Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Untdelemnul care a alimentat credința mea

Părintele Pier Luigi Maccalli - călugărul din Societatea Misiunilor Africane răpit în noaptea dintre 17 și 18 septembrie 2018 în Niger și eliberat la 8 octombrie 2020 în Mali - a fost primit în audiență de Papa Francisc luni, 9 noiembrie 2020. Publicăm în continuare omilia pe care misionarul a ținut-o în timpul Liturghiei celebrate ieri dimineață în Parohia romană "Nașterea Preasfintei Maria și Sfinții Martiri din Selva Candida".

Liturgia de astăzi este o invitație de a medita despre acest timp de așteptare. Evanghelia se termina cu acest cuvânt al lui Isus: "Vegheați... pentru că nu știți nici ziua nici ceasul" (Mt 25,13). Dacă ați fost atenți, în rugăciunea de deschidere, rugăciunea zilei, ne rugam așa: "Fă să alimentăm untdelemnul candelelor noastre pentru ca să nu se stingă în timpul așteptării". Așteptare, a fi îndreptați spre o întâlnire, exprimă o atitudine dinamică, mai ales interioară, foarte diferită de așteptare. A sta cu brațele încrucișate, a ședea, este o atitudine mai pasivă. Și probabil putem citi și evanghelia, parabola despre aceste zece fecioare, cam în această optică.

Cinci dintre aceste tinere așteptau în mod pasiv. Cinci erau îndreptate spre întâlnire. Au adormit toate cele zece. Însă cinci mențineau această așteptare vigilentă. Celelalte cinci, așa-numite nechibzuite, nu. Parabola folosește imaginea simbolică a untdelemnului: cinci aveau untdelemn, în schimb cinci nu s-au gândit să aducă untdelemn. Ce este acest untdelemn? Acest untdelemn care alimentează candela, care în general reprezintă credința? Ceea ce pot să vă spun este ceea ce a alimentat credința mea în acești doi ani de detenție, în așteptarea eliberării, petrecute - astăzi este chiar o lună exactă - la 8 octombrie.

Ceea ce a sprijinit credința mea a fost rugăciunea. Untdelemnul rugăciunii. M-au luat în pijamale și papuci de casă. O călătorie care nu m-aș fi gândit vreodată că va fi așa de lungă. Nu aveam nimic. Ca preot nu aveam Biblia, nu aveam breviarul, nu puteam celebra liturghie. Zilele mele erau ritmate de rugăciune. Mi-am făcut un rozariu. Mă rugam și unii psalmi pe care mi-i aminteam, câteva versete din psalmi. Liturghia mea era pur și simplu a spune: Doamne, acesta este trupul meu, oferit; nu am altceva să-ți dau.

M-am rugat cu lacrimile, cu multe lacrimi, până la acel: pentru ce m-ai părăsit? Primeam numai tăcere. Marea tăcere din Sahara. Tăcerea lui Dumnezeu. Însă în mod încăpățânat rămâneam fidel rugăciunii, deoarece știu că el există. Că a ascultat strigătul atâtora care au trecut prin noaptea întunecată și ale lui Isus în însuși pe cruce: Tată, pentru ce m-ai părăsit? Și cu rugăciunea îi duceam pe toți la Dumnezeu. Familia mea, care atât de mult mă neliniștea datorită suferinței pe care acest eveniment le provoca lor. Comunitățile mele din misiune, pe care le vizitam în mod obișnuit, din care am fost smuls în mod brusc și care de doi ani nu mai au prezența unui preot. I-am putut contacta prin telefon. Am putut să ne încurajăm reciproc. Mă rugam pentru Africa și pentru pace. Nu violența va rezolva problemele. Și mă abandonam lui Dumnezeu: facă-se voia ta. Mă abandonez ție.

După aceea, deșertul a fost o experiență de esențialitate. Se merge la esențial. Mi-a amintit că esențialul în viața noastră este shalom, această armonie între cer și pământ și între toți oamenii. Esențială este fraternitatea. Toți suntem fii ai aceluiași Tată. Esențială este iertarea. Este darul suprem pe care îl putem schimba între noi. Nu sunt supărat pe cei care m-au supravegheat. Erau tineri, tineri cu kalashnicov, însă spuneam: nu știu ceea ce fac, nu știu. Și nici pe cel care probabil a planificat asta. Îi spuneam asta celui care mă ducea în ziua eliberării la întâlnire. I-am spus: am un cuvânt să-ți las, ca Dumnezeu să ne facă să înțelegem într-o zi că toți suntem frați. Mi-a răspuns: nu, frate pentru mie este cel care e musulman. Eu am lansat sămânța. Să dea Dumnezeu ca să crească în inima Africii, a atâtor persoane.

Doi ani de așteptare; a fost lungă. Dar s-a terminat. Rugăciunea a alimentat credința mea și speranța mea. Îmi spuneam la fiecare asfințit: să sperăm mâine. Untdelemnul rugăciunii m-a susținut și pot să celebrez astăzi această Euharistie în care vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu și să vă mulțumesc vouă tuturor și multelor persoane care s-au rugat pentru eliberarea mea. Credeam că sunt abandonat și uitat, însă greșeam. Și această rugăciune corală, al cărei obiect am fost, cred că ne exprimă tocmai forța acestei comuniuni. M-a făcut să mă gândesc la acel pasaj din Faptele Apostolilor în care se spune că în timp ce Petru era în lanțuri, Biserica se ruga neîncetat pentru el. A fost cu adevărat o rugăciune neîncetată din țara mea, din dieceza mea, din mănăstiri, de la persoane, prieteni din Italia precum și din afara Italiei, care au implorat, s-au rugat și au crezut care au mișcat inima lui Dumnezeu. Și lectura mea despre acest eveniment este că rugăciunea a deschis porțile libertății.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu și mulțumesc fiecăruia dintre voi. Probabil putem să ne gândim la acest eveniment ca la o paradigmă, ca la parabola din evanghelie. Ne amintește astăzi că untdelemnul rugăciunii alimentează credința în așteptare și după așteptare este sărbătoarea. În această lună este bucuria care iese din inima atâtor întâlniri, chiar dacă și cu lacrimi de bucurie. Fiecare Euharistie este pentru mine o sărbătoare, și astăzi voi o animați ca o sărbătoare.

Mulțumesc iar și Domnul să continue să ne însoțească. Vă cer iar să vă rugați pentru că alți ostatici au rămas. Este o soră columbiană, sora Gloria Cecilia Narváez, care credeam că era cu noi la întâlnire, însă nu era în "pachetul" de eliberare, și alții, unul de mai mult de cinci ani și jumătate. Sunt aici să cer cu voi Domnului să asculte această rugăciune corală neîncetată pentru cei care sunt încă ostatici și speră și așteaptă această eliberare.

(După L'Osservatore Romano, 9 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 766.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat