Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dumnezeu în centru

Biserica celebrează Ziua vieții contemplative

de cardinal João Braz de Aviz,

prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică

Bărbatul și femeia din orice timp au pornit mereu în căutarea feței lui Dumnezeu. În unele perioade istorice au adorat idolii, alteori au rămas fideli Domnului și, în pofida dificultăților, au continuat să-l urmeze, să facă vizibilă prezența sa în istorie. În Scriptură precum și în timpul trecerii secolelor se găsesc exemple multiple despre cei care au mărturisit fidelitatea lor față de Domnul, pentru că au fost chemați să țină candelele aprinse, "pentru a descoperi semnele prezenței lui Dumnezeu în viața zilnică" (Vultum Dei quaerere [VDQ], 2) și să le arate celorlalți.

Și astăzi există bărbați și femei care "continuă să orienteze toată viața și activitatea lor spre contemplarea lui Dumnezeu, ca semn și profeție a Bisericii fecioară, mireasă și mamă; semn viu și amintire a fidelității cu care Dumnezeu, prin evenimentele istoriei, continuă să susțină poporul său" (VDQ, 3). De fapt, comunitățile contemplative, intim unite cu Cristos, trăiesc conform promisiunilor baptismale și, cu existența lor, sunt semn vizibil și tangibil al prezenței lui Dumnezeu pe pământ și amintire iubirii sale fidele.

Din mănăstiri se iradiază rugăciune și ofrandă, bucurie și profeție. Papa Francisc îndreptat spre surorile contemplative reafirmă cu putere în constituția apostolică Vultum Dei quaerere valoarea vocației lor: "Biserica apreciază mult viața voastră dăruită în întregime. Biserica se bazează pe rugăciunea voastră și pe oferirea voastră pentru a duce la bărbații și la femeile din timpul nostru vestea cea bună a evangheliei. Biserica are nevoie de voi" (6).

În acest timp în care lipsesc puncte stabile de referință, în care se simte un sentiment de rătăcire, Biserica le consideră pe contemplative niște faruri, niște făclii pentru bărbații și femeile din timpul nostru (cf. VDQ, 6). În timp ce fluctuația evenimentelor, schimbările epocale aflate în desfășurare fac să se perceapă precaritatea timpului și a vieții însăși, să se descopere fragilitatea la toate nivelurile, existența contemplativelor în istorie devine rezonanță a prezenței lui Dumnezeu care continuă să se îngrijească de omenire. Căutarea lor continuă a feței Domnului în cotidian, având conștiința prezenței sale, permite să se perceapă deja în ei existența tangibilă a Duhului în istorie.

Recunoscând în Dumnezeu pe Stăpânul vieții, mărturisesc dorința profundă de a se încredința Lui fără condiții, chiar în acest timp în care mulți apără propria grădiniță în dauna bunului comun. Trăind pe pragul misterului, sunt în ascultarea celui care în Isus Cristos dăruiește Cuvântul său și comunică iubirea trinitară. În relația profundă cu el învață arta rugăciunii și a iubirii, prin care Dumnezeu imprimă în viața lor sentimentele și trăsăturile feței lui Cristos. Toată existența lor, determinată de Cuvânt, este glas al Bisericii, îndeosebi în timpul liturgiei. Devin, în poporul lui Dumnezeu, laudă, mulțumire, ofrandă, cerere și implorare către Domnul.

Își petrec viața relatând cu existența lor, în locul unde au fost situate, că trăiesc total pentru a-l urma pe Isus Cristos, sensul existenței lor. Istoria ne arată astăzi că adesea individul pornește de la sine și se termine cu sine și că merge fără a da o semnificație propriei vieți primite gratuit de la Dumnezeu. Contemplativele, conștiente de darul primit, mărturisesc frumusețea existenței în esențialitate și în profunzime. În orice situație se află, trăiesc în credință sub privirea de iubire a Domnului, devenind amintire vie a grijii lui Dumnezeu față de toată omenirea.

În această perioadă în care există amplificarea zgomotelor, a vocilor puternice care încearcă să le acopere pe toate celelalte, contemplativele, cu tăcerea locuită de prezența Duhului, se antrenează, rumegând Cuvântul, să dobândească tot mai mult o privire de credință. De fapt, "Cuvântul lui Dumnezeu ne este dat tocmai pentru a construi comuniune, pentru a ne uni în adevăr pe drumul nostru spre Dumnezeu" (VDQ, 19) și pentru "a putea împărtăși această experiență transformatoare a Cuvântului lui Dumnezeu cu preoții, diaconii, ceilalți consacrați și laicii" (VDQ, 19).

Viața în Duh le permite să perceapă în cotidianitate acțiunea Domnului în clipa prezentă, nu numai în istoria personală, ci și în cea a fraților și a surorilor, de aproape și de departe, permite ascultarea lui Dumnezeu și a strigătului omenirii (cf. VDQ, 33).

Contemplativele aleg să trăiască pentru Domnul la marginile istoriei, fără a se exclude din poporul lui Dumnezeu și fără a căuta, în același timp, protagonismul individual sau de grup. Apropierea autentică de Domnul, prin contemplație, conduce pe fiecare contemplativă să se descopere, zi după zi, persoană profund umană. Cei care-l urmează pe Isus în această formă deosebită de viață, învață de la el să păstreze singurătatea și comuniunea fraternă și comunitară. Mărturisesc că este posibil să ne oprim, pentru a îngriji în stabilitate relațiile, chiar astăzi în care timpul pare să scape și nu permite să rămânem în ascultarea de noi înșine, a celorlalți, a lui Dumnezeu, să contemplăm și să păzim creația.

Cu existența lor sunt chemate să demonstreze că busola este Isus Cristos și evanghelia. Când contemplativele trăiesc cu fidelitate vocația lor, adesea interpelează indirect bărbații și femeile de astăzi, care par să piară în viață datorită lipsei de sens, mai ales pentru că nu găsesc o orientare de dat propriei existențe. Adesea întrebările imediate care se pun în contact cu o mănăstire sunt: de ce trăiesc așa? De ce fac asta? Și totuși sunt persoane umane și divine în același timp...

Așadar, o vocație actuală care vorbește despre sens și despre umanitate.

(După L'Osservatore Romano, 21 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 578.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat