Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminică, transmiterea simbolurilor ZMT

Duminică dimineață, 22 noiembrie 2020, solemnitatea Cristos Regele Universului, în bazilica vaticană Papa Francisc va celebra Liturghia, la sfârșitul căreia va avea loc transmiterea simboluri ZMT - crucea și copia icoanei mariane Salus Populi Romani - de la un grup de tineri panamezi la tineretul portughez.

Aceasta a comunicat marți, 17 noiembrie 2020, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, amintind că precedenta Zi Mondială a Tineretului s-a desfășurat în America Centrală, iar următoarea va avea loc la Lisabona în anul 2023.

În conformitate cu normele actuale de siguranță sanitară, gestul simbolic al transmiterii se va desfășura în prezența unor delegații foarte restrânse, continuă Dicasterul, care îi invită oricum pe tineri să participe virtual la celebrarea euharistică a pontifului. Ea va începe la ora 10.00 (11.00, ora României) la altarul catedrei și va fi transmisă în direct pe canalul oficial Youtube al Vatican News.

Aceeași transmisiune va fi urmărită de responsabilii pastorației tineretului din Conferințele Episcopale și din mișcările internaționale, care de miercuri, 18 noiembrie, până sâmbătă vor participa la Întâlnirea internațională online "Din Panama la Lisabona - chemați la sinodalitatea misionară", organizată de Dicasterul însuși.

Atât transmiterea simbolurilor ZMT, cât și întâlnirea internațională, inițial prevăzute pentru aprilie 2020, au fost amânate din cauza urgenței sanitare mondiale care este încă în desfășurare.

De mulți ani, crucea și icoana mariană însoțesc pregătirile pentru edițiile internaționale ale ZMT: încredințarea simbolurilor tinerilor din dieceza care primește ziua avea loc mereu la sfârșitul celebrării din Duminica Floriilor prezidată de Sfântul Părinte în Piața "Sfântul Petru". Tradiția dăinuie din anul 1984 când, la încheierea Anului jubiliar al Răscumpărării, Ioan Paul al II-lea a încredințat tinerilor Crucea Jubileului, cunoscută astăzi drept Crucea ZMT, de atunci în centrul fiecărei ediții internaționale.

În 2003, Papa Wojtyła a oferit și o copie a icoanei Mariei Salus Populi Romani, care de atunci este alături de cruce în pelerinajele sale prin lume.

(După L'Osservatore Romano, 17 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 746.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat