Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cultura întâlnirii pentru o politică mai bună

de Francesca Merlo

Un webinar (seminar organizat pe internet) despre tema Fratelli tutti a fost promovat de Caritas Internationalis pentru a aprofunda utilitatea enciclicei în scopul activității organismului. Obiectivul a fost acela de a explora textul papei pentru ca să poată deveni o realitate concretă pentru comunitățile din toată lumea.

Cardinalul președinte Luis Antonio G. Tagle, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, i-a încurajat pe toți să citească textul în întregime, pentru că, a explicat el, "Papa Francisc aduce câteva din ideile sale precedente într-o nouă sinteză ca răspuns la condițiile actuale ale unei lumi închise". Face asta, a continuat cardinalul, "inspirându-se mereu din bogata tradiție biblică a Biserică și din învățăturile morale și sociale ale Bisericii". După aceea Tagle a continuat să reflecteze asupra "semnelor foarte triste ale lipsei de iubire" de care suferă planeta. Se poate constata că sunt "numeroase manifestările în care este evident că lumea se închide în ea însăși", a spus cardinalul. Și în această lume închisă toți suferă, însă săracii suferă mai mult. Sunt cei care cu ușurință sunt uitați, neglijați, rebutați și "fiecare dintre noi ar trebui să fie dezgustat de consecințele lumii închise", deoarece este vorba de consecințe care se repercutează asupra ființelor umane, asupra viitorului și asupra creației.

Cardinalul Tagle s-a oprit asupra a două aspecte principale conținute în enciclică. Primul este iubirea universală. A explicat faptul că în Fratelli tutti imaginea carității este aceea a iubirii universale, pentru că "așa iubește Dumnezeu. Dumnezeu îi iubește pe toți". Aceasta iubirea pe care Isus o arată, a precizat el: "El îi iubea pe toți, mai ales pe cei pe care societatea îi considera neiubiți, marginalizații: parabola bunului samaritean ne arată pe cineva de la care să învățăm iubirea universală față de un străin".

Al doilea punct subliniat este cel referitor la cultura întâlnirii. "Iubirea universală - a continuat cardinalul - ar putea aluneca într-un slogan cu ușurință", însă universalitatea poate deveni realitate numai dacă este însoțită de întâlnire și de concretețe. A fost amintit că Sfântul Părinte repetă adesea că dacă ne angajăm în dialog trebuie să cunoaștem și propria identitate pentru a nu o nega. În același mod, fiecare națiune are drept la sistemul său politic, însă politica națională trebuie să ducă la caritatea politică internațională.

Speranța exprimată de cardinal este ca "printr-o cultură a întâlnirii să se poată reuși să se găsească un mod mai bun de a face politică, de a trata cu economia, un mod mai bun de a stabili prietenie culturală și de a rezolva conflictele". Toate acestea duc la binele comun: tocmai binele tuturor va fi în cele din urmă în folosul binelui individual.

În sfârșit, cardinalul Tagle a luat act de câteva lecții pe care Caritas le poate învăța din Fratelli tutti, între care aceea de a se uni cu Sfântul Părinte în a fi conștienți în fața semnalelor de închidere a inimilor, a mâinilor, a minților, a teritoriilor și a culturii. Aceste semne sunt foarte subtile, a conchis el, însă Fratelli tutti ne cere să deschidem ochii și să fim exigenți, sensibili față de atitudini care arată în schimb o deschidere universală.

(După L'Osservatore Romano, 13 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 362.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat