Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Cateheză: "Lectio Divina" - tema a XXVI-a din Timpul de peste An (a 44-a din Anul A): "Parabola talanților"

Duminica a XXXIII-a de peste an

Lectio Divina: "Parabola talanților" este a douăzeci și șasea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste An (Anul A). Textul biblic prezintă o parabolă despre harurile pe care fiecare persoană le primește de la Dumnezeu și modul în care le primește (Mt 25,14-30).

Cu respectarea normelor date de autoritățile civile privind măsuri de prevenire și de răspândire a COVID-19, întâlnirea Lectio Divina s-a desfășurat marți, 10 noiembrie 2020, ora 19:00, în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Traian (NT).

"Parabola talanților" (sec. XVII)
Willem de Poorter's
Sursa: Wikimedia
"Parabola talánților" (Mt 25,14-30) face parte din cel de-al cincilea discurs al Noii Legi (Mt 24,1 - 25,46) și se situează între parabola celor zece fecioare (Mt 25,1-13) și cea a judecății finale (Mt 25,31-46). Aceste trei parabole explică conceptul referitor la timpul venirii Împărăției. Parabola celor zece fecioare insistă asupra vigilenței: împărăția lui Dumnezeu poate sosi dintr-un moment în altul. Parabola talanților se axează pe creșterea Împărăției: Împărăția crește atunci când folosim darurile primite pentru a sluji. Parabola judecății finale ne învață cum să ajungem în posesia Împărăției: Împărăția este primită atunci când îi acceptăm pe cei mici.

Unul dintre lucrurile care au un impact asupra vieții noastre este ideea pe care ne-o facem despre Dumnezeu. Dintre iudeii din rândul fariseilor, unii și-l imaginau pe Dumnezeu ca pe un judecător sever care trata persoanele în funcție de meritul pe care și-l câștigau prin observarea Legii. Acest mod de a-l vedea pe Dumnezeu provoca teamă și împiedica persoanele să crească. Le împiedica să deschidă un spațiu înăuntrul lor pentru a primi noua experiență a lui Dumnezeu pe care o comunica Isus. Pentru a ajuta aceste persoane, Matei povestește parabola talanților.

Parabola povestește istoria unui om care, înainte de a pleca în călătorie, împarte bunurile sale servitorilor, oferindu-le cinci, doi, respectiv un talant, fiecăruia după posibilitățile sale.

Un talant corespunde unei cantități de 34 kilograme de aur, ceea ce nu este puțin! În definitiv, toți primesc același lucru, pentru că fiecare dintre ei primește "în funcție de puterile sale". Cel care are vasul mare îl umple, cel care are vasul mic îl umple și el.

Iată că stăpânul pleacă în străinătate și rămâne acolo pentru mai mult timp. Povestirea ne lasă un pic în suspans. Nu știm motivul pentru care stăpânul împarte banii săi servitorilor și nu știm nici care va fi finalul povestirii. Poate că scopul său este ca toți cei care ascultă parabola să înceapă să facă comparație între viața lor și istoria descrisă în această parabolă.

Versiunile text și pdf ale acestei cateheze pot fi descărcate de pe site-ul Oficiului pentru Cateheză: www.cateheze.ro.

Pr. Mihai Roca


 

lecturi: 225.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat