Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciunea tăcută a Mariei

În ziua pro orantibus

de Emiliano Antenucci

Papa Francisc la audiența de miercurea trecută (18 noiembrie 2020) adaugă în afara textului scris: "În tăcere, mereu în tăcere. Rugăciunea Mariei este tăcută. Evanghelia ne relatează numai o rugăciune a Mariei: la Cana [...] Prezența Mariei este în ea însăși rugăciune și prezența sa între discipoli în cenacol, așteptându-l pe Duhul Sfânt, este în rugăciune. Astfel Maria dă naștere Bisericii, este Mama Bisericii".

Maria, în viața sa de la Nazaret, exprimă și relatează tăcerea, care este cuvântul esențial, original și care dă origine Cuvântului lui Dumnezeu. Rugăciunea Mariei este puternică, tăcută, vigilentă și atentă la nevoile persoanelor, ca la nunta din Cana.

Efrem Sirul o numește pe Sfânta Fecioară Maria "cea tăcută" și scrie în imnurile sale de Crăciun: "Așadar, când tu auzi vorbindu-se despre nașterea lui Dumnezeu, să rămâi în tăcere: ceea ce a spus Gabriel să rămână imprimat în sufletul tău! Nimic nu este prea dificil pentru acea maiestate preaînaltă care pentru noi s-a înjosit ca să se nască între noi și din noi. Astăzi Maria este pentru noi un cer, pentru că îl poartă pe Dumnezeu". Un mare maestru de viață spirituală, abatele fericit Columba Marmion, comentează astfel viața Mariei: "În această reculegere internă trăia Fecioara Maria: Evanghelia spune că păstra în inima sa cuvintele Fiului său divin pentru a le medita: «Maria conservabat omnia haec verba conferens in corde suo» (Lc 2,19); nu se răspândea în cuvinte, ci plină de har și de iluminări divine, inundată de darurile Duhului Sfânt, rămânea tăcută, adorându-l pe Fiul său, contemplând misterul inefabil care s-a împlinit în ea și prin ea, înălțând către Dumnezeu un neîncetat imn de laudă și de mulțumire din sanctuarul inimii sale neprihănite" (Dom Columba Marmion, Cristos ideal al călugărului [Cristo ideale del monaco, pag. 375-384, passim]).

Anthony Bloom, călugăr și mitropolit episcop din Biserica ortodoxă rusă, scria: "Există momente în care nu avem nicio nevoie de cuvinte, nici de ale noastre nici de ale altora, și atunci ne rugăm în tăcere. Această tăcere perfectă este rugăciunea ideală, totuși cu condiția ca tăcerea să fie reală și nu un vis cu ochii deschiși. avem mult prea puțin experiență despre ceea ce înseamnă tăcerea profundă a trupului și a inimii, când nu există nicio agitație de niciun tip și ne aflăm în fața lui Dumnezeu, complet deschiși într-un act de adorație. Pot să existe momente în care ne simțim bine fizic, iar mintal ne simțim relaxați, obosiți de cuvinte pentru că deja am folosit prea multe; nu vrem să ne agităm și ne simțim bine în acest echilibru delicat; ne aflăm acolo pe marginea visului cu ochi deschiși. Tăcerea interioară este o lipsă a oricărui tip de agitație a gândirii sau a emoțiilor, ci este o vigilență totală, o deschidere la Dumnezeu. Trebuie să păstrăm tăcerea absolută atunci când putem face asta, însă nu trebuie s-o lăsăm niciodată să degenereze într-o simplă plăcere. Pentru a evita asta, marii autori din ortodoxie ne avertizează să nu abandonăm niciodată complet formele normale ale rugăciunii, pentru că și aceia care au ajuns la această tăcere a contemplației considerau necesar, ori de câte ori erau în pericol de relaxare spirituală, să se reintroducă unele cuvinte ale rugăciunii până când rugăciunea va reînnoi tăcerea. Părinții greci puneau această tăcere, pe care o numeau hesychia, în același timp ca punct de plecare și punct de sosire al unei vieți de rugăciune. Tăcerea este starea în care toate facultățile sufletului și ale trupului sunt complet în pace, calme și reculese, concentrate și perfect vigilente, libere de orice agitație" (Anthony Bloom, Prière vivante, Cerf, 1981).

Cardinalul și sfântul John Henry Newmann compune această rugăciune foarte frumoasă determinându-ne să face o călătorie spirituală în inima Fecioarei Tăcerii:

Rugăciune către Mama tăcută

Marie tăcută,
care ți-ai imaginat totul
fără să vorbești,
dincolo de orice viziune umană,
ajută-mă să intru în misterul lui Cristos
lent și profund,
așa cum un pelerin ars de sete
intră într-o cavernă întunecată
la sfârșitul căreia aude o ușoară curgere de apă.
Fă ca înainte de toate să mă îngenunchez
ca să ador,
fă ca după aceea să ating stânca
încrezător,
și să intru senin în mister.
În sfârșit fă ca eu să mă adap
din apa Cuvântului
în tăcere
ca și tine.
Poate că atunci, Marie,
secretul Fiului Răstignit
mi se va revela
în imensitatea sa fără granițe
și vor dispare imagini și cuvinte
pentru a face spațiu numai infinitului.

(După L'Osservatore Romano, 21 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 913.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat