Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Ședință decanală

Preoții din Decanatul de Valea Siretului s-au întrunit luni, 16 noiembrie 2020, în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești. La această întâlnire, condusă de părintele decan Petru Blaj, au participat 21 de preoți.

Ședința decanală, care a avut loc în biserică, a început cu rugăciunea și salutul adresat preoților prezenți la această întâlnire de părintele decan Petru Blaj și de părintele Daniel-Anton Lucaci, noul paroh al comunității din Hălăucești.

La începutul ședinței decanale s-au prezentat pe rând noii preoți veniți în decanat, după care părintele paroh Daniel-Anton Lucaci a condus un moment de adorație către Isus din sfântul sacrament, expus spre adorație, moment în care ne-am rugat într-un mod deosebit pentru vocațiile la Sfânta Preoție, pentru propria noastră vocație de preoți, ca Domnul să ne dăruiască statornicie pe drumul chemării noastre, dar și pentru cei pe care i-am purtat la altarul Domnului în intențiile noastre personale. Acest moment a fost încheiat cu recitarea Orei Medii și cu binecuvântarea dată cu preasfântul sacrament.

În continuare a urmat prezentarea temelor dezbătute în cadrul Consiliului Prezbiteral în ședința de toamnă, teme ce au fost analizate de către preoții prezenți la întâlnire, care au oferit răspunsurile lor, astfel încât viața și activitatea pastorală în parohiile diecezei noastre să fie cât mai rodnică, spre binele poporului lui Dumnezeu, mai ales în aceste timpuri de încercare, provocate de pandemia actuală de coronavirus.

Printre temele discutate au fost:

- Anul sfintei Liturghii - lumini și umbre: respectarea regulilor liturgice în așa fel încât misterele care se celebrează să fie trăite într-un mod cât mai intens și mai bun cu putință, astfel încât credincioșii să fie ajutați prin modul preotului de a celebra să pătrundă misterele celebrate. A fost subliniată necesitatea de le reaminti credincioșilor în cadrul transmisiunilor online că participarea la Sfânta Liturghie, folosind aceste mijloace tehnice, nu poate fi înlocuită de prezența fizică, reală, în biserică, la misterele celebrate.

A fost prezentată tematica noului an pastoral ce se apropie, având ca temă motoul "Împreună pe Calea Speranței!" Această temă vine în întimpinarea provocărilor aduse de pandemie în viața personală și în viața de credință a credincioșilor noștri, care ar putea avea uneori întrebări la care nu găsesc răspunsuri, ne putând să înțeleagă unde este Dumnezeu în toate aceste încercări, sau de ce permite toate acestea, de ce nu face nimic în fața celor pe care trebuie să le înfruntăm. Ca slujitori ai Bisericii, noi suntem chemați ca în noul an pastoral să venim în întâmpinarea tuturor acestor nedumeriri, întărindu-ne în credința că Dumnezeu ne este mai aproape tocmai în aceste momente grele, el care a făcut din suferință și din cruce un instrument de mântuire pentru noi. Cu această speranță suntem chemați să trăim noul an pastoral care ne stă în față.

De asemenea, au fost subliniate solidaritatea și comuniunea sacerdotală, necesitatea reintroducerii unui semn nou în cadrul ritului dăruirii păcii de la Sfânta Liturghie, eventual prin înclinarea capului față de cel din dreapta și din stânga; susținerea din partea credincioșilor a realizării în dieceza noastră a unui Radio Ercis FM, astfel încât credincioșii romano-catolici să aibă emisiuni adaptate ritului propriu; Comunitatea Magnificat și necesitatea recunoașterii oficiale din partea păstorului diecezei noastre, ep. Iosif Păuleț, la început pentru o perioadă de evaluare de trei ani. A fost dezbătută și găsirea celei mai potrivite modalități de a sfinți și a duce binecuvântarea lui Dumnezeu în familiile din dieceza noastră, ținând cont de faptul că trebuie să acționăm în așa fel încât să fim alături de credincioșii noștri în așa fel încât să nu contribuim la răspândirea pandemiei în rândul acestora.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate și diferite probleme de natură administrativă, subliniată fiind necesitatea transparenței pentru o mai bună desfășurare a activităților pastorale și centralizarea în cadrul Episcopiei a intențiilor care constituie un surplus, atât pentru a avea o mai bună evidență a acestora, dar și pentru o mai bună distribuire în rândul preoților care duc lipsă de ele.

Programul s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de părintele paroh Daniel-Anton Lucaci, moment în care am avut posibilitatea de a împărtăși unele trăiri și preocupări personale, pentru a simți și mai bine acest moment de comuniune sacerdotală și frățească.

Pr. Ștefan Bortă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 noiembrie: Hălăucești: Ședință decanală


 

lecturi: 2001.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat