Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prăjești: Ședință decanală

Întâlnirea decanală de toamnă a preoților din Decanatul de Traian s-a desfășurat luni, 23 noiembrie 2020, în Biserica "Preasfânta Treime" din Prăjești. Părintele decan Iosif Demeterc a prezentat preoților temele discutate la Consiliul Prezbiteral din 9 noiembrie 2020, precum și concluziile ce au rezultat.

Întâlnirea decanală a fost condusă de părintele decan Iosif Demeterc, cu un scurt moment evanghelic, de început, citit de părintele Dumitru Patraș. În continuare a urmat prezentarea temelor dezbătute în cadrul Consiliului Prezbiteral în ședința de toamnă, teme ce au fost analizate de către preoții prezenți la întâlnire, moment în care au fost împărtășite dificultățile pastorale provocate de actuala pandemie, precum și propuneri pentru ca viața și activitatea pastorală în parohiile păstorite, dar și ale întregii dieceze să se poată desfășura spre mai marea glorie a lui Dumnezeu și spre binele tuturor creștinilor, mai ales în aceste timpuri de încercare.

În cadrul ședinței am avut onoarea de a primi și vizita subprefectului de Bacău, domnul Narcis Jitaru, care a dorit să clarifice unele probleme administrative și juridice. La sfârșitul acestei întâlniri, gazda noastră, părintele paroh Emilian Antal, a condus un moment de adorație către Isus din Preasfântul Sacrament, în cadrul căreia ne-am rugat într-un mod deosebit pentru propria noastră vocație sacerdotală, dar și pentru viitoarele vocații la sfânta Preoție.

Una dintre temele discutate a fost "Anul Sfintei Liturghii - Lumini și umbre", propusă de părintele Daniel Iacobuț la Consiliul Prezbiteral. Una dintre marile dificultăți pe care le întâmpină creștinul contemporan este participarea și trăirea actului liturgic în cadrul Sfintei Liturghii. Misterele care se celebrează să fie trăite într-un mod cât mai intens și mai bun cu putință, atât de credincios, dar și de preot; prin urmare, regulile liturgice din cadrul oricărui act desfășurat de Biserică trebuie respectate și explicate, pentru ca participarea să conducă spre o mai bună înțelegere și trăire a credinței. În acest scop, în asentiment cu păstorul diecezei, preoții prezenți la întâlnire și-au exprimat îngrijorarea despre faptul că mulți credincioși au rămas confuzi în ceea ce privește participarea fizică la Sfânta Liturghie, întrucât comoditatea sau frica sau alte motive îi determină pe unii să se refugieze doar în mediul on-line, prin cadrul transmisiunilor live.

Printre celelalte teme expuse se numără și cele despre necesitatea reintroducerii unui semn nou în cadrul ritului dăruirii păcii de la Sfânta Liturghie (eventual prin înclinarea capului față de cel din dreapta și din stânga); despre susținerea din partea tuturor a proiectului ERCIS Media, în vederea realizării unui post de radio în și pentru dieceza noastră; despre incertitudinea binecuvântării caselor pentru anul viitor, întrucât o astfel de acțiune devine tot mai problematică din cauza răspândirii sporadice a noului corona-virus; precum și multe alte probleme de ordin administrativ sau spiritual.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru această întâlnire, precum și păstorului diecezei, episcopul Iosif Păuleț, pentru grija și păstorirea sa, precum și tuturor preoților colaboratori, implicați în bunul mers al diecezei.

Pr. Sergiu Stoica


 

lecturi: 1499.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat