Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "A asculta strigătul tăcut al săracilor"

de M. Michela Nicolais

"Strigătul tăcut al atâtor săraci trebuie să găsească poporul lui Dumnezeu în prima linie, mereu și pretutindeni, pentru a le da glas, pentru a-i apăra și a solidariza cu ei în fața ipocriziei așa de mari și a atâtor promisiuni nerespectate, și pentru a-i invita să participe la viața comunității". Aceasta scrie papa în mesajul pentru Ziua Mondială a Săracilor, programată pentru duminică, 15 noiembrie 2020, cu tema "Întinde-ți mâna către cel sărac" (Sir 7,32). În mesaj, Papa Francisc dedică spațiu amplu analizei scenariului care s-a creat cu urgența sanitară aflată în desfășurare și aduce omagiu "mâinilor întinse" - adesea invizibile - ale "sfinților de la ușa vecină", stigmatizând în schimb "mâinile întinse" ale celor care acționează pe baza narcisismului, a cinismului și a globalizării indiferenței. Ziua Mondială a Săracilor, care anul acesta se celebrează pentru a patra oară, a fost instituită de Papa Francisc în 2016, la sfârșitul Jubileului Milostivirii, în scrisoarea apostolică Misericordia et misera. De atunci încoace, în toate diecezele din lume, duminica a XXXIII-a din timpul de peste an devine ocazia pentru inițiative concrete de împărtășire și de întâlnire cu miile de fețe ale sărăciei, prezentate în primul mesaj al Sfântului Părinte pentru această zi: durere, marginalizare, samavolnicie, violență, torturi, detenție și război, privare de libertate și de demnitate, ignoranță și analfabetism, urgență sanitară și lipsă a locului de muncă, trafic de persoane și sclavie, exil și mizerie.

Bogăția sfruntată. "Din păcate, în zilele noastre, în timp ce reiese tot mai mult bogăția sfruntată care se acumulează în mâinile câtorva privilegiați, și adesea este însoțită de ilegalitate și de exploatare ofensatoare a demnității umane, face scandal extinderea sărăciei la mari sectoare ale societății în toată lumea. În fața acestui scenariu, nu putem rămâne inerți și cu atât mai puțin resemnați. În fața sărăciei care inhibă spiritul de inițiativă al atâtor tineri, împiedicându-i să găsească un loc de muncă; în fața sărăciei care anesteziază simțul de responsabilitate inducând la preferarea delegării și a căutării de favoritisme; în fața sărăciei care otrăvește fântânile participării și restrânge spațiile profesionalității umilind astfel meritul celui care muncește și produce; în fața la toate acestea trebuie să răspundem cu o nouă viziune despre viață și despre societate" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Săracilor, 19 noiembrie 2017).

Nicio delegare. "Ziua Mondială a Săracilor vrea să fie un mic răspuns care de la Biserica întreagă, răspândită în toată lumea, se adresează săracilor de orice tip și din orice țară pentru ca să nu creadă că strigătul lor a căzut în gol. Probabil, este ca o picătură de apă în deșertul sărăciei; și totuși poate să fie un semn de împărtășire pentru cei care sunt în nevoie, pentru a simți prezența activă a unui frate și a unei surori. Săracii nu au nevoie de un act de delegare, ci de implicarea personală a celor care ascultă strigătul lor. Grija credincioșilor nu se poate limita la o formă de asistență - deși necesară și providențială într-un prim moment -, ci cere acea «atenție de iubire»" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Săracilor, 18 noiembrie 2018).

A atinge carnea sa. "În apropierea de cei săraci, Biserica descoperă că este un popor care, răspândit printre atâtea națiuni, are vocația de a nu-l face pe nimeni să se simtă străin sau exclus, pentru că îi implică pe toți într-un drum comun de mântuire. Condiția săracilor obligă să nu ne distanțăm deloc de Trupul Domnului care suferă în ei. Mai degrabă suntem chemați să atingem trupul său pentru a ne compromite personal într-o slujire care este evanghelizare autentică. Promovarea și socială a săracilor nu este o angajare externă vestirii evangheliei, dimpotrivă, manifestă realismul credinței creștine și validitatea sa istorică. Iubirea care dă viață credinței în Isus nu le permite discipolilor săi să se închidă într-un individualism asfixiant, ascuns în segmente de intimitate spirituală, fără nicio influență asupra vieții sociale" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Săracilor, 17 noiembrie 2019).

(După agenția SIR, 14 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 781.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat