertoriu. În momentul consacrării euharistice au urcat la altar cardinalii Grech și Semeraro, care au stat la margini și nu alături de papa. La sfârșit, Capela Sixtină a intonat Alma Redemptoris Mater.

(După L'Osservatore Romano, 30 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 694.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat