Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciune și speranță

Colocviu cu patriarhul de Ierusalim al latinilor

de Federico Piana

Rugăciune și speranță: sunt busolele care vor conduce misiunea noului patriarh de Ierusalim al latinilor. Numit de Papa Francisc la 24 octombrie 2020 și după ce a primit impunerea pallium-ului după patru zile, Pierbattista Pizzaballa s-a întors ieri în Cetatea sfântă. Salutându-i pe cei prezenți a spus: "Să punem voința noastră în voința lui Dumnezeu, sub ocrotirea Fecioarei Maria Regina Palestinei. Ea ne va ocroti pe noi toți, Biserica noastră și acest nou început de slujire în Biserica din Ierusalim". Patriarhul explică faptul că, mai ales în ocazii cum este aceasta, "speranța creștină nu este optimismul simplu care ne face să spunem că totul merge bine. Adesea confundăm cele două lucruri. Speranța creștină înseamnă a da sens la ceea ce se trăiește". Noul patriarh indică și care trebuie să fie adevărata misiune a episcopului care are în inimă rugăciunea: "Este aceea de a învăța și după aceea a conduce poporul său să trăiască într-o situație determinată, făcând să se nască o atitudine de rezistență și nu de înfrângere sau frustrare. Desigur rugăciunea este pre-condiția pentru a obține toate acestea. Rugăciunea este cea care dă forța".

Care sunt provocările spirituale care credeți că sunt mai urgente?

Trebuie întărit simțul de comunitate într-un context de fragmentare socială, politică și economică ce influențează în mod necesar asupra sferei religioase. Și după aceea trebuie avut grijă de unitate într-un context diecezan pluriform (patriarhia de Ierusalim a latinilor are jurisdicție asupra catolicilor latini din Israel, Palestina, Iordania și Cipru) unde conviețuiesc diferite națiuni, diferite limbi și culturi.

Într-o recentă scrisoare ați scris că vreți să întreprindeți această angajare împreună cu preoții, călugării și călugărițele, diaconii și laicii. Așadar, credeți că trebuie să fie un drum parcurs în comun?

Desigur, episcopul nu trebuie să ocupe spațiile, ci să le creeze. Și trebuie să devină element de unitate: care nu înseamnă că există numai el, ci trebuie să facă în așa fel încât să reunească turma, comunitatea.

Pe frontul social, care sunt principalele problematici pe care va trebui să le înfruntați?

Există probleme vechi și noi. Problemele vechi sunt, de exemplu, conflictul israeliano-palestinian, economia care șchiopătează, o stare socială foarte fragilă, mai ales în unele părți ale teritoriului. Situațiile noi sunt consecințele pandemiei care agravează condițiile noastre precare, ajunse la limită.

V-ați gândit deja la primul act de conducere al dumneavoastră?

Nu este momentul. Este clar că va trebui să mă gândesc la primii colaboratori, pentru că episcopul nu lucrează singur, deci vom reflecta asupra numirii vicarilor în diferitele regiuni pastorale, a consiliilor prezbiterale și așa mai departe. Așadar, primul lucru este crearea unui frumos grup de colaboratori cu care să schițăm liniile viitorului apropiat.

(După L'Osservatore Romano, 6 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 391.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat