Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat comunității Colegiului Pontifical "Pio Latinoamericano" din Roma (20 noiembrie 2020)

Iubiți frați și surori,

Salutările mele către întreaga comunitate a colegiului. Îi mulțumesc părintelui Freire, SJ, pentru cuvintele pe care mi le-a adresat în numele celor prezenți. În ele, el îmi prezintă dificultăți, probleme, provocări ale vremurilor prezente. Mai presus de toate, dumneavoastră pe această cale de a rămâne fideli vocației voastre și de a căuta modalități de a sluji mai bine.

Oricât istoria ne-a separat popoarele, nu a putut să distrugă în ele rădăcina care le unește. Pe această bază, Colegiul "Pio Latinoamericano" s-a născut ca o angajare care să unească toate Bisericile noastre particulare și, în același timp, să le deschidă la Biserica universală din Roma și de la Roma.

Această experiență de comuniune și deschidere este o chemare, deoarece exemplul de amestecare care a făcut America mare, care este experimentat în comunitatea plurală pe care o compuneți, poate ajuta, de asemenea, la vindecarea lumii. Evanghelia și mesajul ei au venit în ținutul nostru prin mijloace umane, nu fără păcat, știm cu toții, însă harul a învins slăbiciunea noastră și Cuvântul său s-a răspândit în toate colțurile continentului. Popoarele și culturile l-au primit într-o bogată diversitate de moduri pe care le putem contempla astăzi și care ne învață să nu ne temem de diversitate, cu atât mai mult, să înțelegem că nu putem fi Biserică fără diversitatea popoarelor. Această minune s-a produs deoarece atât cei care au sosit, cât și cei care i-au primit au putut să-și deschidă inimile și nu s-au închis față de ceea ce celălalt putea să le aducă, fie că era vorba de ceea ce este uman, cultural sau religios. Această rădăcină metisă - v-am vorbit despre amestecare data trecută -, această rădăcină metisă se naște dintr-o inimă capabilă să-l iubească pe celălalt cu o iubire rodnică, adică dispusă să creeze ceva nou care o depășește și o transcende. Și asta presupune a respinge autoreferențialitatea. Astăzi, nu numai în America, ci și în lume, ceea ce împiedică o întâlnire fraternă între popoare sunt naționalismele autoreferențiale, închise în ele însele și privind la ele însele. Ni se cere să respingem propria autoreferențialitate și din propria identitate să putem răspândi darul primit. Și această sămânță a împărăției, nu vă îndoiți de ea, va crește și va da de o sută de ori mai mult, nu de boabe egale toate, ci de o varietate și bogăție nebănuită.

În prezent, există latino-americani răspândiți în întreaga lume și atât de multe comunități creștine au beneficiat de această realitate. Biserici din nordul și centrul Europei, chiar și din est, care au găsit în ele o nouă vitalitate. Multe orașe, de la Madrid până la Kobe, îl celebrează cu fervoare pe Cristos al Minunilor și același lucru se poate spune despre Stăpâna Noastră de Guadalupe. Bogata amestecare culturală care a făcut posibilă evanghelizarea este reprodusă din nou astăzi. Popoarele latine se întâlnesc între ele și cu alte popoare datorită mobilității sociale și a facilităților de comunicare, iar din această întâlnire și ele ies îmbogățite.

În acest timp, în acest domeniu, sunteți chemați să semănați Cuvântul, cu generozitate, fără prejudecăți, așa cum seamănă Dumnezeu, care nu privește la duritatea terenului, nici la prezența pietrelor sau a ciulinilor, care nu dezrădăcinează neghina, pentru a nu lua cu ea și sămânța bună a împărăției. Și pregătirea și slujirea voastră ar trebui să influențeze acest lucru, pentru a vă deschide ușa inimii și a inimilor celor care vă ascultă, pentru a vă îngriji de ei, pentru a-i chema pe alții să facă asta cu voi pentru binele tuturor, pentru a vindeca această lume de marele rău care îl afectează și pe care pandemia l-a evidențiat atât de puternic. După cum puteți vedea, există trei puncte concrete de acțiune care au două momente: personal și comunitar și care se completează în mod inevitabil.

A deschide ușa inimii și a inimilor. Să ne deschidem inimile cu siguranță Domnului care nu încetează să bată la ușa noastră, ca să-și facă locuința în noi. Dar a o deschide și fratelui, pentru că să nu uitați că relația noastră cu Dumnezeu poate fi testată ușor în modul în care ne proiectăm asupra celorlalți. Când vă deschideți inimile către toți fără distincție din iubire față de Dumnezeu, creați un spațiu în care Dumnezeu și aproapele se pot întâlni. Nu încetați niciodată să exprimați această disponibilitate, această deschidere: nu închideți niciodată ușa cuiva care în adâncul inimii sale dorește să poată intra și să se simtă binevenit. Gândiți-vă că Domnul este cel care vă cheamă sub haina acelui sărac, ca să stați cu toții la ospățul său. Și vă las o întrebare: Unde este săracul în viața mea? Am uitat de unde vin?

A doua linie este a vă îngriji de ceilalți și a-i chema pe ceilalți să facă asta. Domnul ne cheamă la vocația preoțească, El v-a trimis în acest oraș Roma pentru a completa formarea, pentru că El prezintă întotdeauna acest proiect de iubire și slujire pentru fiecare dintre voi. Păstori după inima lui Dumnezeu, păstori care se dedică îngrijirii credincioșilor, care hrănesc, păstori care nu se tem de turmă, care călăuzesc, care vindecă, care caută mereu să-și facă poporul să progreseze, păstori care au curaj să meargă în față, la mijloc și în spatele turmei. În față pentru a îndruma în timp util, la mijloc pentru a simți mirosul turmei și în spate pentru a avea grijă de cei rămași în urmă și, de asemenea, pentru a lăsa turma să meargă singură la un moment dat, deoarece turma are mirosul pentru a găsi pășuni bune, pentru a conduce și din spate. Cu siguranță, în memoria fiecăruia dintre voi există nenumărate inițiative și nu mă îndoiesc că, lucrând cu curaj, pot face mult bine și vor ajuta mulți oameni, dar misiunea noastră nu ar fi perfectă dacă am rămâne la asta. Efortul nostru trebuie să fie, de asemenea, o revendicare, trebuie să convoace turma, să o facă să se simtă ca un popor, chemat și să plece și să se străduiască pentru a înainta împărăția, deja aici pe acest pământ. Și acest lucru implică faptul de a se simți utili, responsabili, necesari, că există un spațiu în care și ei pot să acționeze. Luptați împotriva culturii rebutului și vă rog să nu o provocați cu un clericalism care face atât de multe daune și care este o boală, luptați împotriva segregării sociale, luptați împotriva neîncrederii și a prejudecăților cauzate de rasă, cultură sau credință, astfel încât sentimentul de fraternitate să prevaleze asupra tuturor diferențelor.

Și a treia linie, a îngriji lumea de marele rău de care o suferă. Pandemia ne-a pus în fața marelui rău care ne afectează societatea, a dezbrăcat-o, o putem simți bine. Globalizarea a depășit granițele, dar nu mințile și inimile. Virusul se răspândește fără reținere, dar nu suntem în măsură să oferim un răspuns comun. Lumea continuă să închidă ușile, respingând dialogul și respingând colaborarea, refuzând să se deschidă cu sinceritate la angajamentul comun pentru un bine care ajunge la toată lumea fără distincție, acesta este spiritul lumii, așa se mișcă, așa funcționează. Vindecarea de acest rău trebuie să vină de jos, din inimile și sufletele care într-o zi îți vă vor fi încredințate și trebuie să vină cu propuneri concrete și să deschidă spații, pentru a vindeca acest rău și a-i oferi lui Dumnezeu un popor unit. Repet această figură, globalizare da, dar nu sferă, sfera este uniformitate. Globalizare da, dar poliedru, unde fiecare popor, fiecare își păstrează propria particularitate.

Și o rog pe Fecioara Mamă, Guadalupana, Patroana Americii Latine, să susțină speranța sa în acest curs care se deschide acum în mijlocul incertitudinilor umane, astfel încât să puteți urma chemarea lui Dumnezeu oriunde vă cheamă Domnul, oriunde vă trimite și să puteți fi martori ai fraternității umane care se naște din singurul izvor, că suntem copii ai lui Dumnezeu. Domnul să vă binecuvânteze și Fecioara să aibă grijă de voi. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 435.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat