Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Schönborn: "Ura să nu fie răspunsul"

de Maria Teresa Pontara Pederiva

A petrecut noaptea recules în rugăciune în capela din arhiepiscopie și, dimineața, a adresat un apel întregii populații austriece lovite dur de atentatul din 2 noiembrie 2020 în inima capitalei: sunt cuvinte spuse din inimă și cu ton patern cele rostite într-un interviu la postul de televiziune ORF de cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena și președinte emerit al Conferinței Episcopale din Austria. Și sunt cuvinte pe care le-am putea considera adresate și fiecăruia dintre noi.

Așa cum a vorbit fiecăruia și papa la sfârșitul audienței generale de miercuri, 4 noiembrie: "Încredințez milostivirii lui Dumnezeu persoanele decedate în mod tragic și exprim apropierea mea spirituală de cei din familiile lor și de toți cei care suferă din cauza acestor evenimente condamnabile, care încearcă să compromită cu violența și ura colaborarea fraternă dintre religii".

Panica și frica ar fi răspunsul greșit la violență, a explicat arhiepiscopul de Viena: în schimb trebuie "continuat pe calea solidarității, a comuniunii și a stimei reciproce. Acestea sunt valorile care au plăsmuit Austria din totdeauna", a spus cu claritate cardinalul în timp ce, în Catedrala "Sfântul Ștefan", era prevăzută deja o liturgie funebră pentru victime, cu un număr redus de participanți, dar cu o transmisie directă din cauza restricțiilor induse de normele AntiCovid-19. "Ura nu trebuie să fie răspunsul la această ură oarbă care s-a dezlănțuit aseară", a reafirmat Schönborn din Stephansplatz. "Ura ajunge numai să provoace o nouă ură": un mod greșit de a reacționa la evenimentele teribile din timpul nopții exact ca și panica, "pentru că acela care intră în panică riscă s-o răspândească și mai mult".

Deschidere, solidaritate și dialog între religii la baza Casei comune europene

Arhiepiscopul de Viena a cerut tuturor concetățenilor săi și să mențină sus acele valori care au făcut mare Austria în trecut (și care sunt și la baza Uniunii Europene): Austria nu poate să devină o societate care se închide ca un arici în frică, ci trebuie să continue să deschidă porțile sale și inima sa așa cum a făcut întotdeauna.

"Chiar dacă trebuie să stăm la distanță din cauza pandemiei, nu trebuie să ținem la distanță inimile noastre: căldura în societatea noastră să fie mai puternică decât gerul urii. Nu trebuie să ne descurajăm", a explicat el cu grijă paternă.

Bisericile din Austria, a amintit el după aceea, au rămas mereu un punct de întâlnire deschis pentru toți și un loc "unde se poate face o respirație profundă și se poate recita o rugăciune, cu toată liniștea", a continuat Schönborn. Mărturisind că a petrecut noaptea în capelă în căutarea "unui pic de pace interioară" cu gândul la victime, la forțele de ordine și la cele de securitate, a adresat cuvinte de mulțumire și celor care au scris din toată lumea, mii și mii de sms, asigurând rugăciuni și sprijin". "Aceasta este solidaritatea binelui, a faptului de a fi împreună în comunitate și acum avem nevoie de asta cu adevărat".

"Cerem binecuvântări și pace pentru răposați și răniți și pentru toată țara aflată în doliu - a spus la începutul celebrării din 3 noiembrie în Stephansdom - unitatea și colaborarea tradițională a religiilor din Austria nu trebuie să fie distrusă. Pacea nu este niciodată un țel obținut, ci o rețea continuă de multe atenții personale, de comportamente corespunzătoare, de exemplu evitând mesaje de ură sau alimentând prejudecăți".

Colaborarea dintre religii și dialogul ecumenic au constituit mereu un fir roșu al pastorației arhiepiscopului nu numai în cadrul vastei dieceze vieneze, ci în toate țara mai ales în anii în care a condus episcopii austrieci colaborând cu cardinalul de München, Reinhard Marx, președinte al Conferinței Episcopale Germane și al Comisiei episcopilor acreditați la UE (COMECE).

"Pacea, un cuvânt de credință recunoscut de toate religiile, este un bun prețios - a spus în domul "Sfântul Ștefan" Monseniorul Franz Lackner, arhiepiscop de Salzburg și, din luna iunie, și președinte al Conferinței Episcopale Austriece -. Un bun care trebuie să fie apărat, dacă este necesar, și de instituții și de forțele de ordine. Important este să nu capitulăm niciodată în fața violenței".

Un răspuns coral de pace

Prezidată de cardinalul Christoph Schönborn - alături de el episcopul luteran Michael Chalupka, mitropolitul ortodox Arsenios Kardamakis, președintele comunității islamice din Austria, Ümit Vural, și vicepreședintele comunității ebraice, Claudia Prutscher - veghea funebră de rugăciune i-a avut prezenți pe reprezentanții Bisericilor și religiilor recitând împreună rugăciuni și aprinzând lumânări pentru victimele atacului terorist.

Însă, în naosurile largi, s-a înregistrat și prezența reprezentanților comunității civile, de la președintele federal, Alexander Van der Bellen, cancelarul federal, Sebastian Kurz, și președintele Consiliului național, Wolfgang Sobotka, și în plus aproape toți componenții guvernului federal și primarul de Viena, Michael Ludwig, umăr la umăr cu unii lideri ai opoziției și mulți credincioși.

Austria aparține cercului mai strâns al statelor membre ale Uniunii Europene care s-au angajat cu vigoare pentru a da atenție mai mare temei libertății religioase și în cadrul politicii drepturilor umane din Uniunea Europeană. Directiva Uniunii Europene pentru sprijinul și salvgardarea libertății de confesiune și de religie este un rezultat important al acestei inițiative.

Așa încât casa noastră comună să continue să se întemeieze pe baze solide, cum dă mărturie reacția calmă la acest eveniment tragic.

(După settimananews.it, 6 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 592.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat