Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul Vela Chiriboga

Cardinalul Raúl Eduardo Vela Chriboga, arhiepiscop emerit de Quito, în Ecuador, a murit la ora 21.00, duminică, 15 noiembrie 2020, în capitala ecuadoriană. De o lună și jumătate era internat în Hospice San Camillo, un centru al călugărilor camillieni pentru cure paliative. Nunțiul apostolic Andrés Corrascosa Coso l-a vizitat de mai multe ori pe bătrânul cardinal, ducându-i și binecuvântarea Papei Francisc care l-a mângâiat și l-a îmbucurat. Născut la 1 ianuarie 1934 la Riobamba, Raúl Eduardo Vela Chiriboga a devenit preot la 28 iulie 1957. La 20 aprilie 1972 a fost ales pentru Biserica titulară de Ausafa și numit episcop auxiliar de Guayaquil. A primit hirotonirea episcopală la 21 mai. La 29 aprilie 1975 a fost transferat la sediul rezidențial de Azogues. La 8 iulie 1989 a fost numit ordinariu militar pentru Ecuador și i-a fost încredințată Biserica titulară de Pauzera, la care a renunțat la 7 martie 1998, continuând să desfășoare slujirea ca ordinariul militar. La 21 martie 2003 a fost promovat la sediul arhiepiscopal primațial de Quito. La 11 septembrie 2010 a renunțat la conducerea pastorală a Bisericii mitropolitane. În consistoriul din 20 noiembrie 2010 a fost creat și publicat cardinal, al titlului „Santa Maria in Via”. Înmormântarea va fi celebrată marți, 17 noiembrie, la ora 10.00, în catedrala din Quito, unde regretatul cardinal va fi înmormântat după aceea în cripta episcopilor.

Al cincilea din cei nouă copii ai lui Antonio Vela și Carmen Chiriboga, după ce a obținut diploma de studii superioare în Colegiul salezian „Don Bosco” din orașul său natal, în 1951 a intrat în Seminarul Mare „San José” din Quito, unde a perfecționat cunoașterea filozofiei și a teologiei.

După aceea a urmat diferite cursuri de formare teologică, pastorală și liturgică în străinătate, îndeosebi la Bogotá, Madrid și Buenos Aires. În 1957 a fost hirotonit preot de fostul episcop de Riobamba, monseniorul Leonidas Eduardo Proaño. Ca primă funcție, a fost secretar al curiei diecezane timp de un deceniu, până în 1967. În aceiași ani, a fost și director al Caritas din Riobamba și a colaborat cu serviciul de pastorație pentru indigeni. Cu scopul de a pregăti noile generații să înfrunte provocările vieții, a întemeiat Colegiul școlar Fátima pentru educația tinerilor.

În 1968 a fost numit subsecretar al Conferinței Episcopale Ecuadoriene, iar în 1970 a devenit secretar general. În 1972 a fost ales la Biserica titulară de Ausafa și numit episcop auxiliar de Guayaquil.

A primit hirotonirea episcopală în catedrală de la fostul arhiepiscop de Quito, cardinalul Pablo Muños Vega. „Cum Maria Matre Jesu” este motoul episcopal ales de el.

În acei ani a fost și asistent național al Mișcării familiale creștine. La Guayaquil a colaborat îndeosebi cu arhiepiscopul Bernardino Echeverría Ruiz (devenit cardinal în 1994 și răposat în 2000), considerat de el un punct de referință și un maestru spiritual.

În 1975 a devenit episcop de Azogues, o dieceză săracă și nouă, în care a avut ocazia să lucreze îndeosebi printre indigeni, insistând și asupra promovării sociale și profitând de experiența trăită la Riobamba. Astfel a făcut ca multe terenuri ale Bisericii să treacă tocmai la cei mai săraci, oferindu-le și un sprijin tehnic și de credit. Conferința Episcopală din Ecuador i-a încredințat diferite funcții de responsabilitate, între care, în februarie 1979, aceea de delegat la a treia Conferință generală a episcopatului latinoamerican, la Puebla de los Angeles. În afară de asta, din 1981 până în 1988 a fost membru al Consiliului episcopal latinoamerican (CELAM). După aceea au urmat și funcțiile în cadrul Conferinței Episcopilor din țara sa: din 1980 până în 1986 a fost președinte al Comisiei pastorației sociale; din 1986 până în 1995 al celei pentru liturgie.

În 1989 a fost numit ordinariu militar pentru Ecuador și transferat la sediul titular de Pauzea, continuând să desfășoare această slujire și după ce a renunțat la Biserica titulară în 1998.

În octombrie 1994 a participat în Vatican la a noua adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor despre „Viața consacrată și misiunea sa în Biserică și în lume”.

În 2000 a fost ales președinte la Fundației Misas para los sacerdotes [Liturghii pentru preoți], un organism care adună intenții de Liturghii din țările cu disponibilități mai mari de bani, ale căror fonduri sunt distribuite printre preoții ecuadorieni mai nevoiași.

În 2003 a fost promovat la sediul primațial de Quito, urmând astfel cardinalului Antonio José González Zumárraga.

În capitala ecuadoriană a demarat, printre altele, un proiect care angajează toată parohiile în educația tinerilor. În afară de asta, s-a îngrijit cu multă atenție de formarea preoților și pentru noii hirotoniți a activat un curs specific. Mereu aproape de preoți, prezent în parohii, a deschis o clinică ce oferă asistență medicală preoților nevoiași și a inaugurat un auditoriul intitulat „Benedict al XVI-lea” în Casa clerului din dieceză.

După șapte ani de slujire, în septembrie 2010 a renunțat la conducerea pastorală a sediului mitropolitan. În octombrie 2010 a fost trimis special al papei la celebrările celei de-a 475-a aniversări a primei dieceze din Peru și din America de Sud, actuala Arhidieceză de Cuzco. După aceea, în consistoriul din noiembrie 2010, a fost creat și publicat cardinal, al titlului „Santa Maria in Via”, al cincilea ecuadorian care primește purpura. A participat la conclavul care, la 13 martie 2013, l-a ales pe Papa Francisc.

La 16 iunie 2015 pontiful l-a numit trimisul său special la celebrările celui de-al zecelea Congres euharistic național din Peru, desfășurat la Piura de la 13 la 16 august din același an. Cu o lună înainte a fost printre cei care l-au primit pe episcopul de Roma cu ocazia călătoriei sale în Ecuador de la 5 la 8 iulie. În afară de asta, la 4 iulie 2017 a primit numirea de trimis special al papei pentru celebrările conclusive ale jubileului arhidiecezan din Lima, ținute la 30 august, cu ocazia celui de-al patrulea centenar al morții Sfintei Roza din Lima.

Printre distincțiile și premiile conferite lui, trebuie amintită decorația Forțelor armate și a Poliției naționale a statului ecuadorian. A primit și titlul de doctor honoris causa la Universitatea Catolică Pontificală din Ecuador.

(După L’Osservatore Romano, 16 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1329.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat