Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Scrisoare apostolică în formă de motu proprio Authenticum Charismatis cu care este modificat can. 579 din Codul de drept canonic

"Un semn clar al autenticității unei carisme este eclezialitatea sa, capacitatea sa de a se integra armonios în viața poporului sfânt al lui Dumnezeu pentru binele tuturor" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 130). Credincioșii au dreptul de a fi avertizați de păstori cu privire la autenticitatea carismelor și la credibilitatea celor care se prezintă ca fondatori.

Discernământul cu privire la eclezialitatea și credibilitatea carismelor este o responsabilitate eclezială a păstorilor Bisericilor particulare. Ea se exprimă în grija atentă față de toate formele de viață consacrată și, îndeosebi, în misiunea decisivă de evaluare cu privire la oportunitatea înființării de noi Institute de viață consacrată și noi Societăți de viață apostolică.

Este necesar să se corespundă darurilor pe care Duhul le trezește în Biserica particulară, primindu-le în mod generos cu aducere de mulțumire; în același timp, trebuie evitat ca "să apară în mod imprudent Institute inutile sau lipsite de vigoare suficientă" (Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Decretul Perfectae caritatis, 19).

Scaunului Apostolic îi revine să-i însoțească pe păstori în procesul de discernământ care conduce la recunoașterea eclezială a unui nou Institut sau a unei noi Societăți de drept diecezan. Exortația apostolică Vita consecrata afirmă că vitalitatea noilor Institute și Societăți "trebuie să fie investigată de autoritatea Bisericii, căreia îi revine examinarea oportună fie pentru a verifica autenticitatea finalității inspiratoare fie pentru a evita înmulțirea excesivă a instituțiilor asemănătoare între ele, cu respectivul pericol al unei fragmentări nocive în grupuri prea mici" (nr. 12). De aceea, noile Institute de viață consacrată și noile Societăți de viață apostolică trebuie să fie recunoscute oficial de Scaunul Apostolic, singurul căruia îi revine ultima evaluare.

Actul de înființare canonică din partea episcopului transcende numai cadrul diecezan și îl face relevant în orizontul mai vast al Bisericii universale. De fapt, natura sua [prin natura sa], fiecare Institut de viață consacrată sau Societate de viață apostolică, deși apărut în contextul unei Biserici particulare, "ca dar oferit Bisericii, nu este o realitate izolată sau marginală, ci aparține ei intim , se află la însăși inima Bisericii ca element decisiv al misiunii sale" (Scrisoare către consacrați, III, 5).

În această perspectivă dispun modificarea canonului 579 care este înlocuit de textul următor:

Episcopi dioecesani, in suo quisque territorio, instituta vitae consecratae formali decreto valide erigere possunt, praevia licentia Sedis Apostolicae scripto data [Episcopii diecezani, fiecare în teritoriul propriu, pot să întemeieze prin decret formal institute de viață consacrată, cu permisiunea prealabilă a Scaunului Apostolic dată în scris].

Ceea ce am deliberat cu această scrisoare apostolică în formă de motu proprio poruncesc să aibă vigoare fermă și stabilă, în pofida oricărui lucru contrar chiar dacă este demn de menționare specială și să fie promulgat prin publicarea în L'Osservatore Romano, intrând în vigoare la 10 noiembrie 2020, apoi publicat în comentariul oficial din Acta Apostolicae Sedis.

Dat din Lateran, 1 noiembrie 2020, Solemnitatea Tuturor Sfinților, al optulea al pontificatului meu.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 994.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat