Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Maria Roșat, SFMA

În ziua de 4 noiembrie 2020 a trecut la Domnul sr. Maria Roșat, din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi".

Sr. Maria Roșat s-a născut la 14 august 1932 la Faraoani, jud. Bacău. Simte profund chemarea de a trăi cât mai aproape de Dumnezeu. Se lasă ajutată și formată de pr. Gheorghe Antal în spiritul Sfântului Francisc de Assisi. Pe 6 decembrie 1982 intră în noviciat la Surorile Franciscane Misionare de Assisi, care, deși persecutate de regimul comunist existent la acea dată, au continuat să activeze în mod clandestin.

Pe 8 decembrie 1982 îi spune "da" lui Dumnezeu cu o credință de neclintit, făcând profesiunea temporară, profesiune pe care o va reînnoi în fiecare an, în mod ascuns, în confesional sau în spatele unor uși încuiate, până pe 18 decembrie 1989, când se va consacra în mod definitiv lui Dumnezeu prin profesiunea perpetuă.

După revoluția din decembrie 1989, Familia Surorilor Franciscane Misionare de Assisi își reia activitatea în libertate, prin redeschiderea vechilor case de la Huși și Hălăucești și prin deschiderea de noi comunități.

Sr. Maria Roșat răspunde prompt ascultării și, în 1992, cu multă disponibilitate, acceptă slujirea în comunitatea de la Roman unde va da o mână de ajutor în bucătăria Seminarului Fraților Minori Conventuali. După care, în simplitate și generozitate, slujește acolo unde este nevoie: la Prăjești, Valea Mare, Galați, Luizi-Călugăra și Huși. În anul 2000 este transferată în comunitatea "Sfânta Rita" de la Hălăucești, de unde, vizitată de sora moarte, se întoarce în după-amiaza zilei de 4 noiembrie 2020 în casa Tatălui ceresc, după o lungă perioadă de boală și suferință care au țintuit-o la pat.

Nouă, surorilor ei în Domnul, ne rămâne viu întipărit în inimă exemplul său de credință și ascultare. Într-un interviu pe care l-a dat în vederea realizării documentarului legat de centenarul prezenței noastre în România, sr. Maria a ținut să precizeze care este cea mai mare ascultare pe care ea o face în mănăstire:

"Cea mai mare ascultare pe care trebuie să o fac este voința lui Dumnezeu" și să ascult de superioară... pentru că, dacă ai îmbrățișat această viață, nu mai poți face planurile tale, ci trebuie să asculți și să iubești rugăciunea. Aici, în mănăstire, fără rugăciune nu faci nimic. Rugăciunea te ajută în momentele grele!"

Într-adevăr, era o persoană deosebită, "un om al rugăciunii". O confirmă și surorile care i-au fost alături zi și noapte lângă patul de suferință. Senină, umilă, primitoare, corectă și responsabilă, mereu cu zâmbetul pe buze și plină de umor, sr. Maria a reușit să-și trăiască viața și mai ales boala și suferința, cu multă seninătate, unindu-se cu Isus cel Răstignit pe care l-a iubit atât de mult.

A murit strângând în mână, cu ultimele forțe, crucifixul care a însoțit-o mereu și pe care obișnuia să-l alinte "Drăguțu'".

Pline de recunoștință, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul credinței și al fidelității acestei surori ale noastre. Îl rugăm pe Isus, viața și învierea noastră, să ne ajute și pe noi să ajungem acolo sus, în Împărăția sa, pentru a ne bucura din nou împreună!

Celebrarea înmormântării va avea loc sâmbătă, 7 noiembrie 2020, la ora 9.00, în Capela Cimitirului din Faraoani (Bacău).

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Sr. Irina Giurgică, SFMA


 

lecturi: 3250.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat