Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Galați: Jubileu al Provinciei Franciscane

Ziua de 15 noiembrie 2020 se înscrie în istoria comunității catolice din Galați ca o zi de sărbătoare prilejuită de evocarea momentului din 26 iulie 1895, când misiunea franciscanilor conventuali din România devenea Provincie de sine stătătoare. De fapt, anul acesta s-au împlinit 125 de ani de la acel moment istoric, iar frații și-au propus să comemoreze în fiecare comunitate franciscană acest jubileu elogiindu-i pe păstorii și frații de odinioară.

Comunitatea din Galați s-a bucurat să-i aibă de-a lungul timpului ca păstori pe unii dintre chiar fruntașii Provinciei. Daniele Pietrobono, misionar italian și cel dintâi provincial, a fost paroh la Galați, iar osemintele lui se păstrează aici, în chiar biserica lărgită de el pe vremea când a păstorit comunitatea. Alte nume sonore care și-au lăsat amprenta asupra comunității catolice au fost italienii Francisc Orlandi și Ulderic Cipolloni, mai apoi românii Bonaventura Morariu, Ioan Duma, Iosif Iacob, Iosif Pal, Alois Donea, Johann Proschinger, Petru Albert, Eugen Blăjuț sr. și alții.

Numele lor a fost evocat și elogiat în cadrul Sfintei Liturghii solemne de la ora 11.00, la care au participat mai mulți frați profesori din comunitatea Institutului Teologic de la Roman (NT) și de la Postulandatul de la Prăjești (BC).

A prezidat Sfânta Liturghie părintele vicar provincial, Emilian Dumea, iar predicator a fost părintele profesor Mihai Afrențoae, care a ținut să sublinieze, în consonanță cu evanghelia duminicii, cât de importantă este valorificarea "talanților" pe care Domnul îi dăruiește fiecăruia în parte. Istoria noastră ca franciscani, dar și a diecezei, evident, ilustrează faptul că înaintașii noștri s-au ostenit mult, iar rodul rugăciunilor și al activității lor suntem noi, cei de astăzi.

Comunitatea din Galați se simte privilegiată și "mândră" de istoria ei îndelungată și bogată. Este și astăzi o comunitate vie cu perspective și proiecte și are dorința să scrie în continuare pagini vrednice de memoria eroicilor ei înaintași.

Fr. Iosif Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 noiembrie: Galați: Jubileu al Provinciei Franciscane


 

lecturi: 988.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat