Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghii cu requiem și rugăciuni pentru credincioșii răposați

În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași au avut loc celebrări speciale pentru sufletele răposaților. PS Petru Gherghel, episcop emerit, a prezidat Sfânta Liturghie duminică, 1 noiembrie 2020, la ora 18.00, pentru toți episcopii și preoții care au lucrat la Episcopia din Iași. Luni, 2 noiembrie, PS Iosif Păuleț a prezidat Sfânta Liturghie la ora 18.00 pentru toți credincioșii răposați. Au fost prezenți PS Petru Gherghel, preoți de la episcopie și credincioși. Tot luni, la ora 14.00, păstorul Diecezei de Iași s-a rugat în cimitirul Eternitatea din Iași, alături de preoți și credincioși pentru odihna tuturor răposaților.

În solemnitatea Tuturor Sfinților, PS Petru Gherghel a prezidat Sfânta Liturghie pentru toți episcopii și preoții care au lucrat la episcopie și au trecut la cele veșnice. În această zi, privirea oricărui credincios se îndreaptă spre cer pentru a contempla fericirea inefabilă a sfinților. Despre sfințenie și sfinți a vorbit pr. Viorel Ababei, confesor extraordinar la catedrală, în cadrul predicii, subliniind chemarea pe care o are fiecare, indiferent de condiția de viață, de profesie sau statut social, de a lucra la propria sfințenie. Tabloul fericirilor, așa cum ni-l prezintă evanghelistul Matei, poate să apară ca un regulament cu criterii firești și, într-un anumit sens, aproape nefirești pentru logica omenească, în vederea dobândirii sfințeniei.

La finalul Liturghiei s-a oficiat recviemul pentru cei care au fost cândva slujitorii altarului și păstorii poporului lui Dumnezeu, intonându-se "Măreț biruitor al morții" și Psalmul 120 "Strig către tine, Doamne!", după ce pr. paroh și decan Paul Budău a dat citire numelor episcopilor și preoților care au lucrat de-a lungul timpului (însemnând din secolul XIX până în prezent) în calitate de episcopi, vizitatori apostolici, parohi sau cu alte funcții în păstorirea credincioșilor catolici din Moldova și din Iași. PS Petru Gherghel s-a rugat spunând: "Invocăm cu stăruință, Doamne, milostivirea ta pentru slujitori tăi episcopi, preoți care au lucrat cu sârguință pentru răspândirea credinței, ca să primească răsplata cuvenită în împărăția ta".

Luni, 2 noiembrie, zi în care Biserica Romano-Catolică îi pomenește în mod deosebit pe toți credincioșii răposați, PS Iosif Păuleț s-a rugat pentru odihna tuturor celor au trecut la cele veșnice mai întâi la cimitirul Eternitatea, la ora 14.00, la cavoul preoților. Au fost prezenți preoți din parohiile catolice din Iași, persoane consacrate și credincioși. Momentul de rugăciune nu a mai cunoscut trei stațiuni ca în anii precedenți, date fiind restricțiile și grija pentru a preveni orice posibilă infectare, ci o singură stațiune, unde s-au înălțat rugăciuni, s-au citit fragmente din Sfânta Scriptură și s-au intonat cântări pentru episcopii, preoții și credincioșii decedați. Au fost pomeniți cei care s-au dedicat slujirii episcopale și preoțești, seminariștii decedați și surorile consacrate (măicuțele) trecute la cele veșnice.

După acest moment de rugăciune comunitară, preoții au trecut pe la morminte și s-au rugat împreună cu familiile și rudele răposaților, au stropit cu apă sfințită locul odihnei de veci și, acolo unde a fost nevoie, au exprimat cuvinte de speranță și încurajare.

Tot luni, la Sfânta Liturghie de la ora 18.00 din catedrală, PS Iosif Păuleț, avându-i alături pe PS Petru Gherghel și preoții din episcopie, împreună cu credincioșii prezenți, a oferit Sfânta Liturghie pentru odihna tuturor credincioșilor răposați, știuți și neștiuți, pentru ca Dumnezeul, în milostivirea sa infinită să-i facă părtași de fericirea veșnică: "Avem atâția care au plecat înaintea noastră cu semnul credinței și acum dorm somnul păcii. Avem datoria să-i amintim în rugăciunile noastre, să-i ajutăm cu pomenile și cu faptele noastre bune".

După intonarea psalmului responsorial "Cred că voi vedea bunătățile Domnului pe pământul celor vii" și a pericopei din Evanghelia după sfântul Ioan, unde s-au auzit cuvintele: "... oricine îl vede pe Fiul și crede în el să aibă viața veșnică", a urmat predica ținută de PS Iosif Păuleț.

Episcopul Diecezei de Iași a subliniat importanța comuniunii celor de pe pământ cu cei din cer, cu sfinții, și cu sufletele din purgator. Acest lucru își află temeiul în articolul de credință pe care îl mărturisim: "cred în comuniunea sfinților". Avem sfinții din cer care triumfă, sfinții din purgator care sunt în curs de purificare, și sfinții de pe pământ care sunt în drum spre mântuire, a precizat PS Iosif Păuleț. Toți formează ceea ce noi numim Biserică. Așa cum suntem siguri că există Dumnezeu, așa suntem siguri că există cer, paradis, iad și purgator, această stare de suferință vremelnică.

Datoria noastră, a celor care trăim încă pe acest pământ, este să-i purtăm în rugăciunea noastră pe cei care sunt în purgator, deoarece ei nu se pot ajuta singuri, ci au nevoie de ajutoarele noastre spirituale: rugăciuni, pomeni, jertfe. Cu exemple grăitoare, inspirate din viețile sfinților, episcopul a accentuat necesitatea de a oferi rugăciuni pentru sufletele din purgator. E forma sublimă de a exprima comuniunea și iubirea noastră pentru ei.

După binecuvântarea finală, pr. paroh Paul Budău împreună cu alți preoți i-au pomenit pe credincioșii răposați trecuți pe diferite liste. Lungul șir de nume, ascultat în acompaniamentul de violoncel, a favorizat o stare de meditație și reculegere în credincioși. În multele nume rostite se regăseau numele multor altor răposați. S-a oficiat recviemul și cei adunați au rostit împreună rugăciunea "Tatăl nostru". Corul a intonat apoi cântecul "Cerul e dorul meu", imprimând în conștiințele tuturor condiția noastră de călători pe acest pământ, destinației locuinței fericite din casa Tatălui ceresc.

Domnul să-i odihnească în lumina sa pe toți credincioșii răposați, răsplătindu-i în mărinimia sa nesfârșită pentru tot binele pe care l-au făcut pe acest pământ, iar în noi să mențină vie speranța revederii cu ei, alături de sfinții și drepții din cer!

Requiem aeternam dona eis, Domine,

Et lux perpetua luceat eis!

Resquiescant in pace. Amen.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 2 noiembrie: Iași (catedrală): Liturghie pentru toți credincioșii răposați

- 2 noiembrie: Iași: Pomenirea credincioșilor răposați la Cimitirul "Eternitatea". Foto: Adrian Cuba

- 1 noiembrie: Iași (catedrală): Liturghie pentru toți episcopii și preoții care au lucrat la Episcopia din Iași


 

lecturi: 1129.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat