Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Euharistia. Acea pâine consacrată care îmbrățișează tot universul și strânge la sine toate probleme omenirii

"Euharistia în centrul vieții creștinilor" este titlul scrisorii-mesaj pe care arhiepiscopul de Perugia și președinte al CEI, cardinalul Gualtiero Bassetti, a scris-o preoților, diaconilor, călugărilor, consacratelor, tuturor credincioșilor lui Cristos din comunitatea sa diecezană, în seara de 30 octombrie 2020, înainte de a fi internat la Spitalul "Santa Maria della Misericordia" din Perugia, ca urmare a rezultatului pozitiv la Covid-19 constatat în zilele precedente. O publicăm integral.

În această noapte, în vis, m-am aflat în timpul în care, în Seminar, aveam ca părinte spiritual pe părintele Divo Barsotti. El mă învăța să mă adresez Atotputernicului cu aceste cuvinte încă de dimineață: "O, Dumnezeule, tu ești Dumnezeul meu, te caut dis-de-dimineață".

De când sunt în izolare datorită rezultatului pozitiv la Covid-19, am posibilitatea de a mă împărtăși în fiecare zi în camera mea, aducându-se o pixidă mică aproape de ușa camerei. Era necesară această experiență de boală pentru a-mi da seama cât sunt de adevărate cuvintele din Apocalips în care Isus îi spune îngerului Bisericii din Laodiceea: "Iată, eu stau la ușă și bat! Dacă cineva ascultă glasul meu și-mi deschide ușa, voi intra la el și voi sta la masă cu el și el cu mine" (Ap 3,20).

Euharistia, mai ales în această perioadă așa de dificilă, nu poate să fie lăsată la marginile existențelor noastre ci trebuie să fie repusă, cu și mai multă forță, în centrul vieții creștinilor.

Euharistia nu este numai sacramentul în care este primit Cristos - sufletul este plin de har și ne este dată nouă garanția gloriei viitoare - ci este sufletul lumii și este fundamentul în care converge întregul univers. În definitiv, Euharistia este pro mundi salute, adică pentru mântuirea lumii, și pro mundi vita, pentru viața lumii (In 6,51).

În Euharistie, Isus reînnoiește și reactualizează jertfa sa pascală de moarte și înviere, însă prezența Sa nu se limitează la o mică bucată de pâine consacrată. Acea pâine consacrată transcende de la altarul însuși, îmbrățișează întregul univers și strânge la sine toate problemele omenirii, pentru că trupul lui Isus este strâns unit cu trupul mistic care este toată Biserica.

Nu există situație umană la care să nu poată fi condusă Euharistia. Și evenimentele dramatice pe care le trăim în aceste zile în Italia - cum sunt creșterea răspândirii epidemiei, criza economică gravă pentru mulți muncitori și pentru atâtea firme, incertitudinea pentru tinerii noștri de la școală - nu sunt în afara Preasfintei Euharistii.

Îmi amintesc că părintele Turoldo ne învăța aceste lucruri cu mare claritate. Și cu cât înaintez în ani, cu atât încerc să le experimentez și cu atât le simt adevărate. Nu există mângâiere, nu există întărire, nu există lipsă de lacrimi care să nu aibă referința sa la Isus Euharistie.

Acesta este un mic mesaj pe care vreau să-l adresez preoților mei, consacraților, tinerilor, familiilor și copiilor din arhidieceză. Aș vrea ca în această perioadă de suferință așa de gravă să nu simțim crucea ca o povară insuportabilă ci ca o cruce glorioasă. Pentru că prezența sa dulce și mângâierea sa în Euharistie fac în așa fel încât brațele crucii să devină două aripi, așa cum spunea părintele Tonino Bello, care ne duc la Isus.

De fapt, consider, așa cum scria Paul, "că suferințele timpului prezent nu se pot compara cu gloria viitoare care ni se va revela". Cu "nerăbdare" noi așteptăm să contemplăm fața lui Dumnezeu pentru că "în speranță am fost mântuiți" (Rom 8,18.24). De aceea, este absolut necesar să sperăm împotriva oricărei speranțe, "Spes contra spem". Pentru că, așa cum a scris Charles Péguy, Speranța este o copilă "incontestabilă". Față de credință care "este o mireasă fidelă" și față de caritate care "este o mamă", speranța pare, la prima vedere, că nu valorează nimic. În schimb este exact contrariul: va fi tocmai speranța, scrie Péguy, "care a venit în lume în ziua de Crăciun" și care "ducându-le pe celelalte, va străbate lumile".

(Perugia, 30 octombrie 2020)

(După agenția SIR, 11 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 938.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat