Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Vincențiu de Paul. Istoria unei priviri îndreptate către cel sărac

Privirea este acel loc misterios de întâlnire între realitatea timpului și o personalitate - în această situație, Sfântul Vincențiu (1581-1660) în relația sa cu cei săraci - acel loc al sintezei între ceea ce se vede și ceea ce există.

Evanghelia subliniază destul de des privirile lui Cristos, ca și cum acestea ar avea o anume importanță în vestirea mesajului, iar contemporanii lui erau foarte impresionați.

Să ne amintim câteva episoade: al omului cu mâna uscată "Privindu-i pe toți de jur împrejur, i-a zis «Întinde-ți mâna»" (Luca 6,10); al văduvei din Naim: "Când a văzut-o, Domnului i s-a făcut milă de ea... " (Luca 7,13); al tânărului bogat: "Isus, privindu-l fix, l-a îndrăgit" (Marcu 10,21).

Transformarea privirii Sfântului Vincențiu de Paul include câteva perioade:

* copilăria - o privire "din interior", când Sfântul Vincențiu îi cunoaște pe cei săraci "din experiență și din fire", privirea unui sărac asupra celor săraci - păzitor de porci;

* formarea ca preot - o privire din "exterior", de departe, din perspectiva bogaților și în numele lor, perioada care i-a permis să vadă îndeaproape defectele celor bogați, dar și valorile și resursele neexploatate ale acestei lumi - dorința de a-și face o situație;

* esența experienței sale - o privire care se centrează, o privire care se fixează, profundă, și care devine universală: fondarea Congregației Misiunii (1625) și a Societății Fiicelor Carității (1633), care a marcat incontestabil și profund caritatea vincențiană, i-a dat calitatea umană și i-a conferit realismul ei.

În faimoasa predică a lui Jacques Bossuet, teolog și mare orator (1627-1704), "despre eminenta demnitate a săracilor", din noiembrie 1659 (cerută și inspirată de Sfântul Vincențiu de Paul, care i-a fost îndrumător spiritual), concepția Bisericii apare total răsturnată prin simplul fapt că săracii ocupă în ea primul loc: "Așadar, Biserica lui Cristos este cu adevărat orașul săracilor. Bogații, nu mă tem să o spun, în calitate lor de bogați... nu sunt primiți în ea decât din îngăduință. Veniți deci, bogaților, ușa Bisericii va este deschisă, dar ea va este deschisă în favoarea celor săraci și cu condiția să-i slujiți. Prin urmare, bogați ai lumii, luați-va câte titluri trufașe vă vor plăcea, puteți să le purtați în lume; dar în Biserica lui Cristos sunteți numai slujitorii săracilor..."

Sfântul Vincențiu de Paul și-a dat seama că nici ideile bune, nici cuvintele frumoase, nici chiar rugăciunile înflăcărate nu erau de ajuns, după cum nu erau de ajuns nici pomenile în față sărăciei, a mizeriei și a nedreptății. De aceea, el ar putea fi cu ușurință un om al zilelor noastre, omul momentului, mesajul său are actualitatea evangheliei, ne interpelează și astăzi prin frazele sale simple și concise: "Trebuie să știm să-l părăsim pe Dumnezeu pentru Dumnezeu"; "Nu-mi e de ajuns să-l iubesc pe Dumnezeu dacă aproapele meu nu-l iubește"; "Fiicele mele, slujirea săracilor trebuie să fie totdeauna preferată tuturor celorlalte activități. Puteți chiar să lăsați la o parte Liturghia într-o zi de sărbătoare (adică să vă lipsiți de ea), dar numai în caz de necesitate... În felul acesta sunt asigurate că rămâneți fidele regulamentului și chiar mai mult pentru ca ascultarea este considerată de Dumnezeu un sacrificiu".

Aceste cuvinte despre privirea Sfântului Vincențiu sunt rodul Mesajului Sfântului Părinte Papa Francisc pentru a IV-a Zi Mondială a Săracilor (duminică a XXXIII-a din Timpul de peste An, 15 noiembrie 2020), având motoul: "Întinde-ți mâna către cel sărac" (cf. Sir 7,32).

Sfântul Părinte ne amintește: "Înțelepciunea antică a pus aceste cuvinte ca un cod sacru de urmat în viață. Ele răsună astăzi cu toată încărcătura lor de semnificație pentru a ne ajută și pe noi să ne concentrăm privirea asupra esențialului și pentru a depăși barierele indiferenței. Sărăcia asumă întotdeauna chipuri diferite, care cer atenție față de fiecare condiție deosebită: în fiecare dintre acestea putem să-l întâlnim pe Domnul Isus, care a revelat că este prezent în frații săi mai slabi (cf. Mt 25,40). A ține privirea îndreptată spre cel sărac este greu, însă deosebit de necesar pentru a imprima vieții noastre personale și sociale direcția corectă. Nu este vorba de a spune multe cuvinte, ci mai degrabă de a ne angaja concret viața, mișcați de caritatea divină. În fiecare an, cu Ziua Mondială a Săracilor revin asupra acestei realități fundamentale pentru viața Bisericii, pentru că săracii sunt și vor fi mereu cu noi (cf. In 12,8) pentru a ne ajută să primim compania lui Cristos în existența zilnică".

Sfântul Părinte ne atenționează în același mesaj: "De aceea, timpul care trebuie dedicat rugăciunii nu poate deveni niciodată un alibi pentru a-l neglija pe aproapele aflat în dificultate. Este adevărat contrariul: binecuvântarea Domnului coboară asupra noastră și rugăciunea ajunge la scopul său atunci când sunt însoțite de slujirea adusă săracilor".

"Trebuie să mergem la cei săraci așa cum alergăm la foc"
(Sfântul Vincențiu de Paul)

Adrian Petruț


 

lecturi: 748.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat