Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Europa sub atac. Cardinalul Hollerich (COMECE): "Fraternitatea să fie răspunsul nostru la răul terorismului"

De M. Chiara Biagioni

"Este un atac împotriva Europei făcut de un grup de teroriști, mic, dar foarte periculos. Obiectivul lor este acela de a împărți Europa, de a întări forțele de ultra-dreapta și populiste, forțe care alimentează dezbinarea, îndepărtând Europa de valorile sale fundamentale". Sunat la telefon de agenția SIR, cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg și președinte al Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE), comentează faptele de terorism care au rănit mortal Europa. De la decapitarea profesorului de istorie Samuel Paty la atacul săvârșit de un tânăr extremist în interiorul bazilicii din Nisa până la atentatul multiplu în orașul Viena.

Eminență, de ce atâta furie împotriva Europei?

Pentru că Europa arată lumii că fanatismul nu are sens. Pentru că Europa este un continent unde populații foarte diferite între ele au reușit să trăiască împreună, înțelegându-se cu privire la valori comune. Pentru că am muncit pentru o cetățenie în Uniunea Europeană și am reușit s-o construim, dărâmând zidurile naționale care împărțeau popoarele. În afară de asta, Europa este locuită de atâția musulmani și oameni de alte credințe și am demonstrat că este posibil să conviețuiască bine împreună. Desigur, există grupuri, ca de exemplu în suburbiile din marile orașe franceze, unde oamenii n-au reușit să se integreze, dar în general Europa este un succes al trăirii împreună și acest lucru le face rău teroriștilor. Ei nu pot suporta ca acest proiect, întemeiat pe valori comune, este posibil și pentru aceasta ne atacă.

Au apărut deja titluri în ziare și postări pe social media în care se dă vina pe imigrație și pe islam.

Nu este adevărat. Și pot demonstra cu atâtea exemple. După atentatul de la Nisa, Uniunea musulmanilor din Luxemburg mi-a scris imediat o scrisoare. Voiau să-mi exprime, fiind conducător al Bisericii catolice din țara noastră, toată oroarea lor în fața acelui act barbar. Și imamul din Bordeaux a spus clar că Mahomed în fața atacului de la Nisa ar fi simțit rușine amintind că Mahomed a fost criticat de atâtea ori în timpul vieții sale însă n-a luat în serios niciodată aceste critici și nu s-a înfuriat.

În această privință, mulți afirmă că desenele ofensatoare împotriva unei religii sau împotriva exponenților din lumea musulmană nu ajută la combaterea terorismului. Dumneavoastră ce părere aveți?

Cred că libertatea nu poate să fie absolută. Cred că libertatea de exprimare trebuie să țină cont și de ceea ce gândesc ceilalți, sentimentele lor, mai ales sentimentele religioase. Și aici cred că este bine să se ia în mână din nou enciclica papei Francisc Fratelli tutti pentru că arată, și Franței, că libertatea poate să fie exercitată numai dacă împreună cu fraternitatea, altminteri nu există egalitate.

Există o corelație între terorism și pandemie?

Cred că teroriștii pot să fi profitat de acest timp de fragilitate pe care-l trăim. Oamenii din Europa sunt neliniștiți. Sunt izolați în case. Le este frică. Nu se simt bine. Există boala care continuă să circule. Există moartea care vine în cadrul familiilor. Știm că angoasa se poate transforma în agresiune. Însă tocmai asta este ceea ce vor teroriștii. Vor dezbinarea societății europene.

Așadar, care trebuie să fie răspunsul Europei la barbaria fundamentalismului?

Înainte de toate, trebuie să fie un răspuns unit, adică trebuie să aibă glasul tuturor țărilor din Uniune, al tuturor creștinilor, ateilor, agnosticilor, musulmanilor, evreilor. Toți împreună trebuie să spunem nu. Trebuie să spunem cu fermitate că nu ne vom lăsa învinși de ură și de violență. dimpotrivă, vrem să trăim valorile care au făcut posibil proiectul Europei. Vrem să trăim fraternitatea despre care ne-a vorbit papa Francisc. Nu ne vom lăsa învinși cu privire la acest punct.

(După agenția SIR, 4 noiembrie 2020)

Link:

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 611.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat