Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: Rămas bun, sora Clarisa Baciu!

Ne aducem aminte cu drag de sr. Clarisa Baciu, SCMP, care a slujit cu dăruire în Parohia Răchiteni cât timp a fost paroh preotul Marian Fechetă, între 2003 și 2017.

După ce a tras clopotul în Răchiteni anunțând că cineva a trecut la Domnul, am aflat că sora care a activat în parohia noastră timp de 14 ani a plecat dintre noi în dimineața zilei de 4 noiembrie 2020, în luna comemorării tuturor răposaților. A fost o persoană caldă și calmă, dedicată misiunii sale de a-l sluji pe Cristos și care și-a oferit întreaga viață nobilei sale vocații.

Născută între cele două războaie mondiale, la 11 septembrie 1938, în localitatea Frumoasa, județul Bacău, sora Clarisa a avut o copilărie austeră, dar plină de dragostea părinților și a familiei, de care povestea cu mare drag. Crescută și educată cu credință în Dumnezeu, a simțit din plin persecuțiile comunismului, dar a fost hotărâtă să îmbrățișeze viața de soră. Imediat după 1989, când a fost posibil, a profesat primele voturi în Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" la 25 martie 1990, iar voturile perpetue la 7 octombrie 1996 în Sanctuarul Maicii Domnului din Cacica.

Din 18 mai 2003 a activat ca soră în parohia noastră din Răchiteni. O persoană carismatică, discretă și cu simțul umorului, chiar dacă viața a pus-o la încercare de multe ori. Datorită unor afecțiuni la picioare, sora a fost nevoită să se imobilizeze la pat, dar nu s-a plâns nici o dată de suferința ei, ba mai mult decât atât, atunci când vorbeam cu ea reușea să-și păstreze umorul și să-mi spună că "iar a pupat-o Mântuitorul". Era vorba de faptul că iar a căzut și s-a lovit sau iar i-a oferit Dumnezeu o încercare. Avea o educație riguroasă și o cultură vastă și o găseam de fiecare dată cu cărțile de rugăciuni lângă ea și cu Rozariul în mână, rugându-se sau meditând la Domnul. Îmi spunea că "Mântuitorul și-a dus crucea cu demnitate", iar noi trebuie să facem la fel, "nu trebuie să ne târâm crucea prin noroi, oricât de grea ar fi".

La 1 august 2017, când părintele paroh Marian Fechetă s-a retras în satul său natal, Tămășeni, județul Neamț, a luat-o în grija sa pe sora Clara, care avea nevoie de îngrijire, având vârsta de 79 de ani, dar și mai multe afecțiuni. Din mai 2018, nu s-a mai putut deplasa, dar a suportat cu răbdare și seninătate suferința.

A trecut în lumea de dincolo în dimineața zilei de 4 noiembrie, iar după mărturisirea surorii care o îngrijea, a primit această trecere într-un mod atât de firesc, după ce și-a făcut pregătirile de a începe o nouă zi în Domnul.

Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, sora Clara a fost înmormântată în satul său natal, Frumoasa - județul Bacău, după Liturghia de înmormântare de la ora 9.30.

Rămas bun, sora!
Răchitenenii nu te vor uita și te vor păstra în amintirea și rugăciunile lor!
Dumnezeu să o primească în împărația sa!

Prof. Cristina Ghercă


 

lecturi: 2613.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat