Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Consistoriu ordinar public pentru crearea de 13 cardinali noi

Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, la Altarul Catedrei în Bazilica Vaticană, Sfântul Părinte Francisc a ținut un Consistoriu Ordinar Public pentru crearea a 13 noi cardinali, pentru impunerea beretei, încredințarea inelului și acordarea Titlului sau Diaconiei.

La începutul celebrării, primul dintre noii cardinali, Eminența Sa cardinal Mario Grech, episcop emerit de Gozo și secretar general al Sinodului Episcopilor, a adresat papei în numele tuturor un salut de omagiu și de mulțumire. Apoi după rugăciune și lectura unui text din Evanghelia după Marcu (10,32-45), Sfântul Părinte a rostit omilia sa.

Sfântul Părinte a citit apoi formula de creare și a proclamat solemn numele noilor cardinali, anunțându-i Ordinul prezbiteral sau diaconal. Ritul a continuat cu mărturisirea de credință a noilor cardinali în fața poporului lui Dumnezeu și jurământul de fidelitate și de ascultare față de Papa Francisc și față de succesorii săi.

Noii cardinali, după ordinea de creare, au îngenuncheat apoi în fața Sfântului Părinte care le-a impus tichia și bereta de cardinal, le-a încredințat inelul și a acordat fiecăruia o biserică din Roma ca semn de participare la grija pastorală a Papei în Urbe, încredințându-le Bula de creare de cardinal și de acordare a Titlului sau a Diaconiei. Printre noii cardinali creați în această după-amiază nu erau prezenți în bazilică - din cauza situației sanitare contingente - (Eminența Sa cardinal Cornelius Sim, vicar apostolică de Brunei, și Eminența Sa cardinal José Fuerte Advincula, arhiepiscop de Capiz (Filipine).

Prezentăm în continuare textul omiliei pe care Sfântul Părinte a rostit-o în cursul consistoriului.

Isus și discipolii erau pe în drum, pe drum. Drumul este ambientul în care se desfășoară scena descrisă de evanghelistul Marcu (cf. 10,32-45). Și este ambientul în care se desfășoară mereu drumul Bisericii: drumul vieții, al istoriei, care este istorie de mântuire în măsură în care este parcurs cu Cristos, orientat spre misterul său pascal. Ierusalim este mereu în fața noastră. Crucea și Învierea aparțin istoriei noastre, sunt ziua noastră de astăzi, dar sunt mereu și ținta drumului nostru.

Acest Cuvânt evanghelic a însoțit adesea consistoriile pentru crearea noilor cardinali. Nu este numai un "fundal", este o "indicație de parcurs" pentru noi care, astăzi, suntem pe cale împreună cu Isus, care înaintează pe drum înaintea noastră. El este forța și sensul vieții noastre și al slujirii noastre.

Așadar, iubiți frați, astăzi ne revine nouă să ne măsurăm cu acest Cuvânt.

Marcu scoate în evidență că, de-a lungul drumului, discipolii "erau uimiți [...] erau cuprinși de teamă" (v. 32). De ce? Pentru că știau că ceea ce îi aștepta la Ierusalim; intuiau asta, ba chiar știau asta, pentru că Isus le vorbise deja despre asta de mai multe ori în mod deschis. Domnul cunoaște starea sufletească a celor care-l urmează și asta nu-l lasă indiferent. Isus nu-i abandonează niciodată pe prietenii săi; nu-i neglijează niciodată. Chiar și atunci când pare că merge drept înainte pe drumul său, el face asta mereu pentru noi. Și tot ceea ce face, face pentru noi, pentru mântuirea noastră. Și, în cazul specific al celor doisprezece, face asta pentru a-i pregăti pentru încercare, pentru ca să poată fi cu el, acum, și mai ales după aceea, când el nu va mai fi în mijlocul lor. Pentru ca să fie mereu cu el pe drumul său.

Știind că inima discipolilor este tulburată, Isus îi cheamă pe cei doisprezece deoparte și, "din nou", le spune "ceea ce urmează să i se întâmple" (v. 32). Am ascultat asta: este a treia anunțare a pătimirii, morții și învierii sale. Acesta este drumul Fiului lui Dumnezeu. Drumul Slujitorului Domnului. Isus se identifică cu acest drum, până acolo încât el însuși este acest drum. "Eu sunt calea" (In 14,6). Această cale, și nu alta.

Și în acest moment are loc "lovitura de scenă", care zdruncină situația și îi va permite lui Isus să-i reveleze lui Iacob și lui Ioan - însă în realitate tuturor apostolilor și nouă tuturor - destinul care îi așteaptă. Să ne imaginăm scena: Isus, după ce a explicat din nou ceea ce trebuie să i se întâmple la Ierusalim, îi privește bine în față pe cei doisprezece, îi privește în ochi, ca și cum ar spune: "Este clar?". După aceea reia drumul, în fruntea grupului. Și din grup ies doi, Iacob și Ioan. Se apropie de Isus și îi exprimă dorința lor: "Fă-ne să stăm unul la dreapta și altul la stânga ta în gloria ta" (v. 37). Și acesta este un alt drum. Nu este drumul lui Isus, este alt drum. Este drumul celui care, eventual fără măcar să-și dea seama, "îl folosește" pe Domnul pentru a se promova pe sine însuși; al celui care - așa cum spune Sfântul Paul - caută propriile interese și nu pe cele ale lui Cristos (cf. Fil 2,21). Cu privire la asta, Sfântul Augustin are acel discurs minunat despre păstori (nr. 46), pe care ne face bine mereu să-l recitim în Oficiul lecturilor.

Isus, după ce i-a ascultat pe Iacob și pe Ioan, nu se supără, nu se mânie. Răbdarea sa este cu adevărat infinită. Și cu noi, a fost, există răbdare, și va fi. Și răspunde: "Nu știți ce cereți" (v. 38). Îi iartă, într-un anumit sens, însă în același timp îi acuză: "Voi nu vă dați seama că sunteți în afara drumului". De fapt, imediat după aceea ceilalți zece apostoli vor demonstra, cu reacția lor mâniată față de fiii lui Zebedeu, cât de tentați erau toți să meargă în afara drumului.

Iubiți frați, noi toți îl iubim pe Isus, toți vrem să-l urmăm, însă trebuie să fim vigilenți mereu pentru a rămâne pe drumul său. Deoarece cu picioarele, cu trupul putem să fim cu el, însă inima noastră poate să fie departe, și să ne ducă în afara drumului. Să ne gândim la atâtea genuri de corupție în viața sacerdotală. Astfel, de exemplu, roșul purpură al hainei de cardinal, care este culoarea sângelui, poate să devină, pentru spiritul lumesc, cel al unei distincții eminente. Și tu nu vei mai fi păstor apropiat de popor, vei simți că ești numai "eminență". Când tu vei simți asta, vei fi în afara drumului.

În această relatare evanghelică, ceea ce impresionează mereu este contrastul clar între Isus și discipoli. Isus știe asta, cunoaște asta și suportă asta. Însă contrastul rămâne: el pe drum, ei în afara drumului. Două parcursuri inconciliabile. În realitate, numai Domnul poate să-i salveze pe prietenii săi împrăștiați și cu riscul de a se pierde, numai Crucea sa și Învierea sa. Pentru ei, precum și pentru toți, el urcă la Ierusalim. Pentru ei, și pentru toți, va frânge trupul său și va vărsa sângele său. Pentru ei, și pentru toți, va învia din morți, și cu darul Duhului îi va ierta și îi va transforma. Îi va pune în sfârșit pe cale pe drumul său.

Sfântul Marcu - precum și Matei și Luca - a inserat această relatare în Evanghelia sa pentru că este un cuvânt care mântuiește, un cuvânt necesar Bisericii din toate timpurile. Deși cei doisprezece "o dau în bară", acest text a intrat în canon pentru că arată adevărul despre Isus și despre noi. Este un cuvânt mântuitor și pentru noi astăzi. Și noi, papă și cardinali, trebuie să ne oglindim mereu în acest cuvânt de adevăr. Este o sabie ascuțită, ne taie, este dureroasă, însă în același timp ne vindecă, ne eliberează, ne convertește. Convertirea este tocmai asta: din afara drumului, a merge pe drumul lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt să ne dăruiască, astăzi și întotdeauna, acest har.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Purpure și cifre. Recorduri și curiozități ale "senatului" Bisericii

Scurte note biografice ale cardinalilor care vor fi creați


 

lecturi: 686.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat