Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie de mulțumire la aniversarul sfințirii Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

PS Iosif Păuleț a prezidat duminică, 1 noiembrie 2020, o sfântă Liturghie pontificală în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași începând cu ora 11.00, pentru a-i aduce mulțumire Domnului, la 15 ani de la sfințirea acestui lăcaș de cult. Au fost prezenți PS Petru Gherghel împreună cu pr. Edigiu Condac, vicar general, pr. Paul Budău, paroh și decan, alți preoți concelebranți și credincioși. Liturghia a putut fi urmărită prin sistemul de transmisiuni online al Episcopiei și la TVR Iași.

Celebrarea euharistică a fost precedată de o ediție specială pregătită de echipa Ercis Media, care a început la ora 9.00 și a fost difuzată prin sistemul de transmisiuni online al Episcopiei de Iași. În "platoul" discuțiilor au fost PS Petru Gherghel, istoricul Dănuț Doboș, pr. paroh și decan Paul Budău și Emil Bejan. Cuvintele acestora au descris istoria, însemnătatea și importanța unei biserici-catedrale pentru dieceză și pentru credincioși. Un mesaj de salut la acest ceas aniversar în cadrul ediției speciale a fost transmis și de ÎPS Aurel Percă.

La Sfânta Liturghie, în cuvântul său introductiv, PS Iosif Păuleț i-a salutat pe toți cei prezenți, fizic sau online: "Astăzi suntem chemați la sărbătoare. Celebrăm împreună cu întreaga Biserică Romano-Catolică Solemnitatea Tuturor Sfinților. Tot astăzi, 1 noiembrie, celebrăm și aniversarul consacrării altarului de marmură, pe care se celebrează zilnic Sfânta Liturghie, și sfințirea acestui lăcaș, ridicat prin strădania PS Petru Gherghel, ajutat atunci de PS Aurel Percă. Îl preamărim pe Dumnezeu astăzi pentru lucrările pe care le-a înfăptuit în sfinții săi și îl preamărim și pentru această catedrală în care ne aflăm, și îl rugăm să asculte rugăciunile și cântările noastre și ale tuturor acelora care, de-a lungul anilor, vor intra în ea și se vor închina lui".

După proclamarea lecturilor, a fragmentului evanghelic, unde s-au auzit fericirile enunțate de Isus în predica de pe munte, a urmat omilia ținută de pr. Egidiu Condac, vicar general, moment în care a fost evidențiată identitatea sfinților și sensul sfințeniei: "Sfânt înseamnă diferit de ceilalți. Sfinții sunt oameni obișnuiți. Diversitatea și ceea ce îi caracterizează pe sfinți constă în faptul că prezintă anumită valori interioare. Sfântul este diferit în faptul că el tace atunci când este insultat, acceptă cu pace consecințele alegerilor sale nepopulare. Sfânt este acela care se străduiește să se comporte așa cum s-a comportat și Isus".

Referindu-se la importanța catedralei, predicatorul a vorbit despre însemnătatea spirituală a obiectelor care alcătuiesc interiorul ei, astfel că mozaicurile, vitraliile și icoana care o reprezintă pe Fecioara Maria în ipostaza de Regină "nu sunt doar imagini frumoase care ne încântă ochii trupești, ci ne transmit cu adevărat îndemnul de a-l sluji pe Dumnezeu așa cum au făcut-o sfinții care sunt reprezentați prin ele. Cântecele care se aud în ea nu au menirea de a crea un ambient de concert, ci au rolul de a ne înălța inima în rugăciune".

Omilia s-a încheiat cu o rugăciune: "Te rugăm ca această catedrală, care astăzi sărbătorește 15 ani, să fie pentru fiecare dintre noi lăcașul de sfințire și de preamărire, prin puternica mijlocire a patroanei și ocrotitoarei noastre, Sfânta Fecioară Maria, Regină. Amin!"

Euharistia este, prin excelență, act suprem de mulțumire adus Domnului. "Mulțumesc" și "Mulțumim" au fost cuvintele cheie din cuvântul final al PS Petru Gherghel, ctitorul acestei catedrale, care, trecând de la simplul "Mulțumesc", înțeles mai mult în nume propriu, a sugerat importanța rostirii cuvântului a toți și a toate incluziv "Mulțumim", înșiruind numele câtorva persoane reprezentative care au avut un aport deosebit în proiectarea și realizarea bisericii care este prima și cea mai importantă în dieceză, catedrala: arhitectul Gheorghe Hereș, inginerul Carmil Păuleț, preoții colaboratori, binefăcătorii din afara țării, toți credincioșii: "Mulțumim pentru că facem parte din Biserică; mulțumim pentru faptul că Dumnezeu ne-a dăruit nouă, tuturor, o chemare; mulțumim pentru faptul că astăzi ne-am simțit aici ca o familie împreună cu PS Iosif; mulțumim că suntem membrii comuniunii sfinților". Preasfinția Sa a mulțumit și în nume propriu pentru devotamentul și dăruirea celor care s-au implicat, în atâtea moduri, în edificarea impozantei catedrale.

Frumusețea și solemnitatea Liturghiei au fost amplificate de înălțătoarele cântece pe care le-a animat corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru, care a interpretat la momentele principale ale Liturghiei Missa brevis, de W.A. Mozart.

Domnul să primească rugăciunile tuturor celor care intră în această catedrală închinată Maicii Domnului acum și în viitor, iar celebrările sacramentale, devoțiunile și rugăciunile care se vor înălța către cer prin mijlocirea celei care este Regină în cer și pe pământ să fie tot atâtea momente de sfințire și de înainte spre mântuirea dăruite de Dumnezeu celor care îi aduc laudă și preamărire.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 noiembrie: Iași: Liturghie de mulțumire la aniversarul sfințirii Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

*

Înregistrarea transmisiunii Liturghiei (1 noiembrie 2020):

*

ERCIS Media: Ediție specială la 15 ani de la sfințirea catedralei din Iași (1 noiembrie 2020)

*

TVR Iași (2005): Sfințirea catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (1 noiembrie 2005):


 


lecturi: 890.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat