Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminică, 15 noiembrie, a patra Zi Mondială a Săracilor

Sub coloane în ajunul sărbătorii

De Giampaolo Mattei

Sub coloanele lui Bernini sâmbătă dimineața (14 noiembrie 2020) nu se vorbește despre altceva: "Mâine, când e duminică, la 10.00, papa celebrează Liturghia și ne-a invitat în bazilică", spune, cu expresie de "purtător de cuvânt", Anna, 72 de ani, pe care o cunosc toți în zona "Sfântul Petru".

"Din păcate din cauza pandemiei nu se poate lua prânzul împreună ca anul trecut", afirmă femeia, care ar vrea să-i dăruiască Papei Francisc un trandafir. În cuvintele lui Anna este toată conștiința că invitația adresată de papa celor mai săraci pentru Liturghie în ziua dedicată lor, este o reafirmare a demnității fiecărei persoane independent de contul său în bancă, de faptul că nu are o casă sau un schimb de haine și truda de a putea avea prânzul și cina.

"Brațele" coloanelor lui Bernini sunt mereu acolo, deschise larg pentru a primi fiecare femeie și fiecare bărbat. Însă constatarea că unul dintre "brațe" este făcut "viu" chiar de persoanele marginalizate, face imaginea sugerată de coloane și mai puternică și clară. Tocmai pentru că este "punctul de referință" pe care Papa Francisc l-a voit sub coloane pentru a asigura celor mai săraci dușuri, servicii de primire, precum și un ambulatoriu - unde de două săptămâni se fac 20 de teste pe zi - amintește fără retorică, faptul că aici într-adevăr Ziua Săracului se celebrează în fiecare zi, cu faptele.

Duminică, 15 noiembrie, la Liturghia pentru a patra ediție a Zilei Mondiale - organizată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări - vor fi prezente în mod simbolic "numai" o sută de persoane, reprezentându-i pe toți săracii din lume. Însoțite de voluntari și binefăcători. Și lecturile vor fi proclamate chiar de cei care în fiecare zi sunt asistați de asociațiile caritative.

Celebrarea va fi transmisă în direct la Rai 1, Tv2000, Telepace și pe posturile catolice conectate cu Dicasterul pentru Comunicare și va fi transmisă în streaming pe Vatican News.

"Întinde-ți mâna spre cel sărac" este expresia din cartea lui Ben Sirah (7,32) aleasă de papa pentru "a fotografia" marea sărăcie care îmbrățișează lumea astăzi. Pandemia evidențiază pretutindeni o sărăcie uitată: fragilitatea. Și săracul este fragil prin definiție, pentru că îi lipsește necesarul pentru a trăi și însăși existența sa depinde de generozitatea și de solidaritatea celorlalți.

Anul acesta Ziua are o valoare probabil și mai "provocatoare" pentru că pandemia ne face să atingem cu mâna că fiecare femeie și fiecare bărbat este slab, depinde de ceilalți: este valabil pentru cei puternici și pentru cei care trăiesc sub un pod.

Mesajul sugerat de acest eveniment este că "nu ne salvăm singuri, ci împreună". Iată că imaginea "mâinii întinse", aleasă de papa pentru această zi, amintește că nu poate exista vreodată "în sens unic": cel care o întinde trebuie să aibă certitudinea că la ea ajunge o altă mână, fără a calcula cine a întins-o primul.

Și dacă Ziua Mondială a Săracilor în timp de Covid-19 are "inima" sa în celebrarea pe care Papa Francisc o va prezida duminică la altarul catedrei în "Sfântul Petru" și "semnul" său în slujirea zilnică și nu episodică de primire sub coloanele lui Bernini, într-adevăr fiecare casă - mai bine zis, fiecare persoană - este "sediu" al celebrării. Astăzi mai mult ca oricând în fiecare locuință și în fiecare loc - mai ales în spitale - persoanele își întind reciproc mâinile. Pentru ca nimeni să nu fie singur în probleme, în boală, în moarte.

"Relatează" asta în mod eficace logoul Zilei: în pragul unei uși deschise se întâlnesc două persoane care își întind mâna. Una cere ajutor, cealaltă vrea să-l ofere. Însă nu se înțelege care dintre cele două este "săracul". În realitate, toți suntem săraci. Există două brațe întinse, ca acelea ale coloanelor berniniene. Și mai ales ușa rămâne deschisă.

(După L'Osservatore Romano, 14 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 590.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat