Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La începutul Adventului din acest an 2020, pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru viața consacrata și vocații, a adresat o scrisoare tuturor persoanelor consacrate din Dieceza de Iași.

Ridicați-vă privirea! Domnul este aproape!

Scrisoare adresată tuturor persoanelor consacrate din Dieceza de Iași la începutul Adventului

"Dumnezeul speranței să vă umple de toată bucuria și pacea în credință, ca să prisosiți în speranță prin puterea Duhului Sfânt!" (Rom 15,13)

Dragi persoane consacrate,

Având încuviințarea Preasfinției sale Iosif Păuleț, episcopul Diecezei noastre de Iași, din vrerea căruia eu am devenit fără niciun merit vicar episcopal pentru viața consacrată și vocații, mă adresez cu toată smerenia vouă, celor care împreună cu mine am primit darul unei chemări deosebite fiecare după carisma sa: Domnul să vă dăruiască pacea sa!

În aceste vremuri de "opreliști sanitare", fiindu-ne mai greu să ne găsim împreună pentru a ne cunoaște și a alcătui un plan pastoral în sintonie cu plan pastoral general al diecezei, mi-am permis să vă adresez câteva gânduri la începutul noului an liturgic.

Dragi persoane consacrate,

Peste puține zile vom începe Adventul și, odată cu el, și noul an liturgic. În acest timp de pandemie, în inima fiecăruia dintre noi s-au născut tot felul de întrebări și neliniști cu privire cum va fi viața noastră pe viitor. Și aș vrea să cred că timpul petrecut "în carantină" ne-a dat posibilitatea de a redescoperi fiecare propria sa vocație și de a o trăi, în mod spiritual, intens încredințându-ne Domnului.

Vine Adventul! Un timp de speranță care ne va ajuta să ieșim din toate acele situații de tristețe și frică, amintindu-ne că Domnul este cu noi, că Emanuel vine ca să dea naștere unei lumi noi.

Știm din scrierile Sfântului Augustin că, între cele două veniri ale lui Isus, adică cea în trup și cea de pe urmă, mai există o a treia venire, adică Dumnezeu vine și ne vizitează acum, în fiecare clipă a existenței noastre. Cred că această venire este cea mai grea de gestionat, pentru că cere de la noi toată atenția și ne implică cu toată ființa noastră. Conștienți de acest mare adevăr, am putea să ne punem următoarea întrebare: Cum ne găsește Domnul care vine?

Noi credem și mărturisim că Domnul a venit deja la "împlinirea timpurilor" (Gal 4,4), dar el continuă să vină manifestându-se prin semne discrete, vizibile pentru cei care privesc realitatea cu ochii credinței, cercetând cuvântul lui Dumnezeu, mai ales în acest timp al Adventului. Și astăzi, cuvintele lui Ioan Botezătorul sunt de mare actualitate: "în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoașteți" (In 1,26). Cum sunt și cuvintele lui Isaia prorocul: "Poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare, peste cei care locuiau în ținutul umbrei morții a strălucit o lumină" (Is 9,1).

Întunericul acesta despre care vorbește Isaia îl putem considera ca o metaforă, dar și ca un mare adevăr ce poate fi aplicat timpului pe care îl trăim acum. Situația provocată de această pandemie a făcut ca inimile tuturor să fie învăluite într-o nesiguranță profundă, a făcut ca încrederea în Domnul să se micșoreze. Și noi am experimentat teama și preocuparea pentru ziua de mâine, mai ales acolo unde persoanele consacrate sunt implicate direct în activități cu persoanele. Adventul ne va oferi posibilitatea să depășim orice teamă, să învingem și să risipim orice întuneric, prin lumina care va răsări, Cristos, Dumnezeul nostru.

În Prologul Evangheliei după Ioan citim: "În el era viața și viața era lumina oamenilor, iar lumina în întuneric luminează, dar întunericul nu a cuprins-o" (In 1,4-5). Această lumină luminează pe tot omul, că ea este lumina credinței și a rațiunii, este lumina care ne face să înțelegem sensul tuturor întâmplărilor fericite și nefericite din viața noastră. Timpul Adventului este o oportunitate, darul care coboară de sus în persoana lui Isus Cristos, care este Înțelepciunea întrupată. Prin Întruparea și Nașterea sa, Cristos a unit cerul cu pământul, pe Dumnezeu cu omul, iar noi mărturisim în Crez acest adevăr când zicem: "pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire s-a coborât din cer". Viața omului și întreaga creație ar fi rămas învăluită în întunericul care o înconjura, dacă nu ar fi venit Cristos ca să lumineze ca un soare ce răsare din înălțime, el lumina lumii, "care luminează pe orice om" (In 1,9).

În Advent ne este oferită posibilitatea și harul de a cerceta viața noastră, pentru a vedea dacă privirea noastră este clară, și dacă vom constata "că avem probleme cu vederea" atunci să alergăm la Cristos și asemenea orbului Bartimeu să-i cerem lui Isus: "Rabbuní, să-mi recapăt vederea" (Mc 10,51). Odată vindecați, noi împreună cu "toți cei care mărturisesc dreapta credința catolică și apostolică" (Rugăciunea euharistică I) va trebui să fim "lumina lumii" (Mt 5,14). Prin viața și trăirea noastră vom da dovadă că suntem "lumina lumii" și că putem reaprinde în inimile oamenilor "fitilul care fumegă" (Mt 12,20).

În acest timp al Adventului, fiecare creștin, dar mai ales noi persoanele consacrate suntem chemați să cercetăm Scripturile ca să redescoperim sensul consacrării noastre și rostul nostru în cadrul poporului lui Dumnezeu și al Bisericii locale. La baza consacrării noastră stă chemarea pe care am primit-o de la Domnul, dar și generozitatea răspunsului nostru de a-l urma pe Cristos, modelul sufletelor consacrate. Meditând asupra textelor bibice propuse de Biserică pentru timpul Adventului ne vom reîntâlni din nou cu Ioan Botezătorul, Înainte-mergătorul lui Mesia și cu Maria, Fecioara Neprihănit Zămislită și Mamă, pe care noi am putea să-i considerăm ca fiind "două persoane consacrate", care acceptă și trăiesc cu dăruire planul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare dintre ele.

La baza fiecărei carisme se află evanghelia și trăirea ei într-un fel anume. În timpul Adventului și noi, persoanele consacrate, ca și toți ceilalți creștini, vom putea găsi "noi piste" de a trăi evanghelia într-o manieră cu totul nouă. De la începutul Adventului, evanghelistul Marcu (Mc 13,33-37) ne îndemnă să veghem, căci stăpânul casei va veni "sau seara, sau la miezul nopții, sau la cântatul cocoșului, sau în zori".

Oare ce am putea face noi ca să fim mereu gata pentru această a doua venire a Domnului?

Trebuie să avem inima curată, dezlipită de orice legătură excesivă cu lucrurile pământești. Trebuie să ne purificăm dorințele și pasiunile noastre pentru a da întâietate fraternității peste "prioritățile" personale, iar slujirea să ia locul tendinței de a comanda pe ceilalți.

Toate acestea sunt o sinteză concretă la ceea ce poate însemna "a fi mereu într-o stare de veghe", în așteptarea lui Cristos care vine. Toate acestea sunt valabile pentru noi, persoanele consacrate, dar și pentru ceilalți care fac parte din poporul lui Dumnezeu.

Prezența și însoțirea maternă a Fericitei Fecioare Maria, în acest timp al Adventului, ne va fi de mare ajutor. Și persoanele consacrate se roagă Fecioarei Maria și cu încredere filială se adresează ei zicând: "O, Marie, zămislită fără de păcat, roagă-te pentru noi care alergăm la tine și pentru cei care nu aleargă...". Să ne lăsăm ajutați de exemplul ei, Femeia consacrată prin excelență, căci în ea, viața religioasă, în Biserică, își găsește un model perfect de adeziune la planul lui Dumnezeu. Fiecare persoană consacrată trăiește, în experiența sa de dăruire făcută Domnului, o unire specială cu Fecioara Maria. La inițiativa lui Dumnezeu care alege și cheamă, răspunde voința omului. Fecioara Maria primește și aderă cu toată libertatea Da-ului său la acțiunea harului care este în ea. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea spunea, cu prilejul unei audiențe generale (1995): "Maria prin exemplul ei îi învață pe cei consacrați să nu știrbească cu nimic harurile primite și să răspundă totdeauna, cu generozitate, darurilor divine, să se lase inspirate, mișcate și conduse de acțiunea Duhului Sfânt". Prin Da-ul său, Maria ne învață să colaborăm, cu demnitate, la planul lui Dumnezeu iubindu-l.

Să nu uităm că acțiunea - chemarea îi aparține totdeauna lui Dumnezeu Tatăl care atrage la sine printr-o iubire specială pe cineva din poporul său pentru o misiune specială care să fie rodnică. Persoana chemată la o consacrare specială, răspunde acestei chemări și se încredințează, cu toată ființa sa, iubirii lui Dumnezeu, se consacră în totalitate planului său de mântuire printr-o dăruire totală care îmbracă forma unei oferiri de sine însăși ce poate fi comparată cu o jertfă adusă Tatălui, așa cum zilnic Isus, Fiul, se jertfește euharistic. Această jertfă de sine devine lucrarea Duhului Sfânt care dispune inima, o transformă și o face capabilă să răspundă iubirii lui Dumnezeu.

Dragi persoane consacrate,

Să căutăm, în acest timp al Adventului, să dedicăm mai mult timp rugăciunii, cerând de la Domnul harul de a ne transforma inima într-o mică "iesle" în care Emanuel - Dumnezeu cu noi să se nască. Să ne însușim cuvintele rugăciunii profetului Isaia din prima lectură din Advent și să-i spunem Domnului cu toată încrederea: "O, dacă ai despica cerurile și ai coborî!" (Is 63,19). În cuvintele acestea "dacă tu ai coborî" găsim sensul adevărat al existenței noastre, amintindu-ne de prezența lui Dumnezeu în istoria omenirii, o prezență care devine reală prin întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu. Dumnezeu se face asemenea nouă în toate, afară de păcat (cf. Evr 4,15), și-a asumat întru totul umanitatea noastră. Aceasta este dovada unui iubiri infinite care ne permite nouă să ne adresăm lui Dumnezeu cu afecțiune, spunând: "Abba - Tată!" (Gal 4,6); ne îngăduie să ne adresăm lui Dumnezeu, folosind direct pronumele personal "tu!".

Cât e de important, pentru zilele noastre, să nu ne pierdem speranța și să regăsim forța de a înainta în larg (cf Lc 5,4) în cunoașterea și meditarea evangheliei care ne deschide calea întâlnirii noastre cu Dumnezeu. Lumea are nevoie de speranță, de un mesaj care să vină de la niște persoane care trăiesc un stil evanghelic, de la persoane care știu să aștepte venirea Domnului (cf Mc 13,33-37). Iar noi știm foarte bine că numai cine iubește știe să aștepte; numai cine iubește știe să rămână treaz în noapte, gata pentru când va sosi stăpânul casei.

Și noi, personale consacrate, cunoaștem riscul de a ne pierde răbdarea și curajul, capacitatea de a aștepta. Și noi experimentăm un mod de a trăi o "viață de somnolență", incapabili de a percepe noutatea care vine, fie din interior, fie din exteriorul nostru sau al comunităților noastre, incapabili de a ne da seama de prioritățile celorlalți și de exigențele lor. Să luăm în serios îndemnul de la începutul Adventului și "Să veghem"! Să fim atenți la cei de lângă noi, la cuvintele și mai ales la tăcerea lor.

Dragi persoane consacrate,

Făcând și noi parte din Biserica locală a Diecezei de Iași, în acest nou an pastoral, ne vom strădui să punem în practică îndemnurile păstorului diecezei noastre, Preasfințitul episcop Iosif Păuleț și vom merge cu bucurie împreună pe calea speranței, urmându-l pe păstorul nostru.

La finalul acestor gânduri, dorindu-vă tuturor și fiecăruia în parte multă sănătate în suflet și în trup, vă asigur, în numele episcopului nostru, Iosif Păuleț, al părintelui vicar general, Egidiu Condac, al tuturor vicarilor episcopali și al meu, de toată prețuirea și recunoștința noastră.

Iar eu personal vă spun așa cum spunea și Papa Francisc: "Mă rog pentru voi, mă rog cu voi și cer de la Dumnezeu, Părintele nostru, să vă binecuvânteze, să vă copleșească cu iubirea sa, să vă apere de orice rău pe drumul consacrării voastre și să vă dăruiască acea forță care ne permite să nu cădem și care nu dezamăgește: speranța" (Scrisoarea către mișcările populare, O armată invizibilă, 12 aprilie 2020).

Tuturor și fiecăruia în parte: Advent binecuvântat cu pace și bine!

Pr. Cristian Blăjuț, OFMConv.
vicar episcopal pentru viața consacrata și vocații


 

lecturi: 1459.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat