Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nu numai alimente, ci mâini și inimă

Cinci mii de pachete de alimente vor fi distribuite familiilor nevoiașe din șaizeci de parohii romane cu ocazia celei de-a IV-a Zile Mondiale a Săracilor, care se celebrează duminică, 15 noiembrie 2020. A anunțat aceasta arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, în timpul prezentării evenimentului, care are ca temă anul acesta "Întinde-ți mâna către cel sărac" (Sir 7,32). La întâlnire - transmisă în streaming din Sala de Presă a Sfântului Scaun joi, 12 noiembrie 2020 - a participat și subsecretarul dicasterului, Monseniorul Graham Bell.

Sunt diferite alimentele de primă necesitate care vor fi înmânate familiilor: paste, orez, pastă de roșii, ulei, sare fină și mare, făină, cafea, zahăr, gem, ton, biscuiți și ciocolată. Inițiativa a fost realizată cu sprijinul lui Roma Cares și grație generozității lui Elite supermercati. Confecționarea și distribuirea acestor pachete au fost posibile prin angajarea unui grup de douăzeci de tineri actualmente în așteptare de loc de muncă. În același mod, fabrica de paste făinoase La Molisana a dăruit 2,5 tone de paste, care vor fi destinate diferitelor aziluri și asociații caritative. Fără a uita sprijinul lui Société des Centres Commerciaux Italia și al fundației Robert Halley, care a voit să susțină inițiativele papei "cu generozitatea lor în favoarea atâtor săraci prezenți în oraș".

În afară de asta, Elemosineria Apostolică oferă posibilitatea săracilor care au acces la dormitoare și celor care vor să se întoarcă în patrie, să facă testele pentru depistarea Covid-19, în ambulatoriul de sub coloanele de la "Sfântul Petru". Structura, care rămâne deschisă de la 8 la 14, în două săptămâni a efectuat în medie 70 de teste pe zi.

După aceea, grație lui UnipolSai assicurazioni, s-a "avut grijă să se trimită un prim lot de 350.000 de măști, pentru cel puțin 15.000 de studenți din diferitele grade de școală, mai ales în marea periferie a orașului, pentru a fi și în acest caz de sprijin dat familiilor". Acest semn vrea să fie și o invitație "tinerilor studenți pentru ca să nu subevalueze riscurile pandemiei mai ales prin comportamente care ar putea dăuna odată întorși în familiei cu prezența persoanelor în vârstă".

În aceste luni "în care întreaga lume a fost parcă doborâtă de un virus care a adus durere și moarte, descurajare și dezorientare - a constatat prelatul - câte mâini întinse am putut să vedem!": mâini care "au sfidat infectarea și frica numai pentru a da sprijin și mângâiere". Încă o dată, a spus arhiepiscopul, Papa Francisc a întins înainte de toate mâna sa cu diferite inițiative pentru a face concretă și mai eficace această zi, care va avea ca moment forte tocmai liturghia prezidată de pontif la ora 10.00 (11.00, ora României), în bazilica vaticană. Întâlnirea va fi transmisă în direct pe Rai 1, Tv2000, Telepace și pe toate posturile catolice din lume conectate cu Dicasterul pentru Comunicare, și în streaming pe portalul de la Vatican News. Vor fi prezenți în mod simbolic la "Sfântul Petru" numai 100 de persoane, reprezentând pe toți săracii din lume care, în acea zi, "au nevoie în mod deosebit de atenția și de solidaritatea comunității creștine, precum și a voluntarilor și a binefăcătorilor". Respectând normativele în vigoare din cauza pandemiei de Covid-19, anul acesta nu vor fi prezidiul medical în Piața "Sfântul Petru" și prânzul cu 1.500 de săraci împreună cu papa în Aula "Paul al VI-lea".

Toate aceste inițiative deși limitate din cauza pandemiei, arată că Ziua Mondială a Săracilor rămâne o întâlnire la care diecezele din lume privesc "pentru a menține viu sentimentul de atenție și de fraternitate față de persoanele mai marginalizate și sărace".

Materialul ajutător pastoral care a fost pregătit, a explicat arhiepiscopul Fisichella, "poate să fie considerat un instrument util pentru ca ziua să nu se limiteze numai la inițiativele caritative, ci acestea să fie susținute de rugăciunea personală și comunitară". Ca în fiecare an, în afară de ediția în italiană tipărite de Edizioni San Paolo, materialul ajutător a fost tradus în cinci limbi (engleză, franceză, portugheză, spaniolă și poloneză) și respectivele traduceri sunt disponibile online pe situl Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări (pcpne.va).

(După L'Osservatore Romano, 12 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 851.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat